En Sıcak Konular

Doğum sonraki iki yıllık süredeki prim ödemeyen günler borçlanılabiliyor

25 Ağustos 2014 11:39 tsi
Doğum sonraki iki yıllık süredeki prim ödemeyen günler borçlanılabiliyor Son işyerindeki çalışma süresine kıdem tazminatı ödenir

Doğum sonraki iki yıllık süredeki prim ödemeyen günler borçlanılabiliyor

 

 

Posta

 

Soru. 28 Ağustos 1970 doğumluyum. SSK'lı olarak işe giriş tarihim 1 Haziran 1994 dür. 4 Haziran 2008'de Bağ-Kurlu oldum. 31 Mart 2012'de SSK'ya geçtim.  Şu an SSK'lı olarak çalışıyorum. 1996 ve 2003 tarihli 2 doğumum var. Doğumlarımdan 2003 tarihli olanında çalışmıyordum. Ne zaman kaç yaşında emekli olabilirim?

Cevap: 31 Mart 2012'de başladığınız sigortalı çalışmanızla SSK'ya 1260 gün prim ödemeniz halinde, SSK'da emekli olmak için; 20 yıl sigortalılık süresi, 5750 gün prim ödeme ve 51 yaş şartlarına tabi olursunuz. Toplam 5750 gün prim ödemiş olmanız şartıyla, 51 yaşınızı dolduracağınız 28 Ağustos 2021'de emekli olabilirsiniz.

Prim ödeme gün sayınızı bildirmemişsiniz. Şayet, 2 nci doğumunuzdan sonraki iki yıllık sürede prim ödemeniz yoksa borçlanarak toplam 720 gün kazanabilirsiniz.  Birinci doğumunuzdan sonraki iki yıllık sürede prim ödenmeyen günler varsa onları da borçlanmanız mümkün.

Son işyerindeki çalışma süresine kıdem tazminatı ödenir

Soru: Yaklaşık 4 yıllık sigortam mevcut. Sigortam çalıştığım iş hasebiyle yüksek prim ile ödeniyor. İlerleyen zamanda daha düşük maaş ve bundan dolayı da daha düşük sigorta primi yatırılan işlerde çalışırsam emekli maaşım ve ikramiyem son çalıştığım yere göre mi belirlenir? Yoksa yüksek prim ile düşük prim bir maaş ve ikramiye mi belirlenir?

Cevap: Emekli aylığınız, tüm çalışma döneminizde üstünden prim ödediğiniz kazanç tutarınızın ortalaması ile prim ödeme gün sayınıza göre belirlenecek. Bu, prim ödediğiniz yüksek kazancında, düşük kazancında emekli aylığı hesabında dikkate alınacağı anlamına geliyor.

Kıdem tazminatı ise, emekli olunurken son çalışılan işyerindeki çalışma süresi için, en son alınan brüt ücret tutarı üstünden hesaplanır. Önceki çalışmalarınız için son işveren kıdem tazminatı ödemez. Önceki çalışmalarınız kıdem tazminatını çalıştığınız işyerlerinden ayrılırken almanız gerekirdi. Tabi işten kıdem tazminatı alma şartlarıyla ayrılmanız koşuluyla. 

6 ay askerlik borçlanması emeklilik yaşınızı 57 ye düşürür

Soru: 20 Ağustos 1975 doğumluyum. Askerden sonra 12 Mayıs 1999'da sigortalı oldum. Ne zaman emekli olabilirim?

Cevap: Askerlik sürenizin 6 ayını borçlanmanız halinde, sigorta başlangıç tarihiniz 6 ay geri gider ve emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5700 gün prim ödeme ve 57 yaş şartlarına tabi olursunuz.  Ve toplam 5700 gün prim ödemiş olmanız halinde, 57 yaşınızı dolduracağınız 20 Ağustos 2032 de emekli olabilirsiniz.

Anneniz primini 7000 güne tamamlamak zorunda

Soru: Annem 12 Mayıs 1963 doğumlu. 1 Mart 2002'de SSK'lı oldu. 4329 Gün primi var. Ne zaman emekli olabilir?

Cevap: Anneniz emekli olmak için; 7000 gün prim ödeme ve 58 yaş şartlarına tabi. 2671 gün daha prim ödeyerek toplam primini 7000 güne tamamlayacağı tarihte emekli olabilir?

İzin süresinin belirlenmesinde kıdem tazminatı alınmayan çalışma süreleri dikkate alınır

Soru: Ben Sakarya'da özel bir merkezde çalışan doktorum merkezde 3.5 yıl çalıştım ve sonunda istifa ettim kıdem tazminatı vs. almadım. Sonra İstanbul'da çalıştım ama 8 ay sonra Sakarya'ya eski çalıştığım merkeze geri döndüm Bana 1 yıl geçmeden eski işine dönersen izin, tazminat vs. gibi haklarımın aynen devam edeceği söylendi doğru mudur?

Cevap: Fasılalarla olsa da aynı işyerindeki tüm çalışma süresi için kıdem tazminatı ödenmek zorunda. Dolayısıyla daha önceki çalışma sürelerinizle son çalışma süreniz birleştirilir ve tüm çalışma süreniz için kıdem tazminatı alabilirsiniz. Kıdem tazminatı alarak kıdeminizi  sıfırlamadığınız için, yıllık izin süresinin hesabında önceki çalışma sürelerinizin de dikkate alınması gerekir.

13 ay askerlik borçlanmasıyla 50 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz

Soru:3 Mayıs 1966 doğumluyum. Sigorta giriş tarihim 16 Haziran 1989'dir.  Askerden önce sigorta girişim yok. 18 ay askerlik yaptım. 540 gün askerlik borçlanması yatırırsam, ne zaman emekli olabilirim? 3. Kademeden emekli olabilmem için kaç prim günümün olması gerekiyor.

Cevap: Askerlik sürenizin 13 ayını borçlanmanız halinde, sigorta başlangıç tarihiniz 13 ay geri gider ve emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5375 gün prim ödeme ve 50 yaş şartlarına tabi olursunuz. Prim ödeme gün sayınızı bildirmemişsiniz. Toplam 5375 gün prim ödemiş olmanız şartıyla, 50 yaşınızı dolduracağınız 3 Mayıs 2016'da emekli olabiliriniz.


Bu haber 1,231 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,995 µs