En Sıcak Konular

28 Şubat mağduru olmadığınızdan yararlanamıyorsunuz

18 Ağustos 2014 10:51 tsi
28 Şubat mağduru olmadığınızdan yararlanamıyorsunuz Hangi kurum daha avantajlı ve ne zaman emekli olabilirim?

28 Şubat mağduru olmadığınızdan yararlanamıyorsunuz

 

 

Posta


Soru: 28. Şubat kararlarından sonra 15 Temmuz 1997 tarihinde T.S.K. 'dan disiplinsizlikten dolayı  Res'en ihraç edildim. Yeni çıkan 5525 sayılı torba yasadan devlet memurları faydalanıyor T.S.K mensupları mağdur olan bizlerde bu yasadan  faydalanabiliyor muyuz?

Cevap: Sözünü ettiğiniz 5525 sayılı yasanın sorunuzla ilgili 3 ncü maddesi:
"Af kapsamı dışında kalan personel
MADDE 3 - Bu Kanun hükümleri, 926 sayılı Türk Silâhlı Kuvvetleri Personel Kanunu, 3466 sayılı Uzman Jandarma Kanunu, 3269 sayılı Uzman Erbaş Kanunu ile 357 sayılı Askerî Hâkimler Kanununa tâbi personel hakkında uygulanmaz."
Şeklindedir. Madde metninden de açıkça anlaşıldığı gibi, bu yasadan yararlanmıyorsunuz. Ayrıca yasa 1999-2005 arasını kapsından yasa kapsamında değilsiniz. Ancak, zaman zaman 28 Şubat mağdurlarının mağduriyetinin giderilmesi için özel düzenlemelerde yapılmış bulunuyor. Fakat ihraç nedeniniz 28 Şubat mağduru olmadığınızı gösteriyor. Bu nedenle söz konusu düzenlemelerden de yararlanamayacağınız kanısındayız.
 
4/c veya SSK'dan emekli olmanızda avantaj veya dezavantaj farkı yok
Soru: 15 Ağustos 1968 doğumluyum. İlk SGK giriş tarihim 1 Ağustos 1986 olup, 8028 gün prim ödemem var. 26 Haziran 2013 tarihinde şehit yakını olarak kamu kuruluşuna memur olarak atandım. Hangi kurum daha avantajlı  ve ne zaman emekli olabilirim? Önerileriniz nedir?  Bilgilendirirseniz sevinirim.

Cevap: 23 Mayıs 2002 tarihine kadar aralıksız prim ödemişseniz memuriyette de, SSK'da da 49 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabiliyorsunuz. Emekli aylığı tutarı açısından bir fark yok. Çünkü, ilk defa 15 Ekim 2008 den sonra memur olanlara(4/c'lilere) aynen SSK'lılara bağlanan usul ve esaslarda emekli aylığı bağlanıyor.
 
Üniversiteyi bitiren erkek çocuğu babadan sağlık yardımı alamaz
Soru: Üniversite Lisans mezunuyum. Babam Ziraat Bankası bünyesinde görev almaktadır. Şu anda babamdan faydalanıyor gözüküyorum, Kaç yaşına kadar gelir testi yaptırmam gerekmektedir? Bilgi alabilir miyim? 18 Eylül 1991 doğumluyum.

Cevap: Erkek çocukları 18 yaşını, orta dereceli okullarda okuyanlar 20, yüksek okulda okuyanlar 25 yaşını doldurana kadar sağlık yardımı alabiliyor. Üniversiteyi bitirdikten sonra ana veya babadan sağlık yardımı alınamıyor. Üniversiteyi bitirdiğiniz tarihten itibaren sağlık yardımını kendi genel sağlık sigortasından almanız gerekir. Prim ödeyerek mi? Yoksa prim ödemeden mi sağlık yardımı alacağınız gelir testinden çıkacak aile içinde kişi başına düşen ortalama aylık gelir tutarına göre değişir. Gelir testine girmezseniz iki asgari ücret tutarı üstünden prim salınır. Biran önce gelir testi yaptırmanızda yarar var.
 
Babanız askerliğini borçlanıp sigortalı çalışarak 1100 gün prim ödemesi gerek
Soru: Babam 5 Haziran 1952 doğumlu. SSK girişi 8 Ocak 1975 olup SSK ya  900 gün, Bağ-Kurada 1000 gün  prim ödemesi var. 20 ay da askerlik yaptı. Şuan da isteğe bağlı sigorta ödüyoruz. Yaş haddinden ne zaman emekli olabilir?

Cevap: Babanız SSK'dan daha erken emekli olabilir. 8 Eylül 1999 tarihi itibariyle, 18 yıldan fazla süre sigortalı olduğundan, SSK'da yasa şartlarıyla emekli olacak.  SSK'da yaş haddinden emekli olmak için; 15 yıl sigortalılık süresi, 3600 gün prim ödeme ve 55 yaş şartlarına tabi.  Fakat bu şartlarla emekli olabilmesi için sigortalı çalışırken askerlik süresini borçlanıp, borçlandıktan sonra sigortalı çalışarak SSK'ya 1100 gün daha prim ödemesi gerekiyor.
 
Primi 5150 güne tamamlamalısınız
Soru: 2 Temmuz 1967 doğumluyum. SSK başlangıç tarihim 1 Ağustos 1983 olup, 3615 gün prim ödemem var. 1987 de 18 ay askerlik yaptım. Ne zaman emekli olurum?

Cevap: Emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5150 gün prim ödeme ve 47 yaş şartlarına tabisiniz. Askerlik sürenizi borçlandıktan sonra 995 gün daha prim ödeyerek toplam priminizi 5150 güne tamamlayacağınız tarihte emekli olabilirsiniz. 
 
5375 gün prim ödemeniz şartıyla Şubat 2016'da emekli olabilirsiniz
Soru: 5 Şubat 1966 doğumluyum. 6 Haziran 1989 yılında sigortalı oldum. 13 ay askerlik borçlanmasını yaparak ödememi yaptım. Ne zaman emekli olabilirim?

Cevap: Askerlik tarihinizi belirtmemişsiniz. Sorunuzu, askerliğinizi sigorta başlangıç tarihinden önce yaptığınız varsayımına göre cevaplandırıyoruz. Askerlik borçlanması sigorta başlangıç tarihinizi 13 ay geri götürerek emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5375 gün prim ödeme ve 50 yaş şartlarına tabi olmanızı sağlıyor. Toplam 5375 gün prim ödemiş olmanız şartıyla, 50 yaşınızı dolduracağınız 5 Şubat 2016'da emekli olabilirsiniz. 


Bu haber 1,320 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,763 µs