En Sıcak Konular

Uğur Tandoğan
Ekonomim.com

Uğur Tandoğan
24 Eylül 2013

Liderlikte 7 öldürücü günah



“Liderlikte 7 öldürücü günah”

 

Dünya 

 
Yöneticiler de insandır. Hangi seviyede olursa olsun, insan hata yapar. Ancak başkalarına da zarar veren hatalar günah sınıfına girer. Eğer yönetici organizasyonun tepe noktasında ise, bazı günahları öldürücüdür. Başında bulunduğu organizasyona, çevresindekilere ve kendisine büyük zarar verir. William A. Cohen, Peter Drucker’ın yanında yetişmiş birisi. Liderlik üstüne yazdığı kitabının (Drucker on Leadership) bir bölümünde buna değiniyor. Liderlikteki öldürücü olarak nitelendirilecek 7 günahı sıralamış.

Çevremde gördüğüm yöneticilerde bu günahların bir kısmına çok rastlıyorum. Bakalım sizin çevrenizdeki yöneticiler ne kadar günahkar?

1-Kibir
Bu yedi günahtan belki de en ciddisi budur. Çok masum gibi görünür. Ancak diğer günahlara, bu günahtan yol geçer. Kişilerin yaptıkları işlerle gurur duyması doğaldır, duymalıdır da. Ancak bu günahın yoluna sapanlar kendilerini çok özel olarak görmeye başlarlar. Bu günahı işleyen yöneticilerde “Alçacık dağları ben yarattım, yüksek dağların da projesini yaptım” diyen söylemleri, zamanla “Yüce dağlar da benden sorulur” söylemine dönüşür. 

2-Şehvet
“Benim en önemli sorunlarımdan birisi yeni atanmış üst-düzey yöneticilerdi. Bir adamı üst yönetici yapar yapmaz, kendisini tanrının kadınlara bahşettiği bir nimet olarak görmeye başlıyordu”. Bunu, 1 milyona yakın çalışanı olan bir kuruluşun emekli olmuş CEO’su söylemiş. Ben de meslek yaşamımda yöneticiler arasında bu tür hatalara tanık oldum. Bu günah, işletmede kıskançlık, kayırmacılık, güven kaybı ve ilişkilerin bozulmasına neden olur.

3-Doymazlık
Yazar, “Doymazlık günahı, aşırılık günahıdır; güç ile başlar.” diyor. Liderin elinde gücü vardır, imkânları vardır. Gücün de insanı yozlaştırmaya eğilimi vardır. Yönetici, çevresine bakar; “Onların varlıkları benden daha fazla. Onlar benden daha mı üstün?” sorusunu kendisine sormaya başlar Güç sahibini çevresindekiler baştan çıkarır, harama alıştırır. Haram tabağından yemeğe başlayan, baştan çıkmış kişinin iştahı katlanarak artar.

4-Uyuşukluk
Liderlik, eylem demektir. Lider, başında bulunduğu organizasyonu ilerilere taşıyan kişidir. Hedefi koyar, bu hedefe varacak yolları planlar, yapılacak işleri organize eder ve kaynakları harekete geçirir. Eğer bunları yapmıyorsa başında bulunduğu organizasyonun önünü tıkar. Liderin uyuşukluğu, tembelliği kuruluşlara büyük fırsatlar kaçırtır. Bu nedenle, uyuşukluk da öldürücü günahlardan birisidir.

5-Hiddet
Kontrol edilemeyen öfke liderlikte çok tehlikelidir. Öfkesini kontrol edemeyen kişi, çevresine zarar verir, yaralar. Liderin çevresindekiler onun hiddetinden, gazabından korkarlar. Korkunun hüküm sürdüğü organizasyonlarda sadece yöneticinin sesi duyulur. Herkes sadece yöneticinin hoşuna gidecek şeyler söyler. Bir tür oto-sansür devreye girer. Bu da çok sağlıksız bir organizasyon demektir. Öfkesini kontrol edemeyen yöneticinin verdiği kararlar çoğu kez rasyonel değildir. Korkudan bu kararlara karşı çıkılmayınca, rasyonel olmayan kararlar birbirini kovalar.

6-Kıskançlık
Takdir duygusunun kaybolduğu yerde kıskançlık başlar. Başka birisinin, bir başka bölümün, bir başka kuruluşun başarısını takdir edebilmek çok önemli bir meziyettir. Ama takdirin yerini kıskançlık alırsa bu zararlıdır. Çünkü liderin davranışları ve kararları bu sağlıksız duygu ile yönlenmeye başlar. O zaman da kararlar kuruluşun çıkarları doğrultusunda olmaz.

7-Oburluk
Oburluk denince akla, yiyecek ve içecek geliyor. Burada liderlikteki 7 günahtan birisi için kullanılıyor. Peter Drucker, özellikle de CEO’ların çok yüksek maaşlarını kast ediyor. Ancak bu kavram daha geniş yorumlanabilir. Oburluk, güce doymama biçiminde de kendisini gösterir. Bu günahın pençesindeki yöneticiler, sürekli kişisel gücünü artırma peşindedir; güçlerini kimse ile paylaşmaya yanaşmazlar.

Bir yorum
Liderlerdeki bu yedi günah öldürücü bulunuyor. Bakın bakalım kuruluşlarınızdaki liderlere. Bu yedi günahtan hangisini işliyorlar? Yoksa hepten mi günahkarlar?


Bu yazı 2,818 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 23 Nisan 2024 Genç işsizliği
    • 16 Nisan 2024 İklim değişimi hayati bir konudur
    • 2 Nisan 2024 Yalan söylemenin yeni biçimleri
    • 26 Mart 2024 Nereden nereye
    • 19 Mart 2024 Çalışma saatleri azalırken
    • 12 Mart 2024 Başarılı üç güzel insan
    • 5 Mart 2024 Çalışma düzeninde esneklik: Hibrit çalışma
    • 27 Şubat 2024 Bir cesur yürek daha durdu
    • 20 Şubat 2024 Akıllı telefona akılsızca bağımlılık
    • 13 Şubat 2024 Bulutlara nasıl bakıyorsunuz?
    • 6 Şubat 2024 İşten çıkarmalar üzücüdür
    • 30 Ocak 2024 Etik ve meslekler
    • 30 Ocak 2024 Etik ve meslekler
    • 23 Ocak 2024 Bir motor yolculuğu
    • 16 Ocak 2024 Yeni bir yıla başlarken (2)
    • 9 Ocak 2024 Yeni bir yıla başlarken
    • 26 Aralık 2023 Toplam ücret paketinde seyahat
    • 19 Aralık 2023 Mangal partisi
    • 12 Aralık 2023 Toplu işten çıkarmalarda iletişim
    • 5 Aralık 2023 Faydalı bir meyve ve zararlı üretimi




    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,298 µs