En Sıcak Konular

Sezgin Özcan
Sözcü Gazetesi

Sezgin Özcan
11 Ağustos 2011

Kullanılmış özel araçların gümrüksüz girişi



Kullanılmış özel araçların gümrüksüz girişi

 

Gümrük mevzuatımız, bazı kimselerin gümrük vergilerinden muaf olarak kullanılmış motorlu veya motorsuz özel araçlarını ülkeye getirmelerine izin veriyor. Kullanılmış motorlu veya motorsuz özel nakil araçlarını gümrük vergilerinden muaf olarak serbest dolaşıma sokmalarına izin verilen kişiler:

► Türkiye Gümrük Bölgesi dışında en az yirmi dört ay ikamet ettikten sonra, yerleşim yerini Türkiye Gümrük Bölgesine kesin olarak nakleden gerçek kişiler.

► Yurtdışındaki milli veya milletlerarası kadrolara sürekli görevli olarak atanıp da bu görevlerinden dönen kamu görevlileri.

► Türk vatandaşlığına geçmek suretiyle yerleşim yerini yabancı bir ülkeden Türkiye Gümrük Bölgesine kesin olarak nakleden gerçek kişiler.

► Türkiye Gümrük Bölgesi dışında yerleşik kişilerin ölümü halinde, Türkiye'de ikamet eden gerçek kişi mirasçıları.

MUAFİYET KOŞULLARI
Belirttiğimiz kişilerin muafiyetten yararlanabilmeleri belirli koşulların sağlanmış olmasına bağlı. Buna göre söz konusu taşıtların; yerleşim yerini nakledenlerle Türk vatandaşlığına geçenler için Türkiye'ye ilk giriş tarihinden, yurtdışı görevinde olanlar için atama kararının yayınlandığı tarihten sonraki ilk giriş tarihinden, mirasçılar için ise ölüm tarihinden en az altı ay öncesinde yurtdışında bulundukları ülkede adlarına kayıtlı olması gerekiyor.
Söz konusu kişilerin yerleşim yerini Türkiye'ye nakletmeden önce iki ayrı ülkede bulunması ve aracın çeşitli nedenlerle kişinin adına ilk bulunulan ülkede kayıtlı olarak kalması halinde, kişi adına yurtdışında kayıtlı olma süresi en az altı ay olmak koşuluyla, kişinin ikametini naklettiği ülkede adına kayıtlı olması şartı aranmıyor.
Ayrıca, özel nakil vasıtalarının kişilerin adlarına kaydının yapıldığı yıl itibarıyla kayıt ve model yılı dahil üç yıldan eski olmaması gerekiyor. Araçların kayıt ve model yılının tespitinde, aracın ilk iktisabında kayıt ve model yılının farklı olması durumunda, sonraki tarih esas alınıyor. Model yılının tespit edilemediği durumlarda üretim yılı esas alınıyor.
Motorlu veya motorsuz özel nakil vasıtalarının ithalinde aile ünitesi esas alınıyor. Yani, karı koca bu haktan ayrı ayrı yararlanamıyor. Yurtdışında yerleşik olup da kesin olarak dönenler ile ölen kişinin, yurtta geriye doğru bir takvim yılında altı aydan fazla kalmamış olmaları gerekiyor. Türkiye Gümrük Bölgesinde bir takvim yılında kırk beş güne kadar kalışlar yurt dışındaki ikamet süresinden sayılıyor. Türkiye Gümrük Bölgesi dışında son on yıl içinde en az beş yıl ikamet eden gerçek kişiler için yerleşim yerine ilişkin bu süre şartı aranmıyor.

ÖZELLİKLİ DURUMLAR
Yirmi dört ayı aşmayan süreyle Türkiye Gümrük Bölgesi dışında geçici olarak görevlendirilen kamu görevlileri için muafiyet hükümleri uygulanmıyor. Ayrıca, evlilik suretiyle Türk vatandaşlığına geçenler de muafiyetten yararlandırılmıyor.
Sürekli görevle yabancı bir ülkede bulunmakta iken, yine sürekli görevle başka bir yabancı ülkeye atanması nedeniyle yerleşim yerini Türkiye Gümrük Bölgesine kesin olarak nakledemeyen kamu görevlileri de muafiyetten yararlanamıyor.
Gümrük muafiyeti için belirtilen şartlar sağlandıktan sonra yabancı bir ülkede yeniden ikamet tesis edildiğinde, vergisiz ithal edilen vasıtanın serbest dolaşıma giriş tarihinden itibaren beş yıl geçmedikçe, aynı kişilerin motorlu veya motorsuz özel nakil vasıtalarının vergisiz serbest dolaşıma girişine ilişkin talepleri kabul edilmiyor.

 

Soru ve Cevaplar

Bağ-Kur primlerinin kazançtan indirimi
Ödenen Bağ-Kur primlerini doğrudan Genel Yönetim Giderleri hesabına kaydediyoruz. Beyanname üzerinde indirim konusu yapılması zorunluluk mudur? F. Demiröz
Mülga 1479 sayılı Bağ-Kur Kanunu ile 5510 sayılı SS ve GSS Kanununda Bağ-Kur primlerinin gider yazılmasından söz edilmekle birlikte Maliye Bakanlığı, Bağ-Kur primlerinin doğrudan gider yazılmasının özellikle ortaklıklar açısından safi kazancın tespitinde bazı güçlükler ve sakıncalar doğurabileceği gerekçesi ile indirim esaslarını 110 Sıra No.lu Gelir Vergisi Genel Tebliğinde belirlemiş.
Buna göre, hem ticari kazanç hem de serbest meslek kazancı elde eden mükellefler için, Bağ-Kur primlerinin, gelirin elde edildiği yılda ödenmiş olması kaydıyla, ticari ve serbest meslek kazancı dolayısıyla verilecek yıllık beyannamede bildirilen gelirden indirilmesi, diğer bir deyişle beyanname üzerinde indirim konusu yapılması gerekiyor.



Bu yazı 2,700 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 27 Mayıs 2022 Emlak vergisi muafiyetinde brüt alan hesabı
    • 19 Nisan 2022 Primlerimi geri alabilir miyim?
    • 4 Mart 2022 Vergi kaydına bağlı geriye dönük Bağ-Kur tescili
    • 6 Kasım 2021 Emekliliğe yılbaşından önce mi sonra mı başvurmak avantajlı?
    • 26 Ekim 2021 Geçmişe dönük Bağ-Kur tescili ve ihya yapılabilir mi?
    • 3 Mayıs 2021 Emeklilik sonrası çalışma, emekli aylığına katkı sağlar mı?
    • 17 Mart 2021 İsviçreden isteğe bağlı prim ödenebilir mi?
    • 14 Mart 2021 Staj sigortası doğum borçlanmasında başlangıç sayılır
    • 23 Şubat 2021 Banka çalışanı kıdem tazminatı alarak işten ayrılabilir mi?
    • 12 Şubat 2021 Kısa çalışma emeklilik tarihini öteler mi?
    • 15 Aralık 2020 Bağ-Kur prim borçları sildirilebiliyor mu?
    • 21 Ağustos 2020 Yaş beklerken baba üzerinden sağlık yardımı alınabilir mi?
    • 11 Ağustos 2020 Yurtdışı borçlanması emeklilik statüsünü etkiler mi?
    • 5 Ağustos 2020 Şirket ortağı SSK statüsünden emekli olabilir mi?
    • 10 Temmuz 2020 Kısa çalışma ödeneğiniz temmuz ayında da devam eder
    • 5 Temmuz 2020 Kısa çalışma kimler için uzadı?
    • 30 Haziran 2020 Eksik prim yatırılması fesih sebebi sayılır mı?
    • 26 Haziran 2020 Ücretsiz izin emekli çalışana fesih hakkı verir mi?
    • 23 Haziran 2020 Çalışan, esnek çalışmayla haklarını kaybedecek
    • 16 Haziran 2020 Kıdem tazminatında kazanılmış haklar




    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,338 µs