En Sıcak Konular

Sezgin Özcan
Sözcü Gazetesi

Sezgin Özcan
9 Haziran 2010

Merkezi Tüzel Kişilik Bilgi Sistemi



Merkezi Tüzel Kişilik Bilgi Sistemi

|Akşam Gazetesi| |08.06.2010|

 

Merkezi Tüzel Kişilik Bilgi Sistemi (MTK); Vakıflar ve dernekler ile yerel olarak tutulan ticaret sicil kayıtlarının merkezi bir veri tabanında elektronik ortamda tutulduğu resmi sicili ifade ediyor.

Ticaret Sicili Memurluklarınca yapılan tescil, tadil ve terkin işlemlerine ilişkin kayıtlar artık elektronik ortamda merkezi bir sitem içinde tutulacak ve sicil işlemleri çevrimiçi (online) olarak gerçekleştirilecek.
Uygulamaya ilişkin açıklamaların yapıldığı İç Ticaret 2010/1 sayılı Tebliğ, 16
Nisan 2010 tarihli Resmi Gazete'de yayımlandı. Tebliğe göre, bütün ticaret sicili memurluklarından ticaret sicili kayıtları alınarak merkezi veri tabanı (MTK) oluşturulmuş ve veri tabanında yer alan her bir firmaya 16 haneli MTK numarası verilmiş durumda.

MTK sistemine kayıtlı bütün tüzel kişilikler (vakıf dernek ve sermaye şirketleri), ticaret sicili işlemlerinde MTK numarasını kullanacak. Gerçek kişi tacirler ise TC Kimlik numaraları ile işlem yapabilecekleri gibi, MTK numarasını da kullanabilecek.


UYGULAMA TAKVİMİ
Ticaret sicili işlemlerine ilişkin kayıtların, Merkezi Tüzel Kişilik Bilgi Sisteminde tutulmasına ilişkin uygulama, pilot uygulama alanı olarak seçilen Mersin Ticaret Sicili Memurluğu'nda 19 Nisan 2010 tarihinden itibaren başlatıldı. Ardından, öncelikli olarak İzmir ve İstanbul ticaret sicili memurluklarının uygulama kapsamına alınması öngörülüyor. Sonra da diğer ticaret sicili memurlukları kademeli olarak MTK sistemine dahil edilecek ve uygulamaya geçiş tarihleri www.sanayi.gov.tr, www.icticaret.gov.tr ve www.tobb.org.tr adreslerinde ilan edilecek.

 

BİLGİLERİ KONTROL EDİN
Ticaret siciline kayıtlı tüm gerçek ve tüzel kişilerin, sistem üzerinden kendilerine ait olan kayıtları kontrol etmesi, varsa eksik veya yanlışlıkların giderilmesi için ticaret sicili memurluklarına başvurması gerekiyor. Kaydı olmayan veya kayıtları eksik olan firmalar, bu eksiklikleri tamamlamadıkça, sistem üzerinden başvuru yapamayacaklar.
Sistemin ticaret sicili memurluklarında uygulamaya alındığı tarihten itibaren bir yıl içinde düzeltme talebinde bulunmayan ilgililerin ticaret sicili memurluklarına yapacakları belge talepleri düzeltme işlemi yapılıncaya kadar yerine getirilmeyecek.


SİSTEMİN KULLANILMASI
Ticari işletme ve/veya şirket kurmak isteyen kişiler, www.icticaret.gov.tr adresinden MTK sistemine erişecek. Her türlü kuruluş işlemlerine ilişkin başvurular MTK sistemi üzerinden alınacak kullanıcı adı ve şifrelerin veya 5070 sayılı Elektronik İmza Kanunu kapsamındaki nitelikli elektronik sertifikanın kullanılması suretiyle gerçekleştirilecek.
Kuruluş dışındaki ticaret sicili işlemlerine ilişkin başvurular ise sadece nitelikli elektronik sertifikanın kullanılması suretiyle yapılacak. 
MTK sistemi üzerinden yapılan başvuruyu müteakip, yürürlükteki mevzuatın öngördüğü süre içerisinde gerekli belgelerle birlikte ilgili ticaret siciline başvurulması gerekecek.
Ticaret sicili memurlukları, gerekli evrağı ve sistemde yer alan bilgileri kontrol ettikten sonra tescil işlemine onay verecek. Ticaret sicili memurluğunca yapılan tescil işlemi sonrasında kuruluşu gerçekleştirilen firma için sistem üzerinde üretilen MTK numarası verilecek.
MTK sistemi üzerinde, tüm şirket ana sözleşmeleri hazırlanabilecek, unvan sorgulaması ve rezervasyonu yapılabilecek. Başvuruya ilişkin bilgiler on beş gün süreyle sistemde saklanacak olup, on beş gün içerisinde sistemden alınacak numara ile ana sözleşmenin noter onayının gerçekleştirilememesi halinde başvuru kaydı silinecek.

 

Soru ve Cevaplar

Yaştan emekliliğe hak kazanmışsınız
01.02.1956 doğumlu bayanım. 01.11.1992 tarihinde çalışmaya başladım, 4920 gün pirimim var.  Yaş haddinden ya da normal şekilde ne zaman emekli olabilirim? Yaş haddinden emekli olursam maaş farkı ortalama ne kadar olur? H. Erginer
Şubat 2010'da yaş haddinden emekli olmaya hak kazanmışsınız. Normal şekilde emeklilik için 20 yıllık sigortalılık süresini ve 5600 prim gününü tamamlamanız gerekiyor. 20 yıllık sigortalılık süreniz 01.11.2012'de hiç ara vermeden prim ödemeye devam etmeniz halinde 5600 prim gününüz Nisan 2012'de doluyor. Bu da iki yıl daha prim ödemeniz demek.
Yaştan emekli olmanız halinde iki yıl önceden aylık almaya başlayacaksınız. Primleriniz tavandan ödenmiyorsa, iki yıl beklemeden yaştan emekli olmanızı öneririz. 

 

Faiz geliri 22 bin TL'yi aşmıyorsa eşiniz emlak vergisi ödemez
Ben emekliyim, eşim ev hanımı. Her ikimizin üzerine kayıtlı birer evimiz var. Ben emekli olduğum için emlak vergisinden muafım. Ancak yaklaşık 10 yıldır eşimin üzerine kayıtlı ev için emlak vergisi ödüyoruz. Acaba eşim de emlak vergi muafiyetinden yararlanabilir mi? Kaynağında gelir vergisi stopajı yapılan ortak küçük bir mevduat hesap gelirinden başka gelirimiz yoktur. Reha Ünsay

22 bin TL'yi aşmayan faiz, repo, hazine bonosu ve devlet tahvili faizi gibi menkul sermaye iradı gelirleri, indirimli (sıfır oranlı) emlak vergisi uygulamasına engel teşkil etmiyor. Eşinize ait olan ev yazlık değilse, kira geliri elde etmiyorsa ve faiz geliri de 22 bin TL'yi aşmıyorsa eşiniz de indirimli (sıfır oranlı) emlak vergisi uygulamasından yararlanır ve emlak vergisi ödemez. Ödediği emlak vergisi için düzeltme talebinde bulunarak, iadesini talep edebilir.

 

AKLINIZDA BULUNSUN
Kapalı fatura bedelin ödendiğine karinedir

'KapalI fatura' deyimi ile, satılan malın ya da yapılan hizmetin bedelinin peşin ödendiği, 'açık fatura' deyimi ile de, bedelin henüz ödenmediği, yani vadeli satış yapılan durum ifade edilmeye çalışılıyor. Kanun'da açık bir düzenleme olmamasına rağmen Yargıtay'ın yerleşik içtihatlarına göre; 'satım konusu mal için düzenlenen faturanın altının imzalanarak alıcıya verilmesi, bir başka anlatımla faturanın kapalı olarak düzenlenmesi bedelin tahsil olduğuna karinedir'.

 

GÜNÜN SÖZÜ
'Herkes insanlığı değiştirmeyi düşünür ama hiç kimse kendinden başlamayı düşünmez.' Leo Tolstoy



Bu yazı 2,931 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 27 Mayıs 2022 Emlak vergisi muafiyetinde brüt alan hesabı
    • 19 Nisan 2022 Primlerimi geri alabilir miyim?
    • 4 Mart 2022 Vergi kaydına bağlı geriye dönük Bağ-Kur tescili
    • 6 Kasım 2021 Emekliliğe yılbaşından önce mi sonra mı başvurmak avantajlı?
    • 26 Ekim 2021 Geçmişe dönük Bağ-Kur tescili ve ihya yapılabilir mi?
    • 3 Mayıs 2021 Emeklilik sonrası çalışma, emekli aylığına katkı sağlar mı?
    • 17 Mart 2021 İsviçreden isteğe bağlı prim ödenebilir mi?
    • 14 Mart 2021 Staj sigortası doğum borçlanmasında başlangıç sayılır
    • 23 Şubat 2021 Banka çalışanı kıdem tazminatı alarak işten ayrılabilir mi?
    • 12 Şubat 2021 Kısa çalışma emeklilik tarihini öteler mi?
    • 15 Aralık 2020 Bağ-Kur prim borçları sildirilebiliyor mu?
    • 21 Ağustos 2020 Yaş beklerken baba üzerinden sağlık yardımı alınabilir mi?
    • 11 Ağustos 2020 Yurtdışı borçlanması emeklilik statüsünü etkiler mi?
    • 5 Ağustos 2020 Şirket ortağı SSK statüsünden emekli olabilir mi?
    • 10 Temmuz 2020 Kısa çalışma ödeneğiniz temmuz ayında da devam eder
    • 5 Temmuz 2020 Kısa çalışma kimler için uzadı?
    • 30 Haziran 2020 Eksik prim yatırılması fesih sebebi sayılır mı?
    • 26 Haziran 2020 Ücretsiz izin emekli çalışana fesih hakkı verir mi?
    • 23 Haziran 2020 Çalışan, esnek çalışmayla haklarını kaybedecek
    • 16 Haziran 2020 Kıdem tazminatında kazanılmış haklar




    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,666 µs