En Sıcak Konular

BDDK'dan tefeciye kart darbesi

12 Aralık 2013 10:57 tsi
BDDK'dan tefeciye kart darbesi BDDK bu yıl sonuna kadar uygulamayı planladığı kredi kartına taksit sınırlamasıyla “kart tefeciliği”ni de bitirmeyi hedefliyor. BDDK Başkanı Öztekin, taksit azalacağı için kart tefeciliğinin sona ereceğini söyledi.

BDDK'dan tefeciye kart darbesi

 

Bugün 


BDDK bu yıl sonuna kadar uygulamayı planladığı kredi kartına taksit sınırlamasıyla “kart tefeciliği”ni de bitirmeyi hedefliyor. BDDK Başkanı Öztekin, taksit azalacağı için kart tefeciliğinin sona ereceğini söyledi.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mukim Öztekin, en geç bu yıl sonuna kadar kredi kartlarına getirecekleri taksit sınırlaması sayesinde, zor duruma düşen vatandaşlara kredi kartı üzerinden para satan tefecilerin de engelleneceğini söyledi. Öztekin, tefecilik konusunun BDDK’nın görev alanına girmediğini belirtirken, şu bilgileri verdi:

Cazibesi kalmayacak

“Düzenleme yürürlüğe girdiğinde kredi kartıyla yapılan harcamalarda belirli bir taksit sınırlaması başlayacak. BDDK olarak taksitlendirmeleri düzenli olarak izleyip taksitleri kontrol edeceğiz. Bazı kişi veya şirketler kredi kartlarının taksit avantajını kullanarak vatandaşa yasal olmayan bir şekilde para satıyor. Bankaya borç kapatılıp karttan taksitle para çekiliyor. Taksit sınırlaması uygulamaya girdiğinde bu tür işlemler artık cazip olmaktan çıkacak, bol keseden taksitlendirme yapılamayacak. Dolayısıyla tefecilerin vatandaşa ait kredi kartlarını kendi çıkarları için kullanma dönemi bitecek.”

Suç duyurusu yapılıyor

Son dü­zen­le­me­le­ri de­ğer­len­di­ren BDDK yet­ki­li­le­ri de te­fe­ci­li­ğin tam ola­rak ken­di gö­rev alan­la­rı­na gir­me­di­ği­ni, bu­na kar­şı­lık tes­pit et­tik­le­ri te­fe­ci­lik va­ka­la­rıy­la il­gi­li ola­rak MA­SAK ve sav­cı­lık­la­ra suç du­yu­ru­sun­da bu­lun­duk­la­rı­nı bil­dir­di­ler.

Yüksek faiz fırsat sunuyor

BDDK Başkanı Öztekin’in dikkat çektiği kredi kartı üzerinden para satma işlemi, bankaların kredi kartına uyguladıkları yüksek faizin fırsata çevrilmesiyle oluşuyor. Bankalar halen asgari tutarı ödenmiş kart borcuna aylık yüzde 2,02, geciken borca da yüzde 2,52 faiz uyguluyor.

Dolayısıyla her ay düzenli kapatılmayan kart borçları yüksek faiz nedeniyle hızla büyüyor. Borçlarını ödeyemeyen vatandaş da tefecilik yapanların eline düşüyor. Örneğin 5 bin liraya ulaşmış kart borcunun tamamını ödeyen fırsatçılar bir miktar faiz ekleyip kredi kartından 5 bin 500 lira çekiyor. Borç kartla garantiye alınırken vatandaş da 12 taksitte yine bankaya kart borcu parası ödüyor.



Bu haber 1,539 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,900 µs