En Sıcak Konular

Cem Kılıç
Milliyet Gazetesi

Cem Kılıç
16 Aralık 2013

Ofis dışından çalışma yasalaşıyor...



Ofis dışından çalışma yasalaşıyor...

Milliyet


İş Kanunu’nda yapılması planlanan değişiklikle “işçi kiralama” ve “ofis dışından çalışma” mümkün olabilecek. İşçi kiralama düzenlemesini Cumhurbaşkanı veto etmişti. Uzaktan çalışma konusunda ise çalışanların haklarını koruyan 177 numaralı ILO sözleşmesini Türkiye henüz imzalamadı

 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik başkanlığında, işçi ve işveren temsilcilerinin katıldığı Üçlü Danışma Kurulu toplantısı yapıldı. Toplantıda çalışma yaşamının çok önemli konuları masaya yatırıldı. Çalışanları yakından ilgilendirecek “geçici iş ilişkisi”, “uzaktan çalışma” gibi konular ele alındı.

Önümüzdeki günlerde Çalışma Bakanlığı çalışma süreleri ve koşulları konusunda yeni düzenlemeler yapmaya başlayacak. Bu konuda kanun tasarıları hazırlanmaya başlandı. Hazırlanan tasarı işçi ve işveren temsilcilerine sunuldu. Anlaşma sağlanırsa 2014’ün ilk aylarında tasarı Meclis’e getirilecek.

 

İş Kanunu değişiyor

 Kanun tasarısında işçi ile işveren arasında “geçici iş ilişkisi” kurulmasına yönelik düzenlemeler var. Herhangi bir özel istihdam bürosunun kendi işçisini geçici olarak bir başka işverene devrine “geçici iş ilişkisi” deniyor. Ülkemizde 348 özel istihdam bürosu var. Ancak geçici iş ilişkisi kurma yetkileri yok, sadece aracılık yapıyorlar.

İş Kanunu, “İşveren, devir sırasında yazılı rızasını almak suretiyle bir işçiyi; holding bünyesi içinde veya aynı şirketler topluluğuna bağlı başka bir işyerinde veya yapmakta olduğu işe benzer işlerde çalıştırılması koşuluyla başka bir işverene iş görme edimini yerine getirmek üzere geçici olarak devrettiğinde geçici iş ilişkisi gerçekleşmiş olur” diyor.

 Buna göre, geçici iş ilişkisi sadece holding bünyesinde, aynı şirketler topluluğu ve benzer işlerde kurulabiliyor. Ayrıca çalışanın yazılı izninin alınması da şart. Geçici iş ilişkisi en fazla altı ay için olmak üzere yazılı olarak yapılıyor ve gerektiğinde en fazla iki defa yenilenebiliyor.

 Özel istihdam büroları ve geçici iş ilişkisi hakkındaki kanun tasarısı Meclis’ten geçmiş ancak 2009’da Cumhurbaşkanı’nca veto edilmişti.

 

Yeni tasarıdaki hususlar

 Geçici iş ilişkisi askerlik, doğum, hastalık gibi durumlarda bu hallerin devamı süresince yapılabilecek. Yani işveren askere giden işçisinin yerine sadece askerlik süresiyle sınırlı olmak üzere özel istihdam bürosundan geçici olarak bir işçi alabilecek. Kendi işçisi askerden gelince geçici çalıştırdığı işçi özel istihdam bürosuna dönecek. Aynı durum doğum yapan çalışan için de geçerli olacak.

 Ayrıca, işveren de işlerinin bir anda artması, acil iş güvenliği önlemleri almak gibi sebeplerle en fazla 6 ay olmak üzere özel istihdam bürolarından geçici işçi temin edebilecek. Ev işlerinde, yaşlı ve çocuk bakım hizmetlerinde süre sınırı olmaksızın özel istihdam bürolarından çalışan temin edilebilecek.

 

Tasarıda sınırlamalar da var

 Sözleşmeler yazılı olarak yapılacak, geçici işçiye yerine geldiği işçinin ücreti ödenecek, sözleşmeler 3 ay için düzenlenecek ancak üç kez yenilenerek en fazla 6 ay olabilecek. Geçici işçi sayısı bir işyerinde mevcut çalışan toplamının yüzde 20’sini geçemeyecek ve işveren işten çıkardığı işçisini, çıkardığı tarihten itibaren 6 ay geçici işçi olarak çalıştıramayacak. Tasarıda ayrıca geçici iş ilişkisinin İŞKUR denetiminde olan özel istihdam büroları aracılığıyla yapılacağı da belirtiliyor.

 

Evden çalışmak mümkün olacak

 Çalışma Bakanlığı, bilgisayar teknolojisinin, haberleşme ağlarının ve üretim şekillerinin gelişimine paralel olarak yaygınlaşan ‘uzaktan çalışma’ konusunda İş Kanunu’nda düzenleme yapıldığını açıkladı. Uzaktan çalışma, bu kez yasalaşmaya çok yakın. Fiilen pek çok kişinin evden veya ofis dışından çalıştığını biliyoruz. Büyükşehirlerde bu iş için kafeler açılmaya başladı.

Uzaktan çalışanlar evlerini işyeri haline getirdikleri için işyeri üzerinden getirilen pek çok korumanın kapsamı dışında kalıyorlar. Yeni düzenlemelerle bu kişilerin ücretleri, çalışma süreleri, izinleri, fazla çalışma süreleri, özlük hakları vb. konular herhangi bir işyerinde çalışan işçi ile aynı düzeyde olacak.

 

Dünyada uygulama nasıl?

Avrupa’da çalışanların ortalama yüzde 18’i evden çalışıyor. İskandinav ülkelerinde bu oran yüzde 30’lara çıkıyor. Fransa’da yüzde 9 düzeyinde. Esnek çalışmanın çok yaygın olduğu Hollanda’da çalışanların yüzde 40’ı düzenli veya belirli aralıklarla evden çalışıyor. İngiltere’de 2.2 milyon kişi evden çalışıyor, toplam işgücünün yüzde 7.4’ü. İngiltere’de evden çalışma kamu sektöründe de var. Evden çalışanların yüzde 74’ü özel sektörde, yüzde 26’sı kamuda çalışıyor.

 Kendi nam ve hesabına çalışanların önemli bir bölümü evden çalışıyor. Bu kişilerin çoğu kez evlerini işyeri (homeoffice) haline getiriyor. Bunun yanında evden çalışanların beceri seviyeleri ortalamanın üzerinde ve daha yüksek eğitimli kişiler.

 

Evden çalışmanın iki boyutu

 Evden çalışmanın birinci boyutu ‘microchip’ üretimi, teknolojik ürün tasarımı gibi katma değeri yüksek işlerde çalışan yüksek eğitimli ve vasıflı kişilerin evden çalışması. İkincisi de, halı dokuma, havlu kenarı örme gibi el emeği gerektiren işlerin evde yapılması. Korumanın daha çok ihtiyaç duyulduğu kesim bu tarz üretim içinde çalışanlar. Bu kişiler parça başı ücretlendiriliyor. Bu kişilere ağır iş yükü ve düşük ücret veriliyor. Tüm boyutlar dikkate alınarak bir düzenleme yapılmalı.

 

ILO sözleşmesi

 Uluslararası Çalışma Örgütü’nün (ILO) evden çalışanları koruyan bir sözleşmesi var. Buna göre evden çalışanlar da diğer çalışanlar gibi tüm hakları kullanabilmeli, iş sağlığı ve güvenliğine tabi tutulmalı, örgütlenme ve sendika kurma hakkı sağlanmalı, doğum izni gibi tüm sosyal güvenlik haklarından eksiksiz yararlanabilmeli. Ancak 177 sayılı ILO sözleşmesi Türkiye tarafından onaylanmadı. Bu nedenle evden çalışma düzenlenirken koruma mekanizmaları da düzenlenmeli ve evden çalışanlar da bu korumalardan yararlanmalı.


Bu yazı 2,734 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 22 Nisan 2024 Geride kalanlara aylık bağlanması
    • 15 Nisan 2024 Buluş yapan işçi bedelini nasıl alır?
    • 12 Nisan 2024 Yıllık izinle ilgili her şey
    • 9 Nisan 2024 Aralıklı çalışmada yıllık izin hakkı
    • 8 Nisan 2024 Aralıklı çalışmada kıdem tazminatı
    • 6 Nisan 2024 Bayram sonrası telafi çalışması
    • 3 Nisan 2024 Yaşlılık yüküne yeni çözüm gerek
    • 29 Mart 2024 Fazla çalışmanın ispatı
    • 25 Mart 2024 Yoksulluk ve zorla çalıştırma
    • 22 Mart 2024 Özel güvenlik ilgi bekliyor
    • 18 Mart 2024 Yemek yardımı neden önemli?
    • 15 Mart 2024 Ramazanda çalışma hayatı
    • 11 Mart 2024 İş sözleşmesi ve işyeri devri farklı
    • 8 Mart 2024 Çocuk hakları
    • 2 Mart 2024 Dışarıdan primle memur emekliliği
    • 26 Şubat 2024 Haftalık çalışma süresi kısalır mı?
    • 23 Şubat 2024 Sosyal hareketlilik ve gelir eşitsizliği
    • 19 Şubat 2024 Emeklilik için doğum borçlanması
    • 16 Şubat 2024 Dövizle ücretin sınırları neler?
    • 12 Şubat 2024 Kıdem tazminatı tavanı arttı




    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,511 µs