En Sıcak Konular

Osman Arıoğlu


Osman Arıoğlu
13 Kasım 2023

Faiz artırımlarının sonuna geliniyor mu?



Geçtiğimiz ay hem Avrupa Merkez Bankası hem de Amerikan Merkez Bankası faiz artırımı yapmadı. Özellikle ABD tarım dışı istihdam verilerinin beklenenin altında gelmesiyle ABD tarafında faiz artırımlarının sonuna gelindiği ve hatta belki de faiz indirimlerinin beklenenden daha önce başlayacağı ihtimalini de gündeme getirdi. Bu değerlendirmelerin bir sonucu olarak Euro-dolar paritesinde Euro lehine bir puanın üzerinde bir artış meydana geldi ve parite 1.07’nin üzerine çıkıtı.

 

Geçtiğimiz ay içerisinde Avrupa Merkez Bankası da faiz artırımı yapmadı. Öncü göstergelere bakıldığında, Avrupa ekonomisinin toparlanma evresine girmesi biraz daha geç olacak gibi görünüyor. Özellikle Avrupa’nın lider ekonomisi olan Almanya’da, büyümenin daha düşük gerçekleşeceği beklentisi ağır basıyor. İngiltere ekonomisine bakıldığında da durum farklı değil. 

 

Aslında, Amerikan Merkez Bankası faiz artırımının sonuna gelindiğine ilişkin net bir şey söylemiyor. Aksine gerek Fed Başkanı Powell ve gerekse açıklama yapan eyalet Merkez Bankası Başkanları duruma göre faiz artırımındaki zirve noktanın neresi olacağını ve nereden dönüleceğini şu an kestiremediklerine yönelik ifadelerde bulunuyor. Avrupa tarafında ise zaten stagflasyon durumu daha çok beklenir oldu. Esasen dünya ekonomilerinde de 2024 yılının büyümelerin düşük gerçekleşeceği bir yıl olma ihtimali daha ağır basıyor. Avrupa ekonomisinde ve özellikle de Almanya’da 2024 yılının büyümelerin düşük gerçekleşeceği bir yıl olma ihtimali, Türkiye’nin ihracatını olumsuz etkileyecek bir durum olacaktır. 

 

TÜRKİYE EKONOMİSİNDE DURUM

 

Türkiye Merkez Bankası, geçtiğimiz ay içerisinde 500 baz puanlık bir faiz artırımı daha yaparak faizleri yüzde 35’e çıkardı. Aslında Merkez Bankası’nın faizi bu civarda artıracağı da yine genel itibari ile beklenen bir durumdu. Şimdi, Merkez Bankası açısından esas üzerinde durulan ve değerlendirilen, bu ay da bir 500 baz puanlık artırım yapıp bundan sonra faiz artırımını sonlandıracak mı, yoksa daha düşük oranda da olsa birkaç ay daha artırıma devam edecek mi konusu. Zira, genel olarak faizde zirve noktanın beklenen enflasyona göre değerlendirileceği işin doğası gereğidir. Ancak elbette Merkez Bankası da özellikle uluslararası siyasi konjonk-türde ve çevremizde gelişen savaş vs. birçok belirsizliğin devam ettiği bir süreçte faiz artırımının ne zaman sonuna gelineceğini kısa zamanda işaret etmeyecektir diye düşünüyorum. Türkiye cephesinde farklı beklentiler, farklı yorumlar da her zaman oluyor. Doğal olarak en sağlıklı veriler Merkez Bankası ve ekonomi yönetiminin elinde olacağından onların değerlendirmesi daha sağlıklı olacaktır. 

 

Son başlayan Filistin-İsrail savaşı ve İsrail tarafından özellikle kadınlara ve çocuklara yönelik yapılan vahşetin vicdanlara açtığı yara bir yana (temennimiz bu vahşetin bir an önce son bulmasıdır) önümüzdeki yıl mart ayında yapılacak belediye seçimlerine kadar Türkiye’nin yakından izleneceği ve yoğun bir yabancı sermaye girişi olmayacağı düşünülebilir. Merkez Bankası Başkanı’nın yaptığı toplantıda enflasyon hedeflerine yönelik yukarı yönlü revizelerin yapılması ve de enflasyondaki zirve seviye için Mayıs 2024’ün işaret edilmiş olması, her ne kadar kredibilite bakımından doğru bir hamle olsa da yabancı yatırımcı girişi belediye seçimleri sonrasına kadar çok güçlü olmayabilecektir.  

 

Sonuç olarak; Türkiye ekonomisinde çok farklı dış etkenler olumsuz etkilemediği sürece, önümüzdeki yılın ikinci yarısında enflasyonda düşüş trendinin daha hızlı olabileceğini değerlendirebiliriz. Merkez Bankası’nın kademe kademe yaptığı gevşetme adımlarının devam ediyor olması ve özellikle ihracata ve rekabet gücü yüksek ürünleri üretebilecek sektörlere yapılacak selektif teşvik politikaları önemli olacaktır.



Bu yazı 558 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 22 Nisan 2024 Yeme içme ürünlerinde katma değer vergisi oran değişikliği tartışması
    • 1 Nisan 2024 Fed faiz indirimi ne zaman?
    • 18 Mart 2024 Cari açık gidişatı
    • 4 Mart 2024 Döviz nereye?
    • 19 Şubat 2024 Bir Danıştay DDK kararı ve damga vergisi uygulaması
    • 5 Şubat 2024 Anayasa Mahkemesinin enflasyon muhasebesine ilişkin kararı kimleri etkileyecek?
    • 22 Ocak 2024 Anayasa Mahkemesinin enflasyon düzeltmesine ilişkin kararı
    • 8 Ocak 2024 Bilmediğini bilmemek veya cehaletin dayanılmaz cazibesi
    • 25 Aralık 2023 Ademi Tahsis İlkesi
    • 11 Aralık 2023 Enflasyon muhasebesi uygulaması
    • 27 Kasım 2023 Ekonomilerde stagflasyon ihtimali
    • 13 Kasım 2023 Faiz artırımlarının sonuna geliniyor mu?
    • 30 Ekim 2023 Nice 100 yıllara
    • 16 Ekim 2023 İsrail-Filistin savaşı ve ekonomiye etkileri
    • 2 Ekim 2023 Parite nereye?
    • 18 Eylül 2023 OVP ne söylüyor?
    • 4 Eylül 2023 Son Merkez Bankası kararları ve geleceğe bakış
    • 11 Kasım 2022 Sermaye kaybı nedeniyle sermaye artırımında yeni düzenleme
    • 19 Şubat 2021 Finansman gider kısıtlaması uygulaması başladı
    • 9 Haziran 2020 Kambiyo muamele vergisi uzun süreli olmayabilir




    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,305 µs