En Sıcak Konular

Vergi Usul Kanunu'nda önemli düzenleme

7 Ağustos 2014 15:39 tsi
Vergi Usul Kanunu'nda önemli düzenleme Mükellefler, yeni nesil ödeme kaydedici cihazlarını aldıkları tarihten itibaren 15 gün içinde vergi dairesine kaydettirebilecek.

Vergi Usul Kanunu'nda önemli düzenleme

 

 

Star 

 

Mükellefler, yeni nesil ödeme kaydedici cihazlarını aldıkları tarihten itibaren 15 gün içinde vergi dairesine kaydettirebilecek. 

Mükelleflerin, yeni nesil ödeme kaydedici cihazlarını vergi dairesine kaydettirme süreleri alış faturasının düzenlendiği tarihten itibaren 15 gün olarak belirlendi.

Maliye Bakanlığının, Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde değişiklik yapılmasına dair 3 ayrı tebliği, Resmi Gazete'de yayımlandı.

Buna göre, mükelleflerin, gerek mecburiyetlerinin başlaması sebebiyle gerekse mecburiyetleri başlamadan kendi istekleri ile kullanmak üzere aldıkları yeni nesil ödeme kaydedici cihazlarını, alış faturasının düzenlendiği tarihten (fatura tarihi dahil) itibaren vergi dairesine kaydettirme süreleri 15 gün olacak.

Mükellefler kayıt işlemi ile kullanmak üzere aldıkları her bir cihaz için ayrı ayrı olmak üzere "Ödeme Kaydedici Cihazlara Ait Levha"yı söz konusu süre içerisinde vergi dairelerinden alarak işyerlerinde görülebilecek yere asacak.

Cihazın alındığı tarih itibariyle yeni nesil ödeme kaydedici cihazları kullanma mecburiyetinin başlamasına 15 günden daha az bir sürenin bulunması halinde mükellefler, 15 günün sonunu beklemeyecek ve mecburiyetleri başlamadan önce kayıtlarını yaptırıp ödeme kaydedici cihazlara ait levhalarını alacak.

- Diğer değişiklikler

Yapılan diğer değişikliklere göre, matbaa işletmecileri, Vergi Usul Kanunu uyarınca mükellefler tarafından kullanılan belgelerin basım ve dağıtımına ilişkin bilgi formunu, formun düzenlendiği günü izleyen 15'inci günün sonuna kadar internet üzerinden, www.gelirler.gov.tr adresinde hizmet veren İnternet Vergi Dairesi/Kurumlar-Gelir Vergi Dairesine, kullanıcı kodu, parola ve şifrelerini kullanmak suretiyle gönderecek.

Amortismana tabi iktisadi kıymetler için belirlenen amortisman oranlarında da değişiklik yapıldı. Buna göre, ilgili listeye "su taşımaya mahsus damacanalar" eklenirken söz konusu iktisadi kıymetin faydalı ömrü 3 yıl, normal amortisman oranı yüzde 33,33 olarak belirlendi. Güneş enerjisi santralinin ise faydalı ömrü 10 yıl, normal amortisman oranı yüzde 10 oldu.

Çimentolu yonga ve lif çimento levha imalatında kullanılan iktisadi kıymetlerden plastik kalıpların faydalı ömrü 2 yıl, normal amortisman oranı yüzde 50, çelik sac ve kalıpların faydalı ömrü 5 yıl, normal amortisman oranı yüzde 20 olarak belirlendi.


Bu haber 1,307 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,469 µs