En Sıcak Konular

İşsizlik ödeneği açısından doğum izni kesinti sayılmaz

25 Ağustos 2014 11:25 tsi
İşsizlik ödeneği açısından doğum izni kesinti sayılmaz 6 ay bile olsa işsizlik sigortasından faydalanabiliyor muyum?

İşsizlik ödeneği açısından doğum izni kesinti sayılmaz

 

 

Posta

 

Soru: Şuan toplam 3 yıl içerisinde ödenmiş 772 günüm mevcut. 32.haftam olması nedeniyle doğum iznine  ayrılacağım. Doğum iznim sonrası işverenim beni işten çıkaracağını söyledi. Raporlu olduğum süre içerisinde adıma prim yatmayacağından dolayı işsizlik parası almamda bir sakınca var mıdır? 6 ay bile olsa işsizlik sigortasından faydalanabiliyor muyum? Cevap verebilirseniz sevinirim.

Cevap: İşsizlik sigortası açından son 120 gün kesintisiz prim ödenip ödenmediğinin hesabında: doğum izninde prim ödenmeyen günler, kesinti sayılmaz. İşveren haksız yere işten çıkarttığında 180 gün işsizlik ödeneği alma hakkınız var. İş akdinizin fesih edildiği tarihten itibaren 30 gün içinde işverenden alacağınız  “İşten Ayrılma Belgesi” ile bulunduğunuz yerdeki, Çalışma Ve İş Kurumu İl Müdürlüğüne(İŞKUR) başvurmanız gerekir. 
 
Emekli Sandığı emeklisi yetim aylığı alamaz
Soru: Ekim 2013 te devlet tiyatrosundan emekli oldum. Emekli Sandığına bağlıyım. 2006 yılında boşandım. Babam emekli havacıydı. 1995 yılında vefat etti. Annem ve dul olan ablam babamdan maaş alıyor. Ben de alabilir miyim? Nasıl bir yol izlemeliyim? Geriye dönük sekiz yıllık alma şansım var mı? Bunun için ne yapmalıyım? Beni bilgilendirirseniz sevinirim.

Cevap: Emekli Sandığı, kendi çalışmalarından dolayı sandıktan emekli aylığı alan kız çocuklarına ana veya babalarından dolayı yetim aylığı bağlamaz. Emekli Sandığı emeklisi olduğunuzdan, maalesef Emekli Sandığından yetim aylığı alamazsınız. Ancak SSK veya Bağ-Kur emeklisi olsaydınız, babanızdan aylık alabilirdiniz. Çevreniz de bu şekilde aylık alanlar olabilir. Bunlar sizi yanıltmasın. Bu durum yasalar arasındaki farktan kaynaklanıyor.
 
Kontrol muayenesinde işgücü kaybı oranı yüzde 60 şın altına düşenin aylığı kesilir
Soru: 1455 gün SSK’ya,  1710 gün Bağ-Kura prim ödemem var.  2013 yılında  malulen  emekli  oldum.   Fakat   8ay  yazışmalar  sürdü.  Emekli  olurken  her  hangi  bir  tazminat   almadım.  Bu  normal mi? 2  yıl  sonra  kontrolüm  var.  Şimdi  kontrolden   sonra maaşımda  bir  artış  olacak mı?   Yoksa   aynı  maaşımı  alacağım?  Yeni   kanunda  1800  gün  olan  1971   fazla  günü   olanın  maaşı   yüksek mi  olacak?   Bilgilendirirseniz  sevinirim. 

Cevap: SSK’lılar emekli olurken çalışma sürelerine ilişkin kıdem tazminatını işverenden alırlar. Bağ-Kurdan emekli olanlar ise kendi nam ve hesabına çalıştığından kıdem tazminatı alamazlar. Gerek SSK’lı gerekse Bağ-Kurluya emekli olurken Sosyal Güvenlik Kurumu herhangi bir tazminat ödemez. Sadece emekli aylığı bağlar. Bu nedenle emekli olurken SGK’ dan tazminat alamamanız normal ve yasal bir uygulamadır.
İki yıl sonra yapılacak kontrol muayeneniz maaşınızı artırmak için değil, işgücü kaybı oranınızda bir değişiklik olup olmadığını tespit için yapılmakta. Kontrol muayenenizde işgücü kaybı oranınız yüzde 60 şın altına düştüğü tespit edilirse malul aylığınız kesilir. Aylığınızı yükseltecek yeni bir kanun yok.
 
Destek primine tabi çalışmanızı memurluk süreniz ile birleştirerek aylığınızı artıramazsınız
Soru: 1998 de 657 sayılı devlet memurluğu kanuna göre bir kamu kurumundan emekli oldum. Emekli maaşım düşük olduğu için destek primi ödeyerek 9 veya 10 yıl daha çalıştım. Çalıştığım bu yıllarımı yaklaşık 3000 veya 3500 günümü emekliliğimle birleştirebilir miyim? Bunun hukuksal yöntemi nedir? Eğer hizmet birleştirmesi yapabilirsem her halükarda 25 yıl 1 ay + 9 yıl= 34 yıl 1 ay üzerinden emekli sayılabilir miyim? Soruma cevap verirseniz çok mutlu olurum.

Cevap: Destek priminin, çalışırken emekli aylığı alınmasını sağlamadan başka emekliye yararı yok. Destek primi, emekliyi değil Sosyal Güvenlik Kurumunu desteklemekte. Maalesef destek primine tabi çalışma sürenizi memurluk sürenizle birleştirerek emekli aylığını yükseltemezsiniz.
 
Altı yıllık kiracınızı yeni Borçlar Kanuna göre sebepsiz yere çıkartamazsınız
Soru: Altı yıldan beri dairemde oturan kiracım bu sene kira artışı yapmadı. Geçtiğiniz yılda yapmamıştı. Kiracıyı yeni Borçlar Kanuna göre bir neden göstermeden çıkartabilir miyim? Gazeteniz de bu tür bir yazını okuduğumu hatırlıyorum.

Cevap: Mal sahipleri, Türk Borçlar Kanunun yürürlüğe girdiği 1 Temmuz 2012 tarihi itibariyle 10 yıldan fazla süredir oturmakta olan kiracılarını herhangi bir sebep göstermeden söz konunu Kanunun 347 nci maddesi hükmünce tahliye edebiliyorlar. Ayrıca 1 Temmuz 2012 tarihi itibariyle 10 yıldan az olmakla birlikte 5 yıldan fazla süredir oturmakta olan kiracılarda, “Türk Borçlar Kanununun Yürürlüğü ve Uygulama Şekli Hakkında Kanun” geçici 2 nci maddesi hükmünce, 1 Temmuz 2017’den itibaren geçerli bir sebep olmaksızın mal sahiplerince çıkartılabilecekler.  Her iki halde de mal sahibi sözleşmenin bitiminden “en az üç ay önce” kiracıya yazılı bildirimde bulunması gerekiyor. Sonuç olarak, 1 Temmuz 2012 tarihi itibariyle, dairenizde 5 yıldan az süredir oturmakta olan kiracınızı, sebepsiz yere çıkartamazsınız.


Bu haber 1,413 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    13,235 µs