En Sıcak Konular

Torba Yasa'da Soma sonrası düzenlemeler dikkat çekiyor

26 Ağustos 2014 09:44 tsi
Torba Yasa'da Soma sonrası düzenlemeler dikkat çekiyor Soma'da ölen işçilerin ailelerine prim günü yetmese de aylık bağlanacak.

Torba Yasa'da Soma sonrası düzenlemeler dikkat çekiyor

 

 

Bugün 

 

Soma'da ölen işçilerin ailelerine prim günü yetmese de aylık bağlanacak. Tüm yeraltı maden işyerlerinde çalışan işçilere ise fazla mesai yaptırılamayacak ve haftalık çalışma süreleri 36 saati geçemeyecek.
 
Esasında, Torba Kanun olarak ifade edilen ve şu an Meclis Genel Kurulu’nda bulunan 148 maddelik tasarı, başlangıçta Soma faciası üzerine hazırlanmıştı. Amaç Soma’nın yaralarını sarmak, dul ve yetimlere aylık bağlamak ve acil adımları atmaktı.

MADDELER KABUL EDİLDİ

Fakat Soma paketine Meclis’te öyle ilaveler yapıldı ki, 15 maddelik Soma paketi önce torbaya sonra da çuvala döndü. Birkaç haftada yasalaşması gereken paket ve sarılmayı bekleyen yaralar, şimdi ekim ayını bekliyor. Torba Kanun'daki Soma ve genel olarak madencileri ilgilendiren maddeler kabul edildi:

- Erken emeklilik: Maden işçilerinin yaş haddi 2008'de 55’e yükseltilmişti. Şimdi 50’ye çekiliyor. Ayrıca sadece fiilen çalıştıkları günler için verilen yıpranma payı, tatil günlerini de kapsayacak şekilde verilecek. Böylece madenciler daha erken emekli olabilecek.

- Dul ve yetim aylığı: Soma’da hayatını kaybeden 301 madencimizden bazılarının dul ve yetimlerine, sigorta primi yetersiz olduğu için aylık bağlanamadı. Yapılan düzenlemeyle prim günü yetmeyenlere de aylık bağlanması sağlanıyor. Ayrıca vefat eden madencilerin SGK’ya borçları varsa bunlar da silinmiş olacak.

- Mesai sınırı: Yeraltı maden işyerlerinde çalışan işçilere fazla mesai yaptırılamayacak ve haftalık çalışma süreleri 36 saati geçemeyecek. Ayrıca yeraltı maden işçilerinin yıllık izin sürelerine dört gün ilave edilecek.

- İş güvencesi: Bir işyerinde altı aydan fazla kıdemi olan işçi, işten çıkarılması halinde işe iade davası açabiliyor. Maden işçileri için bu altı aylık süre şartı aranmayacak.

- Ücret kontrolü: Asıl işveren, alt işveren işçilerinin ücretlerini alıp almadığını kontrol edecek. Ücretini alamayan taşeron işçisinin ücretini asıl işveren ödeyecek.

- Asgari ücretin iki katı: Linyit ve taşkömürü çıkarılan işyerlerinde çalışan maden işçilerine, asgari ücretin iki katından
daha az ücret verilemeyecek. 

TAŞERONLAŞMA DEVAM EDECEK

So­ma­’da­ki acı tec­rü­be­den son­ra ben­zer fe­la­ket­le­rin ya­şan­ma­ma­sı adı­na, si­vil top­lum ve il­gi­li ta­raf­lar­dan pek çok so­mut öne­ri gel­miş­ti. Bu öne­ri­ler­den

Tor­ba Ka­nun'a gir­me­yen­ler şun­lar:

- Ya­şam oda­la­rı­nın ya­sal zo­run­lu­luk ha­li­ne ge­ti­ril­me­si için ve­ri­len öner­ge red­de­dil­di.

- Ma­den­ler­de ta­şe­ron­laş­ma­nın ta­ma­men ya­sak­lan­ma­sı yö­nün­de sen­di­ka­la­rın ta­le­bi ka­bul edil­me­di.

- İş sağ­lı­ğı ve gü­ven­li­ği per­so­ne­li­nin iş­ve­re­nin em­rin­den çı­ka­rı­la­rak ba­ğım­sız bir oto­ri­te ha­li­ne gel­me­si öne­ril­miş­ti fa­kat tor­ba­ya gir­me­di.

MADEN KAZALARI SÜRÜYOR

İş sağ­lı­ğı ve gü­ven­li­ği de­ne­tim­le­ri ya­pan iş ve sos­yal gü­ven­lik mü­fet­tiş­le­ri­nin Sa­yış­tay ben­ze­ri bir ya­pı­ya dö­nüş­tü­rül­me­si ka­bul gör­me­di.

- Yak­la­şık 50 bin iş­çi­nin ça­lış­tı­ğı kö­mür ma­den­ci­li­ği sek­tö­rün­de üre­ti­me üç ay ara ve­ril­me­si ve bu ara­da sek­tö­rün
ta­ma­men de­ne­tim­den ge­çi­ril­me­si öne­ri­si de kar­şı­lık bul­ma­dı.

Bu öne­ri­ler Tor­ba Ka­nu­n’a gir­me­di fa­kat ma­den­ler­de iş ka­za­la­rı de­vam edi­yor. So­ma­’dan bu gü­ne ka­dar sa­de­ce ma­den sek­tö­rün­de 100’den faz­la iş­çi­mi­zi kay­bet­tik. İs­ter is­te­mez “ted­bir al­mak için il­la top­lu ölüm­le­rin mi ol­ma­sı ge­re­ki­yo­r” so­ru­su ak­la ge­li­yor.  

YAŞA TAKILAN TORBA'DA YOK

Soru: Torba Kanun'da emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili bir düzenleme var mı? Ya da bundan sonra girme ihtimali olabilir mi? 

Cevap:148 maddelik Torba Kanu’nun 127 maddesi Meclis’te kabul edildi. Sosyal güvenlik ve çalışma hayatıyla ilgili maddelerin tamamı kabul edilmiş oldu. Şu ana kadar torbaya emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili bir düzenleme girmedi. Bundan sonra girer mi, açıkçası pek ihtimal vermiyorum.

SADECE İYİLEŞTİRME VAR

Soru: Bir kamu kurumuna yardımcı şoför olarak girdim. Kadrodaki şoförle aynı işi yapmamıza rağmen maaşımızda çok ama çok büyük bir fark var. Torba yasayla biz kadroya geçebilir miyiz? Yoksa maaşlarımız mı eşitlenir? 

Cevap:Torba Kanun'da sizler için kadro düzenlemesi yok. Taşeron şirket bünyesinde mi yoksa asıl işveren bünyesinde mi çalıştığınızı belirtmemişsiniz. Kamudaki taşeron işçileri için kadro verilmezken, ücretlerde ve özlük haklarında iyileştirme öngörülüyor. Eğer asıl işveren işçisi iseniz Torba'da sizler için herhangi bir düzenleme bulunmuyor. 


Bu haber 1,246 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,267 µs