En Sıcak Konular

Üst sınırı aşan kazanç üstünden ödenen primin iade usulü

26 Ağustos 2014 10:38 tsi
Üst sınırı aşan kazanç üstünden ödenen primin iade usulü Yurtdışı borçlanmasıyla emekli olan Yurtdışında çalışmaya başladığında emekli aylığı kesilir

Üst sınırı aşan kazanç üstünden ödenen primin iade usulü

 

 

Posta

 

Soru: İki farklı şirkette çalıştığımdan dolayı; elde ettiğim prim esas kazanç tutarlarım, prim esas kazanç üst sınırını aşmaktadır. Tavanı aşan kazançlara ilişkin alınacak prim iadeleri nasıl hesaplanır?

Cevap:  Sigortalıların ay içinde birden çok işyerindeki çalışmaları nedeniyle SGK ya bildirilen kazanç tutarının, prime esas kazancın üst sınırını aşması halinde; talepte bulunulması şartıyla, prime esas kazancın üst sınırını aşan kısmına isabet eden, sigortalı prim hissesi ile sigortalı işsizlik prim hissesi iade edilmektedir. Prim iadesi için yapmanız gereken, çalıştığınız işyerlerinin bağlı olduğu sosyal güvenlik merkez müdürlüğünden birine dilekçe ile başvurmaktır. Dilekçede iadeye konu edilecek primin dönemini belirtmek durumundasınız. İade edilecek prim hesabına bir örnek verirsek konu daha iyi anlaşılacaktır. Örneğin; Temmuz 2014 ayında SGK’ya:  bir işyerinden 30 gün 4.000 TL kazanç, ikinci işyerinden de 30 gün ve 6.000 TL kazanç üstünden bildirildiğinizi  ve primlerin ödendiğini(iade yapılabilmesi için primin ödenme şartı var) varsayarsak, prim iade talebin de bulunmanız halinde, Temmuz ayı için iki işyerinden bildirilen 30 ar gün prim günü, prim ödeme gün sayısı olarak 30 gün, prim hesabına esas kazanç tutarı da  üst sınırı olan 7.371 TL olarak dikkate alınır. Prime esas kazancın üst sınırı olan 7.371 TL’yi aşan kazanç kısmı olan 2.629 TL’ye (4.000 + 6.000 =10.000 – 7.371)  isabet eden sigortalı prim hissesi olan 368.06 TL( 2.629 x %14) ve sigortalı işsizlik sigortası primi olan 26.29 TL( 2.629 x %1)  olmak üzere toplam 394,35 TL prim iadesi alırsınız. 
 
Yurtdışı borçlanmasıyla emekli olan Yurtdışında çalışmaya başladığında emekli aylığı kesilir
Soru: Almanya’da yaşıyorum. Eşim için bilgilenmek istiyorum. Bu sene Türkiye´de izindeyken 10 Ağustos 2014 Tarihli Posta gazetesindeki yazınız dikkatimi çekti. Almanya’da çalışmaya başlarsanız aylınız kesilmez diye bir başlık vardı.
Esim borçlanarak emekliliğe müracaata bulundu. İşlemlerin hepsi bitti. Yargıtay onayladı. Şimdi sadece SSK´dan ödeme poliçesini bekliyoruz. Eşim şuanda burada çalışıyor. Kendisi Türkiye’den Emekli olduğunda hala çalışmaya devam edebilir mi? Yoksa çalıştığı süre içinde Türkiye´deki emeklilik parasından yararlanamaz mı?

Cevap: Sözünü ettiğimiz yazımız maalesef eşinizi kapsamıyor. Çünkü yurtdışı çalışma süresini borçlanarak emekli olanlar, yurtdışında çalışmaya başladığında aylığı kesilir. Yazı prim ödemeleri içinde, yurtdışı borçlanması olmayanları ilgilendiriyor. Yurtdışı borçlanması yapmadan emekli olanlar, emekli aylığı kesilmeden yurtdışında çalışabilecekler.
 
Yüzde 40 rapor alabilirseniz engelli hakkıyla emekli olabilirsiniz 
Soru: 1966 doğumluyum. Sigorta başlangıç tarihim 1 Eylül 1982 olup, bugüne kadar 3026 gün prim ödemem var. Yüzde 90 görme engelliyim. Birkaç kez malulen emekli olmak için başvurdum. Ancak kabul edilmedi. En kısa sürede nasıl emekli olabilirim?

Cevap: Malulen emekli olmak için en az yüzde 60 oranında işgücü kaybı raporu gerekiyor. Yüzde 60 oranında rapor alamadığınızdan malulen emekli olamıyorsunuz. Ancak, yüzde 40 ve üstünde rapor ve vergi indirim hakkı alabilirseniz, emekli olmak için: 15 yıl sigortalılık süresi ve 3600 gün prim ödeme şartların tabi olursunuz. Ve 574 gün daha prim ödeyerek priminizi 3600 güne tamamlayacağınız tarihte emekli olabilirsiniz.
 
Başlangıcınız 8 Eylül 1999’dan  önceyse 3600 günle emekli olma hakkınız var
Soru: 26 Ocak 1967 doğumluyum.2422 gün primim var. Ne zaman emekli olurum? 3600 yasasından yararlanabiliyor muyum?

Cevap: Emekli olma şartlarını sigorta başlangıç tarihi belirliyor. Sigorta başlangıç tarihinizi bildirmemişsiniz. Şayet sigorta başlangıç tarihiniz 8 Eylül 1999’dan önceki bir tarih ise, 1178 gün daha prim ödeyerek toplam priminizi 3600 güne tamamlamanız şartıyla, 58 yaşınızı dolduracağınız  26 Ocak 2025 de emekli olabilirsiniz. Sigorta başlangıç tarihinizi(gün, ay, yıl olarak) bildirmeniz halinde, sorunuza daha net cevap verebiliriz.
 
Anneniz başlangıç tarihine göre 900 /975 gün daha prim ödemesi gerek
Soru: 1957 doğumlu annem, 1997 sigorta girişi ile 5000 gün prim ödemesi var. Acaba ne zaman emekli olabilir? Torba yasadan faydalanabilir mi?

Cevap: Annenizin başlangıcını tarih(gün, ay, yıl olarak) bildireceğiniz yerde sadece yıl olarak bildirmişsiniz. Oysa başlangıçta bir gün bile emekli olma şartlarını değiştirebiliyor. Annenizin sigorta başlangıcı 23 Mayıs 1997 den önceki bir tarih ise, 900 gün daha prim ödeyerek toplam primini 5900 güne, sonraki bit tarih ise 975 gün daha prim ödeyerek toplam primini 5975 güne tamamlayacağı tarihte emekli olabilir. Torba yasanın bugünkü halinde annenizi erken emekli edecek bir düzenleme yok. Yasa çıktığında burada kapsamlı açıklamalar yaparız. Gazeteniz Postayı takip etmenizde yarar var.


Bu haber 1,834 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,673 µs