En Sıcak Konular

Resul Kurt



Resul Kurt
1 Aralık 2023

Gençlere fon kuruldu



Ülkemizin ve toplumumuzun kalkınmasında aile müessesesi ve gençlerimiz büyük rol oynamaktadır. Dolayısıyla ailelerimizin ve gençlerimizin desteklenmesi toplumsal refahın artışına da katkıda bulunacak.

Bu kapsamda, Cumhurbaşkanımızın müjdelemiş olduğu Aile ve Gençlik Fonu'nun kurulmasına dair "Aile ve Gençlik Fonu Kurulması Hakkında Kanun"29.11.2023 tarihinde 32384 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Aile müessesesinin desteklenmesi, güçlendirilmesi, gençlerin sosyal risklere karşı korunması ve gelişimleri ile girişimlerine destek sağlanmasına yönelik kaynağın oluşturulması, yönetilmesi ve ilgili kamu kurum ve kuruluşlarına aktarılması için Aile ve Gençlik Fonu kurulması amaçlanmaktadır.

Bu amaçların gerçekleştirilmesi için Hazine ve Maliye Bakanlığına bağlı, kamu tüzel kişiliğini haiz Aile ve Gençlik Fonu kuruldu.

Yönetim Kurulu; Hazine ve Maliye Bakan yardımcısı başkanlığında, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakan yardımcısı, Gençlik ve Spor Bakan yardımcısı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan yardımcısı ile Sanayi ve Teknoloji Bakan yardımcısı olmak üzere beş kişiden oluşacak.

Aynı zamanda Yönetim Kurulu kararları oy çokluğu ile alınacaktır.

İlgili Kanunun 3'üncü maddesinde fonun kaynakları ve giderleri ile 4'üncü maddesinde fondan yapılacak kaynak aktarımına ilişkin hükümler yer almaktadır. Buna göre;

Fonun kaynakları, Türk Petrol Kanunu kapsamında tahsil edilen devlet hissesinin ve Maden Kanunu çerçevesinde tahsil edilen devlet hakkının yüzde 20'sinden, kanun ve kararnamelerle kurulu bulunan ve kurulacak olan fonların gelirlerinden Cumhurbaşkanı kararıyla yüzde 10'una kadar aktarılacak tutarlardan, geri ödeme öngörülen projeler kapsamında geri ödemelerden oluşan tutarlardan, yurt içi ve yurt dışı kaynaklı her nevi nakdi bağış, yardım ve hibelerden, diğer gelirlerden oluşacaktır.

Türk Petrol Kanunu kapsamında tahsil edilen devlet hissesinin ve Maden Kanunu çerçevesinde tahsil edilen devlet hakkının oranını sıfıra kadar indirmeye veya bu oranı iki katına kadar artırmaya Cumhurbaşkanı yetkili olacak.

Fonun amacına uygun olarak yönetim kurulu tarafından onaylanan projeler için, harcama programı çerçevesinde ödenmek üzere, yönetim kurulu kararı ile ilgili fondan kamu kurum ve kuruluşlarına kaynak aktarılacak.

Fonun çalışma usul ve esasları ile 3'üncü ve 4'üncü maddelerin uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar, Cumhurbaşkanı tarafından çıkarılacak yönetmelikle belirlenecek.

6493 sayılı Ödeme ve Menkul Kıymet Mutabakat Sistemleri, Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para Kuruluşları Hakkında Kanun kapsamında faaliyet gösteren ödeme hizmeti sağlayıcılar, 6361 sayılı Finansal Kiralama, Faktoring, Finansman ve Tasarruf Finansman Şirketleri Kanunu kapsamında faaliyet gösteren finansman şirketleri ile kredi garanti kurumlarıyla protokol imzalanabilecek.

Kanunun uygulanması kapsamında Fon tarafından veri ve bilgi talep edilmesi durumunda, ilgili kurum ve kuruluşlar protokol imzalanan kuruluşlar, Yönetim Kuruluna sunulan projelere ilişkin talep edilen her türlü veri ve bilgiyi Fonun belirleyeceği şekil ve süreler içinde vermekle yükümlü olacak.

Aile ve Gençlik Fonu'na ilişkin mali veriler en geç 6 aylık dönemler itibarıyla kamuoyu ile paylaşılacak.

Aynı zamanda ilgili Fon, kurumlar vergisi, gelir vergisi, damga vergisi ve harçlardan muaftır.

Aile ve Gençlik Fonu'na yapılacak bağış ve yardımlar, gelir vergisi veya kurumlar vergisi beyannamesi üzerinden, ayrıca gösterilmek şartıyla, beyan edilen gelirden veya kurum kazancından indirilebilecek.

 



Bu yazı 435 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 21 Ocak 2025 2025 yılı stajyer ücretleri ve devlet desteği
    • 17 Ocak 2025 Sosyal güvenlik priminden istisna aile ve çocuk zammı
    • 17 Ocak 2025 2025 Aile Yılı kapsamında doğum yardımları
    • 14 Ocak 2025 Memur zammıyla kıdem tazminatı tavanı arttı
    • 10 Ocak 2025 İşsizlik ödeneği
    • 7 Ocak 2025 Doğum sonrası yarım çalışma
    • 3 Ocak 2025 Ücret gelirlerinin vergilendirilmesi
    • 3 Ocak 2025 2025 yılında yabancı çalışanlara ödenecek ücretler
    • 27 Aralık 2024 Asgari ücret artışı
    • 27 Aralık 2024 Çalışma belgesi düzenleme yükümlülüğü
    • 24 Aralık 2024 2025'te İş Güvenliğinde neler değişiyor?
    • 20 Aralık 2024 Gece çalışması
    • 20 Aralık 2024 Uzaktan çalışma
    • 17 Aralık 2024 Ulusal bayram ve genel tatil günlerinde çalışma
    • 13 Aralık 2024 İş hukukunda ücretin haczi
    • 10 Aralık 2024 Part-time çalışanın yıllık izni var mı?
    • 6 Aralık 2024 Yemek ücretlerine ilişkin yeni düzenleme
    • 6 Aralık 2024 Meslek kodunun SGKya yanlış bildirilmesi
    • 3 Aralık 2024 'Zorlayıcı sebeplerle fesih hakkı'
    • 29 Kasım 2024 Postalar halinde çalışma




    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    9,741 µs