En Sıcak Konular

Yerli turiste tatil yüzde 20 indirimli

8 Temmuz 2015 09:31 tsi
Yerli turiste tatil yüzde 20 indirimli Yabancı turistte kayıp yaşayan turizmciler çareyi yerli turistte arıyor.

Yerli turiste tatil yüzde 20 indirimli

 

 

Star

 

Yabancı turistte kayıp yaşayan turizmciler çareyi yerli turistte arıyor. Bayramı boş geçirmek istemeyen oteller fiyatlarda yüzde 20 civarında indirim yaparken, en fazla indirimin Antalya’da olduğu gözleniyor.

Turizmciler Rusya ve Avrupa’da yaşanan ekonomik kriz nedeniyle yaşadığı yabancı turist kaybını yerli turist ile telafi etmeyi planlıyor. Yerli turistte sezonu geç açan turizmcileri Ramazan Bayramı ve sonrasında yoğunluk bekliyor. Yerli turisti tatile çekmek isteyen turizmciler bu kapsamda tatil programlarından indirime gidiyor. Geçen yıla göre fiyatlarda yüzde 20 indirim olduğu görülüyor. En çok indirimi yüzde 35’leri aşan indirimle Side’de bulmak mümkün olacak. İndirim yapan bölgeler geleneksel olarak Ruslar’ın tercih ettiği Antalya’daki tatil bölgeleri olarak dikkat çekiyor. Buna karşılık Bodrum’da ise neredeyse hiç indirim olmadığı göze çarpıyor. TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy, Temmuz sonuna kadar turizm sektörünün yeniden toparlanacağına inandığını belirterek “Bu da fiyatların yeniden normale dönebileceği anlamına geliyor” dedi.


Erken rezervasyon yüzde 80’lerde

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği’nin (TÜRSAB) ‘Bayram Tatili ve Turizm Sezonu Raporu’na göre, sınav, seçim ve havaların ısınamaması gibi nedenlerle düşük seyreden satışlarda bayram ve sonrasında hareketlilik bekleniyor. Özellikle Rus turistteki düşüşü telafi etmek isteyen Antalyalı turizmci, yerli turiste indirim imkanları sunuyor. Ramazan Bayramı tatilinin kısa olmasına rağmen izinlerini kullanmamış olanların bu haftayı birleştirerek tatil süresini uzatması bekleniyor. Bayramlara yönelik erken rezervasyon oranı yüzde 80’leri buluyor. Bu yıl fiyatlardaki düşüşün de etkisiyle son dakika rezervasyonlarında artış gözlenirken, fiyatların esnekliği bakımından Antalya tercihte açık ara önde. Bodrum ve Çeşme ise Antalya’ya göre biraz daha pahalı.

Yerli turistin yüzde 35’i tatilini peşin parayla yaparken yüzde 65’e yakın bölümü kredi kartını tercih ediyor. Bu trend rakamlarda da kendini gösteriyor. Bankalararası Kart Merkezi (BKM) verilerine göre, konaklama sektöründe kredi kartı kullanımı son 5 yılda yüzde 180 oranında arttı. 2010’da konaklama sektöründe kredi kartı kullanımı 2.9 milyar lira düzeyindeyken bu rakam 2014’te 8.3 milyar liraya ulaştı.

Kredi kartı kullanımı fazla

Aynı dönemde banka kartı kullanımındaki artış da dikkati çekti. 2010’da banka kartıyla 210.7 milyon konaklama bedeli ödenirken, bu rakam 2014 sonunda 1 milyar lirayı aştı. Türk tatilcilerin, konaklama harcamalarının yüzde 65’ini kartla yaptığı göz önünde bulundurulursa, 2014 yılında 8.3 milyar TL’lik kart harcamasıyla kapatan yerli turistlerin yaklaşık 4 milyar TL’nin üzerinde de nakit harcama yaptığı ortaya çıkıyor. Yani 2014 yılı için konaklamada nakit ve kart aracılığıyla yapılan toplam harcamanın 13 milyar TL’ye yaklaştığı hesaplanıyor.


Bu haber 1,132 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,178 µs