En Sıcak Konular

Başlangıçtan sonraki askerliğin borçlanılması emekli olma şartlarını değiştirmez

14 Ağustos 2014 12:07 tsi
Başlangıçtan sonraki askerliğin borçlanılması emekli olma şartlarını değiştirmez Tüm çalışma süresi için kıdem tazminatı alabilirsiniz

Başlangıçtan sonraki askerliğin borçlanılması emekli olma şartlarını değiştirmez

 

 

Posta


Soru: Sigortam 1 Mart 1990 tarihinde başlamakta olup, şu anda aktif olarak devam etmektedir. 7051 gün prim ödemem bulunmakta. 1993--1995 yılları arasında 19 ay süresince askerlik görevinde bulundum.  Emekli olmak için 52 yaş şartlarına tabii olduğumu bilmekteyim.  Yalnız şunu sormak istiyorum: askerlik borçlanmamı yatırırsam, daha erken yaşta emekli olma şansım olur mu? Eğer olur ise, ne kadar yatırmam gerekecek ve kaç yaşında emekli olabilirim? 

Cevap: Sigorta başlangıç tarihinden sonra yapılan askerliğin borçlanılması, emekli olma şartlarını değiştirmez. Sadece prim ödeme gün sayısını artırır. Askerliğinizi sigorta başlangıç tarihinden sonra yaptığınızdan ve prim ödeme gün sayınızda yeterli olduğundan askerliğinizi borçlanmanıza gerek yok.
Sorunuzda da belirttiğiniz gibi, emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5525 gün prim ödeme ve 52 yaş şartlarına tabisiniz. Doğum tarihinizi bildirmemişsiniz. Prim ödemeniz yeterli olduğundan bundan sonra prim ödemeseniz de,  52 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz.
 
Anneniz doğum borçlanmasıyla 1440 gün kazanabilir

Soru: Annem 10 Ekim 1963 doğumlu. Sigorta başlangıç tarihi Eylül 1982 olup, şu ana kadar 1219 gün prim ödemesi var. Biri 2 Kasım 1989 diğeri 1 Ocak 1991 olmak üzere  iki çocuğu var. Doğum borçlanmasıyla kaç gün kazanabilir? Ve ne zaman emekli olabilir? 

Cevap: Anneniz iki doğumunu borçlanarak 1440 gün kazanabilir. Doğum borçlanmasından sonra 941 gün daha prim ödeyerek toplam primini 3600 güne tamamlaması şartıyla, 58 yaşını dolduracağı 10 Ekim 2021'de emekli olabilir. 
 
5900 gün prim ödeyip 57 yaşı doldurmanız gerek

Soru: 10 Eylül 1975 doğumluyum. SSK'ya 1998 giriş yaptım. Şuan 4100 prim ödemem var. Halen aktif olarak devam ediyorum. Ne zaman emekli olurum? 

Cevap: Başlangıcınızı tarih(gün, ay, yıl) olarak bildireceğiniz yerde sadece yıl olarak bildirmişsiniz. Sorunuzu 23 Kasım 1998'den önceki bir tarihte sigortalı olduğunuz varsayımına göre cevaplandırıyoruz.  Emekli olmak için;  25 yıl sigortalılık süresi, 5900 gün prim ödeme ve 57 yaş şartlarına tabisiniz. 1800 gün daha prim ödeyerek toplam prim ödemenizi 5900 güne tamamlamanız şartıyla, 57 yaşınızı dolduracağınız 10 Eylül 2032'de emekli olabilirsiniz. 
 
Anneniz ortaklıktan çıkmadığı sürece babasından aylık bağlatamaz
Soru: Annem eski eşim  tarafından iş yerine ortak yapıldı. İş yeri şuan faaliyette görünmüyor. 2010 yılında  dedemden anneme bağlanan aylık iş yeri ortaklığından dolayı kesildi.  Şuan mağdur. Annemim aldığı aylığı yeniden bağlatacak, yeni yasa  tasarıları mevcut mudur? Annem aylığını nasıl alabilirim? Bilgilendirirseniz sevinirim.

Cevap: Anneniz babasından aldığı aylığı tekrar bağlatmak için işyeri ortaklığından çıkması gerekir. İşyerine ortak olduğu sürece babasından aylık alamaz. Annenize aylık bağlanmasını sağlayacak yasa çalışması da bulunmuyor.

Tüm çalışma süresi için kıdem tazminatı alabilirsiniz 

Soru: Çalıştığım yerden dün itinatiyle istifa ettim. Kıdem tazminatı hesaplarken, orada çalıştığım son 5 seneyi dikkate alacaklarını söylediler. Daha önce aynı işyerinde 6 yıl çalışıp, 1.5 yıl ara vermiştim. Aradan 360 gün geçtiği için geçmiş yılları dikkate alamayacaklarını söylediler. Tazminat hakkım olabilir mi? 

Cevap: Aynı işyerinde fasılalarla da olsa tüm çalışma süresi için kıdem tazminatı ödenmesi gerekir. Tüm çalışma süreniz için kıdem tazminatı alabilirsiniz.  Ödemezlerse iş mahkemesine dava açmanız halinde, kıdem tazminatınızı mahkeme kararıyla alabilirsiniz.


Bu haber 1,370 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,162 µs