En Sıcak Konular

İstanbul planlı aydınlatılacak

9 Mayıs 2015 15:13 tsi
İstanbul planlı aydınlatılacak Tarihi yarımada ve Haliç bölgesi, Boğaziçi hattı, Galata-Pera-Taksim bölgesi, Büyükdere-Maslak aksında özel aydınlatma yapılacak.

İstanbul planlı aydınlatılacak

 

 

Dünya

 

Tarihi yarımada ve Haliç bölgesi, Boğaziçi hattı, Galata-Pera-Taksim bölgesi, Büyükdere-Maslak aksında özel aydınlatma yapılacak.

İstanbul'un gece görünümünü daha belirgin kılmak ve aydınlatma kirliliğine son vermek için İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından "Aydınlatma Master Planı" hazırlatılacak. 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kentsel Tasarım Müdürlüğü tarafından yürütülecek çalışmanın şartnamesinde, İstanbul'un gece aydınlatmasının yeterli olmadığı vurgulandı. Gündüz fark edilen kent siluetinin gece algılanmadığı ve birçok tarihi yapının görülmediği belirtilen şartnamede, bu durumun şehrin gece kullanımını etkilediği, turizm ve güvenlik gibi konularda olumsuzluklara neden olduğu kaydedildi. 

Bu nedenlerle hazırlanacak "Aydınlatma Master Planı", şehrin gece aydınlatmasının modellenmesini amaçlıyor. Bu çalışma ile İstanbul ilk kez böyle bir plana sahip olacak. Plan sayesinde kentin gece görüntüsüne dair bir vizyon belirlenecek. Kentin uzakta ve farklı görüş alanlarından görülebilir bir yapıya dönüşmesi sağlanacak.  

Şehrin siluetini oluşturan yerlere özel aydınlatma 

İstanbul Aydınlatma Master Planı'na göre, tarihi yarımada ve Haliç bölgesi, Boğaziçi hattı, Galata-Pera-Taksim bölgesi, Büyükdere-Maslak aksında özel aydınlatma yapılacak. 

Bu bölgelerdeki tüm yollar, meydanlar, köprüler, sahil bantları, su alanları, yeşil alanlar ve parklar, yüksek yapılar, seçilen tarihi yapılar, kamu binaları ve panoramik bakış noktaları için özel aydınlatma projeleri uygulanacak. 

Kutlamalar için özel aydınlatma 

Planda, kutlama yapılan bayram ve diğer özel günler için müzik eşliğinde ışık gösterileri tasarımlarının yapılması da bulunuyor. Bu amaçla Sydney, New York gibi kentlerdeki aydınlatma şölenlerinin araştırılması ve İstanbul'un özellikli bölgeleri için bir aydınlatma şöleni senaryosu oluşturulması hedefleniyor. 

Aydınlatmada bütünlük sağlanacak 

Şehrin silueti dışında kalan bölgelerde ise tüm ulaşım ana aksları, sahil bantları, yeşil alanlar ve parklar için aydınlatma modelleri oluşturulacak. 

Bu modellemeler sayesinde şehirdeki aydınlatma kirliliğine son verilmesi, güvenliğin artırılması, turizm ve ticaretin canlandırılması, enerji tasarrufu ve aydınlatmada bütünlük sağlanması hedefleniyor. 


Bu haber 1,229 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,151 µs