En Sıcak Konular

Sadece engellilerin değil refakatçinin de hakkı var

29 Ağustos 2014 11:49 tsi
Sadece engellilerin değil refakatçinin de hakkı var Türkiye, engelli istihdamında büyük yol aldı..

Sadece engellilerin değil refakatçinin de hakkı var

 

 

Akşam

 

Türkiye, engelli istihdamında büyük yol aldı. Engellilere yönelik toplumsal entegrasyon çalışmaları son dönemde hız kazandı. Ağır engelliye refakat eden kişinin de ücretsiz veya indirimli seyahat hakkı doğdu. 

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre Türkiye’de Haziran 2014 itibarıyla 1 milyon 802 bin 863 engelli var. Yani nüfusun yüzde 2’sinin engelli olduğunu görüyoruz. 2014 yılı nisan ayı itibarıyla kamu ve özelde olmak üzere toplam 91 bin 958 engelli istihdam ediliyor. 

ENGELLİ İSTİHDAMINDA ARTIŞ 

Engellilere yönelik toplumsal entegrasyon çalışmaları son dönemde hız kazandı. Engellilerin topluma kazandırılmasına yönelik yürütülen projelerin sayısında da ciddi bir yükseliş var. Ayrıca istihdam konusunda da önemli adımlar atıldı. Bunun için ilk etapta kamuda engelli istihdamı için 'Engelli Kamu Personeli Seçme Sınavı' hazırlandı. 

PRİMLERİNİ DEVLET KARŞILIYOR 

Özel sektörün engelli istihdamının artırılması kapsamında geçtiğimiz aylarda engelli istihdamındaki teşvik oranı da artırıldı. Buna göre 50 ve daha fazla çalışanı olan işyerlerinde yüzde 3 oranında engelli çalıştıran işverenlerin sigorta primlerinin tamamı devlet tarafından karşılanıyor. Yine kontenjana ek olarak engelli çalıştıran işyerlerinde bu durumdaki engellilerin de sigorta primlerinin işveren payının tamamı karşılanıyor. 

TREN VE DENİZ OTOBÜSÜ BEDAVA 

Engellilerimize şehir içi ulaşım, Devlet Demir Yolları ve Deniz Yolları'na ait şehir içi ve şehir dışı seyahatler tamamen bedava. Yani engellilerimiz bulundukları şehir içinde ücretsiz seyahat edebildikleri gibi, tren ve deniz yollarını kullanarak şehirlerarası ulaşımda da herhangi bir ücret ödemeyecekler. Bu kapsamda uygulanan ücretsiz seyahat hakkı halk otobüslerini de kapsıyor. 

THY’DE YÜZDE 20 İNDİRİM VAR 

Şehirlerarası seyahatlerde özel otobüs şirketlerini kullanacak engelli bireylere bu şirketlerin belirlediği indirim oranları uygulanıyor. Uçakla seyahat edecek engellilerimiz için de Türk Hava Yolları'nda yüzde 20 oranında indirim söz konusu. Aynı şekilde  pek çok GSM operatörünün de engelliler için özel indirim tarifeleri bulunuyor. 

2 SORU CEVAP
Dilekçeyle emekli olabilirsiniz

SORU: 1 Ekim 1963 doğumluyum. İlk işe başlangıcım SSK’dan 04-1977 dönemi itibarıyla toplam 2188 günüm var. Bağ-Kur olarak 8 Aralık 1995’te 1 yıl 23 gün, 30 Haziran 1999’dan 31 Aralık 2008’e kadar da 9 yıl 6 ay 1 gün Bağ-Kur’um var. 2010-2014 arası 1047 gün SSK’lı devam ediyorum. Ne zaman emekli olabilirim. 

CEVAP: Emekli olmak için gerekli şartları 2007 yılında sağlamış görünüyorsunuz. Artık dilekçenizi vererek emekli olabilirsiniz. 

Belge ve şahitlerle ispat şart

SORU:  İşten çıkarıldım. Tazminatımı eksik ödediklerini düşünüyorum. Kıdemi nasıl alabilirim?  

CEVAP: Her çalışma yılı için en son alınan brüt ücret tutarında kıdem tazminatı ödenmesi gerekir. Kıdem tazminatınızı eksik ödemişlerse, ödenmesini talep edebilirsiniz. Ödemezlerse, iş mahkemesine dava açıp, kıdem tazminatınızın ödenmediğini gerekli belge veya şahitlerle ispatlamanız halinde, kıdem tazminatınızın ödenmeyen kısmını mahkeme kararıyla alabilirsiniz. 

Engelli kartında yazması lazım

AĞIR engelli raporu bulunan engellinin refakatçiyle seyahat etmesi söz konusu. Bu durumda engellinin yanında refakat eden kişinin de ücretsiz veya indirimli seyahat hakkı doğuyor. Refakatçileriyle seyahat edecek engellilerin engelli kimlik kartlarında 'ulaşımda refakatçi hakkı vardır' 
ibaresinin yer alması gerekiyor.

Su faturalarında % 50 indirim

ENGELLİLERİN harcamalarını düşürmek adına uygulanan bir diğer kolaylık da su faturalarında indirim. Her belediyenin bu konuda farklı bir indirim oranı söz konusu. Ankara ve İstanbul’da bu oran yüzde 50 olarak uygulanıyor. Hanede bir engellinin yaşaması, o hanenin su faturasına yüzde 50 indirim uygulanıyor.


Bu haber 1,616 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,457 µs