En Sıcak Konular

Osman Arıoğlu


Osman Arıoğlu
27 Kasım 2023

Ekonomilerde stagflasyon ihtimali



Son günlerde ekonomilerde en çok değerlendirilen enflasyonla mücadele ederken ekonomik durgunluğa neden olmama konusu. Özellikle Avrupa ekonomileri bakımından daha yakın bir tehlike olarak görülen durgunluk riskini artırmama konusu faiz artışlarında çok daha ince ayar gidilmesi gereğini doğuruyor. Avrupa Merkez Bankası Başkanı Lagarde, son yaptığı konuşmada, faiz artışı vurgusu yapmamakla beraber uzunca bir süre mevcut faiz seviyesinde devam edilebileceğini söylerken, arka planda Avrupa ekonomilerindeki durgunluk riskini dikkate aldığını değerlendirebiliriz. Bu konuda eli daha güçlü olan ülke ABD gibi görünüyor. ABD açıklanan veriler itibarıyla enflasyonu durgunluk riskine girmeden indirmeyi sağlayabiliyor görüntüsü daha hakim durumda. 

 

*           *           *

 

ABD’de artık enflasyon sürecinin tamamen kontrol altına alındığı ve faiz artırımlarının sonuna gelindiği kanaati her geçen gün daha netleşiyor. Hatta önümüzdeki yıl içerisinde bir veya daha fazla faiz indirimi yapılabilmesinden söz edilir oldu. Bu nedenle olsa gerek ki, ekonomi çevreleri Avrupa’da faiz oranlarının daha uzun süre yüksek seyredeceği inancıyla Euro dolar paritesi 1.09’lara geldi. Bu sıralar her merkez bankası sözlü yönlendirmeler ile piyasaya yön vermeye çalışıyor. Çevrede gelişen olaylar da paritedeki oynaklığın biraz daha yüksek seyretmesine neden oluyor. Özellikle Rusya- Ukrayna savaşı ve Filistin ile İsrail arasında devam eden savaş durumu henüz dünya ekonomileri bakımından tansiyonun tam olarak dinmediğinin bir kanıtı durumundadır. Bu durum doğal olarak tüm ekonomilerde olduğu gibi ve hatta bulunduğu bölge itibarıyla daha fazla Türkiye ekonomisinde de iyileşme sürecinin biraz daha izlenilmesi gerektiği kanaatini güçlendiriyor. Şu sıralarda üzerinde en çok durulan Türkiye Merkez Bankası’nın faiz oranındaki 5 puanlık artışı bir anda yapmak suretiyle bir anlamda bu olumsuzlukların etkisini azaltma hedefi de taşıdığı değerlendirilebilir. Bize göre de Merkez Bankası’nın piyasa beklentisinin üzerinde 500 baz puanlık bir faiz artırımı, bu anlamda doğru bir hareket olmuştur. Şimdi artık en azından önümüzdeki yıl için öngörülen hedef enflasyonun 4 puan üzerinde bir reel faiz verilmesi durumu söz konusudur. 

 

*           *           *

 

Türkiye ekonomisinde halihazırda piyasalarda kısmen bir yavaşlama emaresi hissedilse de bunun henüz rakamlara tam olarak yansımadığını görüyoruz. Son iki aydır en önemli gelişme ise Türkiye ekonomisinin aylık bazda cari fazla veriyor hale gelmesidir. Bu süreç hem Merkez Bankası’nın elini güçlendiriyor hem de artık piyasadaki gidişata göre ekonomideki durgunluk veya enflasyon beklentilerini daha yakından takip ederek politikalarını rahat bir şekilde ayarlama imkanı sağlayabilecek. Bu konuda da doğal olarak ekonomi yönetimi geçmiş tecrübeleri de dikkate alarak acele etmeksizin sağlam ve emin adımlarla yoluna devam etme kararlılığını gösteriyor. Esasen ekonomide her zaman söylediğimiz; önemli olan beklentileri yönetmek olduğu hususunun son derece farkında olarak, bu konuda şu ana kadar hem piyasanın nabzını tutma anlamında hem de gerektiğinde sözlü yönlendirmelerle piyasaya yön verme anlamında olumlu bir gidişat izlediğimizi ifade etmek isteriz. Ekonomi yönetimine ve bu yönetimin devamına yönelik şüphelerin de ortadan kalkmaya başladığını, özellikle bu şüphelerin ortadan kalkmaya başlamasıyla beraber özellikle mahalle idaresi seçimleri sonrasında daha yoğun olmak üzere Türkiye’ye yabancı sermaye girişinin de daha net bir şekilde gözlemlenebileceği bir döneme girileceğini hem ümit ediyoruz hem de bekliyoruz.

 

Şu sıralarda gündemde olan kapsamlı bir torba kanun ile ekonomide yatırımı, istihdamı ve döviz girişini teşvik edici bazı düzenlemeler ile bu olumlu gidişatın daha da desteklenebileceğini söyleyebiliriz. Torba yasa ile getirilmesi planlanan önemli maddeleri bir başka yazıda ele almaya çalışacağız. Şu anda özellikle yurt dışı hizmet kazançları ve vergi yükü yüzde 15’in altında iştirak kazançları için getirilmesi öngörülen istisna düzenlemelerinin olumlu etki doğuracağını belirterek bu yazıyı noktalayalım. 



Bu yazı 226 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 22 Nisan 2024 Yeme içme ürünlerinde katma değer vergisi oran değişikliği tartışması
    • 1 Nisan 2024 Fed faiz indirimi ne zaman?
    • 18 Mart 2024 Cari açık gidişatı
    • 4 Mart 2024 Döviz nereye?
    • 19 Şubat 2024 Bir Danıştay DDK kararı ve damga vergisi uygulaması
    • 5 Şubat 2024 Anayasa Mahkemesinin enflasyon muhasebesine ilişkin kararı kimleri etkileyecek?
    • 22 Ocak 2024 Anayasa Mahkemesinin enflasyon düzeltmesine ilişkin kararı
    • 8 Ocak 2024 Bilmediğini bilmemek veya cehaletin dayanılmaz cazibesi
    • 25 Aralık 2023 Ademi Tahsis İlkesi
    • 11 Aralık 2023 Enflasyon muhasebesi uygulaması
    • 27 Kasım 2023 Ekonomilerde stagflasyon ihtimali
    • 13 Kasım 2023 Faiz artırımlarının sonuna geliniyor mu?
    • 30 Ekim 2023 Nice 100 yıllara
    • 16 Ekim 2023 İsrail-Filistin savaşı ve ekonomiye etkileri
    • 2 Ekim 2023 Parite nereye?
    • 18 Eylül 2023 OVP ne söylüyor?
    • 4 Eylül 2023 Son Merkez Bankası kararları ve geleceğe bakış
    • 11 Kasım 2022 Sermaye kaybı nedeniyle sermaye artırımında yeni düzenleme
    • 19 Şubat 2021 Finansman gider kısıtlaması uygulaması başladı
    • 9 Haziran 2020 Kambiyo muamele vergisi uzun süreli olmayabilir




    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,188 µs