En Sıcak Konular

Askerlik borçlanmasıyla yaşı öne çekmem mümkün mü?

9 Ağustos 2014 10:52 tsi
Askerlik borçlanmasıyla yaşı öne çekmem mümkün mü? Torba yasa ile ilgili geriye dönük borç ödemesi yapılabiliyor mu?

Askerlik borçlanmasıyla yaşı öne çekmem mümkün mü?

 

Posta 

Soru: 1976 doğumluyum.1995 yılında ilk SSK girişim yapıldı. Ancak prim yatırılmadı. Nisan 2000 ayında prim ödemelerim yapılmaya başlandı. Nisan 2000 den bu yana SSK primlerim düzenli olarak yatırılmaya devam ediyor.  1999 senesinde Mart-Kasım döneminde 8 ay askerlik yaptım.  Askerlik borçlanmasının yaşı öne çekmesi mümkün mü? 8 aylık askerlik borçlanması yaklaşık ne kadar tutar? Ne zaman emekli olabilirim? Bilgi verebilirseniz sevinirim. 

Mustafa GÜRCAN

Cevap: Sigorta başlangıç tarihi:  kişileri emekli eden malullük, yaşlılık ve ölüm sigortalarına ilk defa prim ödenen gündür. 1995 de girişiniz yapılmasına karşın çalışma süreniz bildirilmediğinden başlangıç sayılmaz. Askerlik sürenizi borçlanmanız halinde başlangıç tarihiniz 8 ay geri gider ve emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi 5975 gün prim ödeme ve 58 yaş şartlarına tabi olmanızı sağlar. Ve toplam 5975 gün prim ödemiş olmanız şartıyla, 58 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz.  Askerliğinizi borçlanmazsanız 7000 gün prim ödemiş olmanız şartıyla,  60 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz.  Sonuç olarak askerlik borçlanması emekli olacağınız yaşı iki yıl öne çeker. 

Arkadaşınızın babası 55 yaşını dolduracağı tarihte emekli olabilir

Soru: Bir arkadaşımın babası 15 Mart 1962 doğumlu. İlk işe giriş tarihi 1 Nisan 1976 olup, SSK ya toplam 2714 gün prim ödemesi var. Askerlik borçlanması yaparsak 600 gün kazanacak.  7 ay da Bağ-Kur borcu var.  SSK’ya ne kadar prim ödemesi lazım? 3600 günden kaç yasında emekli olur?   İnternet sitesinden baktığımız da 30 Ekim 2014 de emekli olabilirsin diyor.   SSK 2017 den önce olmaz dedi. 50 yaşına mı? Yoksa 55 yaşamı tabi? Ne zaman emekli olabilir?

Gülbeyaz DEVECİ

Cevap: Arkadaşınızın babası 8 Eylül 1999 tarihi itibariyle 23 yıldan fazla süredir sigortalı olduğundan eski yasa şartlarıyla emekli olacak. Eski yasaya göre yaş haddinden emekli olmak için; 15 yıl sigortalılık süresi, 3600 gün prim ödeme ve 55 yaş şartlarına tabi. Askerliğini borçlanıp, 7 ay Bağ-Kur prim borcunu ödedikten sonra, sigortalı çalışarak 76 gün daha prim ödeyerek toplam primini 3600 güne tamamlaması şartıyla, 55 yaşını dolduracağı 15 Mart 2017 de emekli olabilir. 

Torba yasa sigortalılığı durdurulanlara yeni hak getiriyor

Soru: Annem 1997 Bağ-Kur girişli. Fakat hiç ödemesi yapılmamış. Torba yasa ile ilgili geriye dönük borç ödemesi yapılabiliyor mu? Ne zaman emekli olabilir?

Mustafa ALAN

Cevap: Torba yasa değiştirilmeden çıkarsa, anneniz gibi sigortalılık süresi durdurularak prim borçları silinenlere, eski usule göre hesaplanacak prim borçlarını Torba Kanun kapsamında ödeyerek sigortalılık sürelerini kazanma imkânı getirilecek.  Annenizin doğum tarihini ve halen Bağ-Kurlu olmayı gerektiren faaliyetinin devam edip etmediğini bildirmemişsiniz. Anneniz, Bağ-Kura en az 15 tam yıl(5400 gün) prim ödemesi şartıyla,  56 yaşını dolduracağı tarihte yaş haddinden emekli olabilir. 

SSK’dan daha erken emekli olabilirsiniz

Soru: 1995 Eylül sigortalıyım. Ama Sigorta'da 1997 giriş gözüküyor. 4450 gün primim var. Ne zaman emekli olurum? 12 Şubat 2014 itibaren Bağ-Kura prim ödüyorum. Bağ-Kurdan emekli olursam kaç lira maaş alırım?
                                                                                                                                        İSMAİL

Cevap: Adınıza ilk defa 1997’de prim ödendiğinden başlangıç tarihiniz 1997 görünüyordur. Prim ödenmedikten sonra, girişin bir önemi yok.  5900 gün prim ödemiş olmanız şartıyla 57 yaşınızı dolduracağınız tarihte SSK’dan emekli olabilirsiniz. 

Bağ-Kura 1260 günden fazla prim ödediğiniz de, Bağ-Kurdan emekli olmak durumunda kalırsınız’ ki,  Bağ-Kur emeklilik için en az 9000 gün prim arar.

Emekli aylığını çalışma hayatı boyunca üstünden prim ödenen kazanç tutarı ile prim ödeme gün sayısı belirliyor. Bu bilgiler olmadan ne kadar aylık alacağınızı bilemeyiz. Ancak bir tutar belirtmek gerekirse,  asgari kazanç üstünden prim ödüyorsanız Bağ-Kurdan 700-750 TL civarında aylık alabileceğinizi belirtebiliriz. 


Bu haber 1,346 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    30,886 µs