En Sıcak Konular

Cem Kılıç
Milliyet Gazetesi

Cem Kılıç
19 Haziran 2013

Kamunun hedefi memurun özel sektördeki gibi çalışması



Kamunun hedefi memurun özel sektördeki gibi çalışması

 

Akşam 



2014-2018 yıllarını kapsayan Kalkınma Planı’nın satır aralarında memurlara ilişkin de çok önemli ifadeler var. Planda ‘kamuda esnek çalışma şekilleri uygulanacak’ ve ‘nitelikli ve tecrübeli kamu personelinin bölgeler arasındaki dengesiz dağılımı giderilecek’ ifadeleri dikkat çekiyor

 

10 . Beş Yıllık Kalkınma Planı (2014 -2018), TBMM’ye gönderildi. Kalkınma Bakanlığı’nca hazırlanıp, Yüksek Pla nlama Kurulu’ndan geçen önümüzdeki beş yıla dair yol haritasında önemli düzenlemeler yer almakta. Daha önce Devlet Personel Başkanlığı’nın, Delet Memurları Yasası’nda yapılması düşünülen değişikliklerle ilgili çalışmalarının ve toplantılarının ardından çok sayıda bilgi kirliliği yaratan düşünce ve görüş ortaya çıkmış, memurlar için hayati öneme sahip konularda gelecekte ne gibi değişiklikler yapılacağı sorusu akılları karıştırmıştı. 2018 sonuna kadar yapılan planlamada, yine memurları ilgilendiren çok önemli hususlar yer almakta. 
Meclis’e gönderilen 10. Kalkınma Planı’nın “Kamuda İnsan Kaynakları” isimli bölümünde altı çizilen konular oldukça ilginç ve çokça konuşulacak gibi. Bu bölümde yer alan ve “politikalar” olarak adlandırılan alt başlıkta “ kamu personel verimliliğinin arttırılması amacıyla etkin bir performans sistemi oluşturulacak ve hizmet – personel – ücret ilişkisi daha sağlıklı hale getirilecektir” deniliyor. Yine aynı bölümde, “ kamu personel sisteminde uygun iş ve kuruluşlardan başlanarak esnek çalışma modeli geliştirilecektir” deniyor. Aynı düşünce Kalkınma Planı’nın temel hedefler böülümünde de “ kamuda esnek çalışma şekilleri” uygulanacak ifadesiyle yer alıyor. 

Rotasyon raporda


10. Kalkınma Planı’nda, yine aynı bölümün “politikalar” alt başlığında da, daha önce benim bu köşeden duyurduğum rotasyon konusuna yer veriliyor. Burada, “düşük gelirli bölgelerde, çalışmayı özendirecek yasal düzenlemeler yapılacak ve özellikle nitelikli ve tecrübeli kamu personelinin merkez – taşra, kurum ve kuruluşlar ile bölgeler arasındaki dengesiz dağılımı giderilecektir” ifadesi dikkat çekiyor. 

Sonunda beklenen oldu İş güvenliği uzmanı, hemşire istihdamı ertelendi 


30 Haziran 2013 tarihi yaklaştıkça birçok işyeri telaşa kapılmış, istihdam etme yükümlülükleri işverenleri zor durumda bırakmıştı. Personel maliyetlerinin artacağı endişesi taşıyan birçok işveren bu yükümlüğünü yerine getirmek için panik halinde iş güvenliği uzmanı, doktor – hemşire arayışına girmiş, uzman – doktor ücretleri piyasada tavana yapmıştı. Ayrıca bu konudaki bir başka zorluk da yeterince doktor ve hemşirenin olmamasıydı. Artan maliyetlere katlanmayı göze alan işverenler, İş Güvenliği Yasası’nın istediği özelliklerde sertifikalı personeli bulamamaktan şikayetçi olmuşlardı. Nitekim aranan şartlarda doktor ve hemşire sayısı ihtiyacın sadece yüzde 10’u kadardı. 
İşte bu sebeplerle, İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü gelen tepki ve şikayetleri dikkate alarak, Çalışma Bakanı Faruk Çelik’in talimatıyla, Meclis’e gönderilen Torba Yasa’ya bir madde ekleyerek, uzman personel istihdam etme yükümlülüklerini erteledi.  
Torba Yasada yer alan maddeye göre; 50’nin altında çalışanı bulunan tehlikeli ve çok tehlikeli işyerleri için uzman – hekim ve hemşire bulundurma zorunluluğu bir yıl sonrasına ertelendi. Yani 30 Haziran 2013'te yükümlülüklerini yerine getirecekler rahat olsunlar, bu yükümlülük onlar için 30 Haziran 2014 tarihinde başlayacak.

Kimi nasıl etkiler?

 Diğer yandan 50’den az çalışanı olan az tehlikeli işyerleri için bu yükümlülük 20 Haziran 2014 tarihinde başlayacaktı. Yine Torba Yasa’ya göre, bu durumda olan işyerleri için uzman personel bulundurma zorunluluğu iki yıl ertelendi. 30 Haziran 2016 tarihi az tehlikeli olup da, 50 ve daha az çalışanı olan işyerleri için yeni yükümlülük tarihi olarak ortaya çıktı. 

 

OSGB’lerin durumu vahim!

Bu ertelemeden olumsuz olarak etkilenecekler de var. Yeni yasaya göre, daha yeni kurulmuş, Bakanlıkça yetkilendirilmiş yaklaşık 1000’e yakın Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi (OSGB) var. Bu şirketlerin piyasası bir anlamda darlmış oldu. Yatırım yapıp, umudunu bu Yasa’ya bağlayan bu şirketler ellerinden müşterileri kaydığı için, varlıklarını nasıl sürdürecekler şimdi bunun hesabını yapmaktalar. Yani bir düzenleme yapılıp işyerleri nefes alırken, diğer yandan ticari yaşamları sırf bu ertelemeden bitebilecek olan şirketler de var. 


Bu yazı 2,355 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 22 Nisan 2024 Geride kalanlara aylık bağlanması
    • 15 Nisan 2024 Buluş yapan işçi bedelini nasıl alır?
    • 12 Nisan 2024 Yıllık izinle ilgili her şey
    • 9 Nisan 2024 Aralıklı çalışmada yıllık izin hakkı
    • 8 Nisan 2024 Aralıklı çalışmada kıdem tazminatı
    • 6 Nisan 2024 Bayram sonrası telafi çalışması
    • 3 Nisan 2024 Yaşlılık yüküne yeni çözüm gerek
    • 29 Mart 2024 Fazla çalışmanın ispatı
    • 25 Mart 2024 Yoksulluk ve zorla çalıştırma
    • 22 Mart 2024 Özel güvenlik ilgi bekliyor
    • 18 Mart 2024 Yemek yardımı neden önemli?
    • 15 Mart 2024 Ramazanda çalışma hayatı
    • 11 Mart 2024 İş sözleşmesi ve işyeri devri farklı
    • 8 Mart 2024 Çocuk hakları
    • 2 Mart 2024 Dışarıdan primle memur emekliliği
    • 26 Şubat 2024 Haftalık çalışma süresi kısalır mı?
    • 23 Şubat 2024 Sosyal hareketlilik ve gelir eşitsizliği
    • 19 Şubat 2024 Emeklilik için doğum borçlanması
    • 16 Şubat 2024 Dövizle ücretin sınırları neler?
    • 12 Şubat 2024 Kıdem tazminatı tavanı arttı




    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,452 µs