En Sıcak Konular

Uğur Tandoğan
Ekonomim.com

Uğur Tandoğan
31 Ekim 2023

Etik kurallar ve iş gezisi harcamaları



Bir olay

Londra’da çalışan bir Citibank analisti görevli olarak Amsterdam’a gitmiş. Dönüşünde yemek faturalarını muhasebeye yollamış. Ancak harcamalar onaylanmamış; açıklama istemişler. “Bu faturada iki sandviç, iki kahve bir içeçek görünüyor. Yemekte kaç kişi vardı, açıklar mısınız?” diye sormuşlar. Analist, açıklamasını yapmış yollamış: “Kahveler küçüktü, onun için iki tane içtim. Sabah kahvaltısı yapmamıştım, iki de sandviç yedim. Hem bütün bunlar benim günlük harcama limitim 100 Euro içinde değil mi?” Analistin yolladığı ikinci yemek faturasında da iki kişi görünmüş. Yemeğe katılanların listesini istemişler. Bu kez Analist patlamış. “Derdinizin ne olduğunu söyleyebilir misiniz? Ben yemek alışkanlıklarımı haklı gösterme çabasında olmayacağım. Zaten harcamalarım 100 Euro limiti içinde. Listeme yeni bir isim eklemeyeceğim.” Bunun üzerine kendisine  “Soruşturma sonuçlanana kadar bu faturalarınızın ödemesi askıya alında” denmiş.

Olay. Etik Komitesi’inin gündemine girmiş. Analist burada verdiği ifadede önce “Evet yemekte arkadaşım da vardı. Ama o yanımda oturdu, yemekleri ben yedim” demiş. Arkasından verdiği ifadede yemeği arkadaşının da yediğini itiraf etmiş.

Sonunda konu Disiplin Komitesi’ne gelmiş. Analist burada tam bir “U dönüşü” yaparak şöyle demiş: “Ben günde 100 Euro harcama yetkimin olduğunu ve bunu istediğim gibi harcayacağımı sanıyordum. Kişisel sorunlarımla uğraşıyordum; anneannemi kaybetmiştim ve sinir bozukluğum için teskin edici ilaçlar alıyordum. Faturalar için yaptığım açıklamayı o ilaçların etkisi altında yazmıştım”

Citibank, Analist’i sonunda işten çıkarmış. O da yargıya başvurmuş. Yargıç, Citibank’i haklı görmüş.   

Etik kurallar

Bu olaya şöyle bakanlar olabilir: Bir banka ki, 150 binden fazla çalışanı var. Ait olduğu Citigroup’un pazar değeri 73,5 milyarı aşmış. Bir sandviç, bir kahveyi mesele yapmış. Yedi yıldır bu bankaya emek vermiş bir çalışanını işten atmış.  Sermaye yanlısı İngiliz yargıç da Banka’yı haklı görmüş.

Ama işe etik değerler açısından baktığınızda kazın ayağı hiç de öyle değil. Londra’daki yargıç da kararını buna dayandırarak vermiş. Mahkemenin gerekçeli kararını okuduğumda bakın neler gördüm.

Citibank’in çalışanları için hazırladığı, “Code of conduct” dediği bir ilkeler manzumesi var. Bu, her çalışanın uyması gereken kuralları belirten bir belge. Bakınız “Sorumluluğumuz, herkesin sorumlululuğu” bölümünde ne denmiş:“İşi,  adil, şeffaf, sağduyulu ve güvenilir biçimde yapmak. Bu, müşterilerimiz, tedarikçilerimiz, rakiplerimiz ve birbirimizle olan ilişkilerde ve de iletişimde dürüstlüğe bağlı kalmamızı içerir. Bu, yasaların, düzenlemelerin, kuralların çiğnenmesini veya politikalara, standartlara, süreçlere ve etik kurallarına uyulmadığını iddia eden soruşturmalarda kişinin işbirlikçi davranmasını gerektirir.” Aynı belgenin “Değerlerimize sahip çıkmak ve soruşturmalar” bölümünde de şöyle denmiş: “İçerdeki veya dışardan gelen denetçilere, soruşturma yapanlara, adli mercilere, Citi temsilcilerine, düzenleyecilere veya devletten gelen sorumlulara yanlış ifade vermemek”.

Yine aynı belgenin “Harcamalar politikası” bölümünde de şöyle denmiş: “Eşlerin seyahat ve yemek harcamaları ödenmez”. “Bir yemek faturasının ödenmesi istendiğine yemeğe katılanların listesi verilmelidir.”

Olaydaki iki boyut

Kurum demek, kural demektir. O kurumda çalışanların aynı doğrultuda hareket etmesini sağlamak için kurallar konur. Ve kurum da “kurum gibi kurum” ise herkesin bu kurallara uyması sağlanır. İşte Citibank da çalışanları için kurallar koymuş. Bu kurallara uymamanın bedelini de olayın kahramanı Analist işini kaybederek ödemiş. Peki, bedeli bu kadar ağır mı olmalıydı diye aklınıza takılabilir. Evet, ceza bu olmalıydı. Çünkü Analist etik değerler açısından en büyük günahı işlemiş, yalan söylemişti. Şimdi bazılarınızdaki gülümsemeyi görüyorum. “Bizde de etik kurallar böyle uygulansa felaket olurdu. Örneğin, TÜİK’e Başkan mı dayanırdı?” dediğinizi duyar gibiyim.

Evet, etik kurallar işin bir boyutu. Ama olayın bir başka boyutu daha var. Ben bir Citibank yetkilisi olsam şöyle düşünürdüm: “Evet, bir yalancıdan, zayıf karakterli birinden kurtulduk. Ama adamı neden yalan söylemek zorunda bıraktık? Acaba şu bizim harcamalar politikamızı yeniden gözden mi geçirsek?”

Şimdi Citibank’ın Londra  ofisindeki bir çalışanı ele alalım.Anlatım kolaylığı için bir erkek çalışanı örnek olarak alacağım. Her iş günü gittiği Londra’daki ofis yerine onu Amsterdam’a yolluyorsun ve de diyorsun ki, “Sana yemek için günde 100 avro veriyorum.” Evet, bunu vermek zorundasın. Belki kişi Londra’daki işyerine kendi perhiz yemeğini getiriyordu. Adamın belli bir rutini vardı. Belki her gün metroda sevgilisi ile el ele tutuşarak işe geliyordu. Amsterdam görevi çıkınca sevgilisine şöyle diyor: “Hadi sen de izin al işinden, birlikte gidelim. Bileti düşünme, ben alacağım sana”.  Amsterdam’a gidince de yemek sonrası garsona “Benim ve arkadaşımın faturasını ayrı getirin” mi diyecekti? Bırak kişi sevgilisine havasını atsın. Bir dahaki Amsterdam görevine seve seve gitsin. Seyahat arkadaşı eşi de olabilirdi. Hatta iş gezisine eşi ile gitmesinden kurum olarak mutlu olunması gerekir. “Ne güzel bir aile adamı. İş gezisinde bile karısından ayrılmıyor” diye bakabilirsiniz olaya. “Eşlerin yemek parası ödenmez” diye kural koymak da ne demek? Karadenizli “Bir fındığın içini, yar senden ayrı yemem” diyor. Çalışanımız da yemeğini eşi ile paylaşıyor. Bankaya ek bir maliyeti yok. Bırakın eşi de mutlu olsun. “Bu iş gezisi sayesinde bu kez de Amsterdam’a geldim. Eşim ne güzel bir işte çalışıyor” desin. “Karıcığım, işim uzadı. Bu akşam eve biraz geç geleceğim” dediğinde eve dönen kocasına “Bu ne biçim iş. Bırak bu işi” demesin. Bankayı sevsin.

Sonuç

Kurumların kurum olması için kurallar olmalıdır. Bu kurallar içinde de etik kurallar hayati değer taşır. Ancak bu kurallar sadece dosyaları süslemek için değil, uygulamak içindir. Bu kurallara uymayanlara gereken yaptırımlar uygulanmalıdır ki, kurallar korunsun ve kurallara uyulsun.

Öte yandan iş gezisi harcamalarına,  ücret paketinin bir parçası olarak bakılmalıdır. Zaten yemek ödemesi için bir limit konuyor. Yemeğini kimle paylaşacağına bırakalım çalışan karar versin. İşverenler, hele hele iyi eleman bulmanın zor olduğu bir dönemde, çalışanların ailelerine de sıcak dokunuşlar yapmalıdır. Çalışanın kalbine giden yol, ailesinden, sevdiklerinden geçer.



Bu yazı 233 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 23 Nisan 2024 Genç işsizliği
    • 16 Nisan 2024 İklim değişimi hayati bir konudur
    • 2 Nisan 2024 Yalan söylemenin yeni biçimleri
    • 26 Mart 2024 Nereden nereye
    • 19 Mart 2024 Çalışma saatleri azalırken
    • 12 Mart 2024 Başarılı üç güzel insan
    • 5 Mart 2024 Çalışma düzeninde esneklik: Hibrit çalışma
    • 27 Şubat 2024 Bir cesur yürek daha durdu
    • 20 Şubat 2024 Akıllı telefona akılsızca bağımlılık
    • 13 Şubat 2024 Bulutlara nasıl bakıyorsunuz?
    • 6 Şubat 2024 İşten çıkarmalar üzücüdür
    • 30 Ocak 2024 Etik ve meslekler
    • 30 Ocak 2024 Etik ve meslekler
    • 23 Ocak 2024 Bir motor yolculuğu
    • 16 Ocak 2024 Yeni bir yıla başlarken (2)
    • 9 Ocak 2024 Yeni bir yıla başlarken
    • 26 Aralık 2023 Toplam ücret paketinde seyahat
    • 19 Aralık 2023 Mangal partisi
    • 12 Aralık 2023 Toplu işten çıkarmalarda iletişim
    • 5 Aralık 2023 Faydalı bir meyve ve zararlı üretimi




    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,385 µs