En Sıcak Konular

Elmanın fiyatı ikiye katlandı

8 Ekim 2014 17:25 tsi
Elmanın fiyatı ikiye katlandı Soğuktan etkilenen elmada düşen rekolte, tüketiciye zam olarak yansıdı.

Elmanın fiyatı ikiye katlandı

 

 

Memurlar.net 

 

Soğuktan etkilenen elmada düşen rekolte, tüketiciye zam olarak yansıdı. Geçen yıl İzmir'de kilosu 1.5 lira olan elma, 3.5-4 liradan satılıyor.
 
Elma tüketicinin cebini yakarken, üreticinin yüzünü güldürüyor. Geçen yıl bu mevsimde İzmir'deki market ve manavlarda 1-1.5 lira olan elma, bu yıl 3.5-4 liradan satılıyor. Aynı dönemde soğuk havada depolarından kilogramı 60-80 kuruştan çıkan elma, bu yıl bahçede 1.3 ile 1.5 lira arasında alıcı buluyor.

Mart ayı sonunda meydana gelen don felaketi elma üretimini olumsuz etkiledi. Türkiye 3.1 milyon ton elma üretimiyle Çin ve ABD'den sonra dünyada 3. sırada bulunuyor. Türkiye'nin her bölgesinde yetişebilen elmada bu yılki rekoltenin 2.5 milyon ton civarında olacağı tahmin ediliyor.

Ülke rekoltesinin 5'te 1'e yakın düşük olacağının öngörülmesi ve son yıllarda artan ihracat, iç piyasada elma fiyatlarını artırdı. Türkiye'nin üretim merkezlerinden olan Isparta bölgesinde geçen yıl soğuk hava depolarından 60-80 kuruşa çıkan "bodur" elma, bu yıl 1.3-1.5 liradan tarlada alıcı buluyor. Üretim merkezi olarak bilinen Amasya'da ise üretim mart ayı sonunda yaşanan don olayından etkilendi.

Isparta'da verim iyi

Isparta Ziraat Odası Başkanı Bayram Kutlu, Türkiye'nin rekoltenin yüzde 22'sini karşıladıklarını, kendi bölgelerinin soğuktan etkilenmediğini ve verimin iyi olduğunu söyledi.

Amasya başta olmak üzere üretimde söz sahibi olan bazı bölgelerin 30 Mart akşamı yaşanan don olayının ülke rekoltesini düşürdüğünü belirten Kutlu, "Geçen yıl 60 kuruştan soğuk hava depolarında satılan elma şu anda bahçede 1.3 liranın üzerinde satılıyor" dedi.

Tüccarlardan talep çok

Eğridir Ziraat Odası Başkanı Süleyman Kılınç ise geçen yıl 60-80 kuruş olan borun cinsi elmanın bu yıl kalitesine göre bahçede 1,3-1.5 liradan alıcı bulduğunu söyledi. Bu yıl tüccarın çok yüksek miktarda alım yaptığını kaydeden Kılınç, "Geçen yıl Eğridir'den 20 bin ton ihracat yapıldı. Gürcistan, Rusya, Irak, Suriye, Azerbaycan ve az miktarda Mısır'a ihraç edildi. Isparta'nın elma üretiminin yüzde 10'unu karşılayan Eğirdir'de bu yıl verim de kalite de iyi. İhracat daha başlamadı, alım yapanlar ürünü soğuk hava deposuna konuyor. Tüccar büyük oranda alım yaptığı için fiyatlar yükseldi" diye konuştu.

Amasya'da rekolte 3'te 1

Elma üretiminde önemli merkezlerden biri olan Amasya'da ise üretim olumsuz hava koşullarından etkilendi. Amasya Tarım İl Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgilere göre, 30-35 bin ton olan il genelindeki üretim miktarı bu yıl 10-12 bin ton civarında olacağı öngörülüyor.

Amasya Ziraat Odası Başkanı Mehmet Baş, 30 Mart'ta meydana gelen don olayının bazı bölgelerde yüzde 100, bazı yerlerde ise yüzde 90 oranında ürün kaybına yol açtığını söyledi. Baş, mayıs ayında meydana gelen dolu yağışının da meyvenin olduğu bahçelerde ürünün kalitesini olumsuz etkilediğini ifade etti.

Elma ihracatında artış

Türkiye'nin elma ihracatında ise hızlı bir artış yaşanıyor. Geçen yıl 42 bin 568 ton olan elma ihracatı, bu yılın 1 Ocak-30 Eylül döneminde 96 bin 897 tona çıktı.

Elma ihracatında 55 bin 891 ton ile Irak ilk sırada bulunuyor. Irak'ı 18 bin ton ile Mısır, 13 bin ton ile Suriye izliyor. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Hindistan diğer büyük alıcı ülke olurken, geçen yıl Türkiye'den elma ithal eden Almanya ve Fransa, 2014 yılında alım yapmadı.

Karaman'da kayıp yüzde 50

Türkiye'nin önemli elma üretim merkezlerinden Karaman'da ise elma kaybı yüzde 50 civarında. Al Jazeera'ya bir açıklama yapan Karamanlı elma üreticisi Ali Pınarbaşı, elma üretiminde sıkıntı olduğunu, 30 marttaki donun elma üretimini yarı yarıya düşürdüğünü söyledi.

Pınarbaşı bu konuda şu açıklamayı yaptı:

"Bu sene elmanın başına gelmeyen kalmadı. Dondan sonra sık sık dolu da yağdı ve elmanın üzerinde dolu izi oluştu.

Şu anda elma bahçede 1 liraya satılıyor. Geçen sene de kilosu 750 kuruştu. Ben geçen seneki elmamı buzhanede bekletip 1.2 liraya vermiştim. Buzhane parasını düşersek 800 kuruşu sattım. Aynı elma İstanbul ve Ankara'da ise 5.5-6 liraya satılıyor. Bunun önlenmesi gerek. Üzerine yüzde 100 kar koysalar anlayacağım. Ama yüzde 600 olması normal değil. Bu kadar artmamalı."


Bu haber 1,277 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,117 µs