En Sıcak Konular

Emekli çalışan ayrıldığında kıdem tazminatı alamaz

1 Ağustos 2014 11:02 tsi
Emekli çalışan ayrıldığında kıdem tazminatı alamaz 50 yaşı dolduracağınız tarihte emekli olmanız mümkün

Emekli çalışan ayrıldığında kıdem tazminatı alamaz

 

 

Posta

 

Soru: Babam 2001 Mart ayında emekli oldu. Ve bulunduğu iş yerinde 2001 Haziran ayından itibaren tekrar çalışmaya başladı. Bulunduğu iş yeri destek prim sigortasını ödüyor. Babam şimdi işten çıkak istiyor. Ama bu 14 yıllık hakkını da almak istiyor. Ama iş yeri kendin çıkarsan, alamazsın diyor. Bunu almanın bir yolu var mıdır?

Tarık ÇİÇEKÇİ

Cevap: Sosyal Güvenlik Destek Primine tabi olarak çalışan emeklilerin kıdem tazminatı alabilmesi için, ya işverenin iş akdini haksız yere veya çalışanın iş akdini haklı bir nedenle fesih etmesi gerekiyor. Emekli kendi isteği ile ayrıldığında kıdem tazminatı alamaz. Maalesef babanız kendi isteği ile ayrılacağından kıdem tazminatı alamaz.

Primi 3600 güne tamamlayıp 60 yaşı dolduracaksınız

Soru: 15 Nisan 1964 doğumluyum. 1 Mart 1994 sigorta girişim var. Şu an 524 gün sigortalıyım. 10 Haziran 2011 tarihinde tarım Bağ-Kuruna geçiş yaptım. 1 yıl 8 ay 5 gün Bağ-Kur yatırdım. 14 Şubat 2013 'de çalıştığım iş yerinden dolayı Bağ-Kuru dondurdum. Şu an SSK’lı olarak çalışmaktayım. Ne zaman emekli olurum?

Murat BAZ

Cevap: SSK’dan emekli olmanız avantajlı. SSK’da yaş haddinden emekli olmak için; 15 yıl sigortalılık süresi, 3600 gün prim ödeme ve 60 yaş şartlarına tabisiniz. Son 1260 gün primi sigortalı bir işte çalışarak ödemek şartıyla, toplam 2485 gün daha prim ödeyerek toplam priminiz 3600 güne tamamlamanız şartıyla, 60 yaşınızı dolduracağınız 15 Nisan 2024’de emekli olabilirsiniz.

Çalışmadığınız dönemde sağlık yardımını genel sağlık sigortasından alacaksınız

Soru: 9 Eylül 1972 doğumluyum. 1 Ağustos 1988 de sigortalı çalışmaya başladım. Bugüne kadar çalıştığım bütün firmalarda kazancım asgari ücret üzerinden gösterildi. Halen brüt 1077,06 TL olarak gösterilmektedir. Toplam Prim günüm Mayıs 2014  itibarı ile 8771 gündür. 

Son çıkan kanunlara göre, asgari ücret olarak ödenirse emekli olunca maaşının düştüğü belirtiliyor. Gün sayısının fazla olması emekli olduktan sonra maaş için bir faydası olmuyormuş. Bu  doğru mudur acaba? Bu günden sonra prim ödemesini aldığımız maaş üzerinden veya üst sınırdan yatırılmasının faydası olur mu? Bağlı bulunduğum sigorta müdürlüğünden tazminat için yazı alıp işten ayrılsam daha mı doğru olur? Yoksa asgari ücretten devam edeyim mi? işten ayrılırsam sağlık giderleri için nasıl bir çözüm önerirsiniz?

S.YILMAZ

Cevap: 1 Ekim 2008 den sonraki dönemde asgari ücret üstünden prim ödeme emekli aylığında azda olsa düşmeye yol açıyor. Bu nedenle asgari ücretle çalışmaktansa çalışmamak daha  iyi. Çalışılacaksa da prime esas kazancın üst sınırından veya üst sınıra yakın bir kazanç tutarı üstünden, örneğin; 4,5 TL üstünden prim ödemek gerekiyor. Kıdem tazminatınızı alıp ayrıldığınızda sağlık yardımını genel sağlık sigortasından alırsınız. Ancak prim ödeyerek mi? Yoksa prim ödemeden mi sağlık yardımı alacağınız, sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfında yaptıracağınız gelir testinden çıkacak sonuca bağlı. Aile içinde kişi başına düşen aylık ortalama kazanç, asgari ücretin üçte birinden(bugün için 378 TL) az çıkarsa prim ödemeden sağlık yardımı alabilirsiniz.

3600 günle daha erken emekli olabilirsiniz

Soru: 11 Nisan 1961 doğumluyum. Sigortalı ilk işe  giriş tarihim 15 Nisan 1998
1981 de 18 ay askerlik yaptım.  Ne zaman ve nasıl emekli olabilirim?  Askerliğimi yatırırsam nasıl olur? Yatırmazsam nasıl olur? Şuan 3000 gün prim ödemem var. Halen sigortam devam ediyor.

Rıza BOZDAĞ-MALATYA

Cevap: İki şekilde emekli olabilirsiniz. 1)15 yıl sigortalılık süresi, 3600 gün prim ödeme ve 60 yaş şartlarına tabi olarak. Bu senekte 600 gün daha prim ödeyerek priminizi 3600 güne tamamlamanız şartıyla, 60 yaşınızı dolduracağınız 11 Nisan 2021’de.

2)Askerliğinizi borçlanıp, 25 yıl sigortalılık süresi, 5825 gün prim ödeme ve 56 yaş şartlarına tabi olarak. Askerlik borçlanmasından sonra 2285 gün daha prim ödeyerek toplam priminizi 5815 güne tamamlamanız şartıyla, 25 yıllık sigortalılık sürenizi dolduracağınız 15 Ekim 2021 de. 

50 yaşı dolduracağınız tarihte emekli olmanız mümkün

Soru: 10 Şubat 1966 doğumluyum. 14 Şubat 1989 da sigortalı oldum. 5750 gün prim ödemem var. Askerliğimi 1987 de yaptım.  Askerlik borçlanması yapabilir miyim? Ne zaman emekli olabilirim?

Arif ÖNGEN

Cevap: Askerlik sürenizin 9 ayını borçlanmanız halinde, sigorta başlangıç tarihiniz 9 ay geri gider ve emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5375 gün prim ödeme ve 50 yaş şartlarına tabi olursunuz. Prim ödemeniz yeterli olduğundan borçlanmadan sonra prim ödemeseniz de, 50 yaşınızı dolduracağınız 10 Şubat 2016’da emekli olabilirsiniz. 


Bu haber 1,292 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,375 µs