En Sıcak Konular

Cem Kılıç
Milliyet Gazetesi

Cem Kılıç
22 Haziran 2017

Hafta sonu tatili kaldırılıyor mu?



Hafta sonu tatili kaldırılıyor mu?

Milliyet

Hafta tatili, Sanayinin Geliştirilmesi ve Üretimin Desteklenmesi Amacıyla Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı’nın TBMM gündemine gelmesiyle birlikte çalışma hayatının en çok konuşulan konusu haline geldi. Hafta tatili, çalışanlara iş günlerinde çalışmış olmaları koşuluyla yedi günlük zaman dilimi içinde en az yirmi dört saat kullandırılan dinlenme zamanını ifade ediyor. Hafta tatili hem İş Kanunu’na, hem de Borçlar Kanunu’na göre çalışana kullandırılması zorunlu olan bir izin.

Sanayinin Geliştirilmesi Kanunu birinci maddesiyle Hafta Tatili Kanunu’nu yürürlükten kaldırıyor. Hafta Tatili Kanunu işletmelerin haftada bir gün tatil edilmesini zorunlu tutuyor. İşletmelerini sürekli çalıştırmak isteyenlere ruhsat zorunluluğu getiriyor. Günümüzde işletmeler yedi gün, yirmi dört saat çalışıyor. Bu durumda işverenler bürokratik işlemle uğraşmak zorunda kalıyor.

İşletmenin çalışması ile işçinin çalışmasını birbirinden ayırt etmek gerekiyor. Bir işletme, işçilerin yasada getirilen çalışma sürelerine uyarak, faaliyetini yedi gün, yirmi dört saat sürdürebilir. Bunun anlamı, işveren yasal çalışma süreleri sınırına uyacak, üretimini devamlı kılmak istiyorsa daha çok işçi istihdam edecek demektir.

 

Hafta tatiline devam

Hafta Tatili Kanunu’nun 2. maddesinde çalışanların altı günden fazla çalıştırılmalarının yasak olduğuna ilişkin bir hüküm yer alıyor. Tartışmalar da bu hükümden doğuyor. Hafta Tatili Kanunu’nu tek başına ele aldığımızda işçiler için hafta tatili hakkının ortadan kalktığı gibi bir sonuç ortaya çıkıyor. Ne var ki hafta tatili hakkı sadece Hafta Tatili Kanunu’nda düzenlenmiş bir hak değil. Bu hak esas, temel iş kanunlarında düzenleniyor. 4857 sayılı İş Kanunu’na göre; “işçilere tatil gününden önce belirlenen iş günlerinde çalışmış olmaları koşulu ile yedi günlük bir zaman dilimi içinde kesintisiz en az yirmi dört saat dinlenme (hafta tatili) verilir.” Aynı şekilde Borçlar Kanunu; “İşveren, işçiye her hafta, kural olarak pazar günü veya durum ve koşullar buna imkân vermezse, bir tam çalışma günü tatil vermekle yükümlüdür” diyor. Bu temel kurallarda hiçbir değişiklik meydana gelmiyor. Dolayısıyla Hafta Tatili Kanunu’nun yürürlükten kaldırılması sadece işletmelerin sürekli çalışabilmesiyle ilgili bir konu.

İşçilerin hafta tatilinde çalıştırılmaları yasaklanmıştır. Hafta tatili, işçilerin tatil gününden önceki iş günlerinde çalışmış olmaları halinde hak edilen bir izindir. Çalışanlara bu iznin haftada bir verilmesi zorunludur. Yirmi dört saatin altında bir süre haftalık izin verilmesi halinde, hafta tatilinin hiç kullandırılmadığı kabul edilmektedir. Çalışana hafta tatilinde çalışması karşılığı yüksek ücret ödenmesi de sonucu değiştirmez. Çünkü hafta tatili kuralı işçinin sağlığının korunması için getirilmiş bir kural, işçinin isteği ile dahi bu haktan vazgeçilemez.

En sık yapılan yanlışlardan biri hafta tatili arasının on iki güne kadar uzatılması. İki hafta tatili arasında en fazla altı gün olmak zorunda. Aksi halde işverene çeşitli yaptırımlar uygulanacaktır. Hafta Tatili Kanunu’nun yürürlükten kaldırılması bu kuralların ortadan kalktığı anlamına gelmiyor. Bahsedilen kurallar başta İş Kanunu olmak üzere, iş hukuku mevzuatında halen geçerliliğini koruyor.

 

Anayasal bir zorunluluk

Hafta tatili hakkı iş kanunlarına kendiliğinden gelen bir hak değildir. Anayasanın 50. maddesi, “Dinlenmek, çalışanların hakkıdır” diyor. Hafta tatili hakkını iş sağlığının korunması için bir zorunluluk olarak düzenliyor. Anayasanın çalışma hayatına ilişkin bütün kurallarının yanısıra başta yaşam hakkını koruyan özelliği, hafta tatilinin kaldırılmasının önündeki en büyük engel olacaktır. Mevzuat değişikliklerini tek boyutlu değerlendirmekten kaçınılmalı, hukuk bütün olarak değerlendirilmelidir.



Bu yazı 2,086 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 4 Temmuz 2025 Çocuk işçiliği ile mücadele
    • 30 Haziran 2025 Çalışan refahı, işe devamlılık
    • 23 Haziran 2025 Yabancı parayla ücret olur mu?
    • 20 Haziran 2025 Yıllık izin hakkında her şey
    • 9 Haziran 2025 Yeni mezuna GSS borcu 2 yıl yok
    • 3 Haziran 2025 Küresel işgücü krizinin eşiğinde
    • 31 Mayıs 2025 Bayram ikramiyesi kimlere ödenecek?
    • 23 Mayıs 2025 Üretken yapay zek? dört işten birini tehdit ediyor!
    • 19 Mayıs 2025 Yemek kartları için kritik karar
    • 17 Mayıs 2025 Mevsimlik işlerde yoğunlaşma var
    • 12 Mayıs 2025 Yabancı çalıştırmak hakkında her şey...
    • 10 Mayıs 2025 Kurban Bayramı ikramiyesi ne olur?
    • 5 Mayıs 2025 Aralıklı çalışanın kıdemi ve izni
    • 2 Mayıs 2025 Emekle yükselen bir gün: 1 Mayıs
    • 28 Nisan 2025 Belirli süreli sözleşmeler hakkında her şey
    • 23 Nisan 2025 Bir bayramdan daha fazlası: Çocukların Günü
    • 21 Nisan 2025 Gündelikçi sigortası hakkında her şey
    • 14 Nisan 2025 Sosyal medya hesabı 'iş'te sorun olur mu?
    • 11 Nisan 2025 İşte mobbing hakkında her şey
    • 7 Nisan 2025 Memur dışarıdan emekli olabilir




    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    9,832 µs