En Sıcak Konular

Memuriyetten istifa edip emekli olanlara ikramiye karmaşası

11 Haziran 2009 21:39 tsi
Memuriyetten istifa edip emekli olanlara ikramiye karmaşası Devlet memuru iken istifa edenlere çalıştıkları sürenin karşılığında kıdem tazminatı alma umudu doğdu.

Memuriyetten istifa edip emekli olanlara ikramiye karmaşası     
Hürriyet 
 
Devlet memuru iken istifa edenlere çalıştıkları sürenin karşılığında kıdem tazminatı alma umudu doğdu. Anayasa Mahkemesi’nin 5 Haziran 2009 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan kararı bu durumdaki memurlar arasında umutlu bir bekleyiş yarattı, ancak henüz sevinmek için erken. Çünkü 1 yıl sonra yürürlüğe girecek bu kararı hükümetin kanun çıkarıp bozma hakkı var. Üstelik Şükrü Kızılot'a göre hükümet bu kriz ortamında çok büyük ihtimalle ilgili kanunu çıkarıp kıdem tazminatı ödemelerinin önüne geçecek...

Şükrü Kızılot, son günlerde memurlar arasında sıkça konuşulan bu konuya ilişkin olarak hurriyet.com.tr'ye özel bir bir açıklama yaptı. İşte Kızılot'un açıklamaları...

"Anayasa Mahkemesi’nin 5 Haziran 2009 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan kararı, devlet memurluğundan istifa edenlerde ikramiye tartışmalarını başlattı.

EMEKLİ AYLIĞI BAĞLANMASI

Devlet memuru olarak çalışırken, istifa yoluyla ayrılanların bir kısmı, SSK sigortalısı (4/a’lı) olarak özel sektörde çalışmaya devam ediyorlar. Bir kısmı da kendi adına işyeri açıp, Bağ-Kur sigortalısı (4/b’li) oluyorlar.

Bu kişiler ileride emekli olmaya hak kazanıp, emekliliklerini talep ettiklerinde; hizmet birleştirilmesi ile ilgili yasanın 8. maddesine göre, hizmetleri birleştiriliyor ve son 7 yıllık fiili hizmet süresi içinde, en çok hangi kuruma bağlı olarak çalışmışsa, o kurumdan emekli aylığı bağlanıyor.

Örneğin memuriyetten ayrıldıktan sonra, 4 yıl SSK sigortalısı (4/a’lı) olarak çalışıp, emekliliğini talep edenlere, SSK’dan aylık bağlanıyor. Aynı kişi son 7 yıl içinde 5 yıl Emekli Sandığı’na, 2 yıl SSK’ya tabi olarak çalışsaydı, TC Emekli Sandığı’ndan emekli aylığı bağlanacaktı. Bu uygulama, 1.10.2008’den itibaren işe başlayanlar için değişti. Tüm çalışma döneminde, en çok çalıştığı ve prim ödendiği kurumdan aylık bağlanıyor (Yeni sistemde SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı birleştirildi. Aylık Sosyal Güvenlik Kurumu’nda bağlanıyor.)

İKRAMİYE ALINMASI

TC Emekli Sandığı’ndan emekli olanlara (4/c’lilere) sandık tarafından ayrıca “Emekli İkramiyesi” ödeniyor. SSK’lı (4/a’lı) olan ise çalıştığı işyerinden “kıdem tazminatı” alıyor. Bağ-Kur’dan emekli olanlara (yani 4/b’lilere) ise ikramiye yok. Çünkü işveren ile Bağ-Kur’lu olan aynı kişi…

Memuriyetten istifa eden, SSK sigortalısı ya da Bağ-Kur’lu olarak çalışan ve SSK ya da Bağ-Kur’dan emekli olana memuriyette geçen süresi için TC Emekli Sandığı’nca öteden beri ikramiye ödenmiyordu. Aynı kişi SSK ve Bağ-Kur’lu olarak çalışıp, son 7 yılda en çok Emekli Sandığı’na bağlı olarak çalışması nedeniyle, Emekli Sandığı’ndan emekli aylığı bağlandığında, son çalışması TC Emekli Sandığı’na tabi değilse, ikramiye ödenmiyordu.

Anayasa Mahkemesi 5 Haziran 2009 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan kararı ile “Son defa TC Emekli Sandığı’na tabi görevden emekliye ayrılmış” olma hükmünü iptal etti (Anayasa Mahkemesi’nin 5 Şubat 2009 Tarih ve Esas : 2005/40, Karar : 2009/17 sayılı kararı).

İptalle ilgili bu karar, bir yıl sonra yani 5 Haziran 2010’dan itibaren yürürlüğe girecek.

ŞİMDİ NE OLACAK?

Anayasa Mahkemesi’nin iptali ile birlikte, hemen başlayan bir uygulama değişikliği yok.

Yukarıda da belirtildiği gibi, 5 Haziran 2009’dan itibaren 1 yıl süre ile Anayasa Mahkemesi kararı yürürlüğe girmeyecek.

1 yıl içinde yeni bir yasa çıkartılıp bu konuda düzenleme yapılmazsa, iptal kararı yürürlüğe girecek.

Bu durumda, farklı kurumlara tabi çalışması olup, en son Emekli Sandığı’ndan aylık bağlanan ancak ikramiye ödenmeyenlere, bugünlerde bir ikramiye ödenmesi söz konusu değil.

Anayasa Mahkemesi kararı uyarınca, bir yıl içinde yeni bir yasa çıktığında, ikramiye ödenme olayı yasa ile netleştirilmiş olacak.

BİR DANIŞTAY KARARI

Bu arada Danıştay’ın aynı konuda ilginç bir kararı var.

Danıştay; SSK ya da Bağ-Kur’lu hizmeti de bulunup, son 7 yıl hesabıyla Emekli Sandığı’ndan emekli aylığı bağlanmasına hak kazananlara, Emekli Sandığı’nda (kamu kurumunda) çalıştıkları süreye isabet eden ikramiyenin de ödenmesi gerektiğine karar veriyor.

 



Bu haber 3,731 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,293 µs