En Sıcak Konular

Garipoğlu, TMSF’den ‘gizli iş’ çevirdi 70 şirket elinden gitti

19 Temmuz 2009 22:52 tsi
Garipoğlu, TMSF’den ‘gizli iş’ çevirdi 70 şirket elinden gitti Batan Sümerbank’ın hâkim ortağı Hayyam Garipoğlu, aralarındaki anlaşmaya rağmen bazı işlerini TMSF’den saklayınca, 70 şirketine el konuldu. Garipoğlu’nun TMSF’den gizlediği işler arasında Toros Petrol’ün dolum tesislerinden e

Garipoğlu, TMSF’den ‘gizli iş’ çevirdi 70 şirket elinden gitti     
Hürriyet
Batan Sümerbank’ın hâkim ortağı Hayyam Garipoğlu, aralarındaki anlaşmaya rağmen bazı işlerini TMSF’den saklayınca, 70 şirketine el konuldu. Garipoğlu’nun TMSF’den gizlediği işler arasında Toros Petrol’ün dolum tesislerinden elde ettiği kira geliri yer alıyor. Saklanan işler arasında İngiltere’de yayın yapan Smart TV de bulunuyor.
SON zamanlarda katil zanlısı Cem Garipoğlu’nun amcası olarak kamuoyunun gündemine gelen Hayyam Garipoğlu’nun 70 şirketine el konuldu. Aralarında henüz ocak ayında uygulanmaya konmuş bir ek protokol bulunmasına karşın, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), Garipoğlu’nun temettü hariç yönetim ve denetimlerini devraldı. Dün yapılan bir operasyonla Garipoğlu grubunun alkol ve kimyevi maddelerden, tekstile, televizyon yayıncılığından otele kadar tüm şirketlerinin yönetim ve denetimi tamamen TMSF’nin kontrolüne geçti. Bunun gerekçesi ise Garipoğlu’nun faaliyet göstermediği dediği bazı şirketlerin çalışıyor olması, yurtdışında kurduğu şirketleri TMSF’ye bildirmemesi oldu.
Protokol ocakta tazelendi
TMSF’nin Garipoğlu’nun peşini bırakmamasının nedeni Sümerbank. Garipoğlu’nun 1995 yılı sonlarında Özelleştirme İdaresi’nden 110 milyon dolara satın aldığı Sümerbank’a, 1999’da el konulmuştu. TMSF de, 2004’te Sümerbank’a olan 373 milyon dolarlık borcu nedeniyle Garipoğlu ile bir geri ödeme protokolü imzalamıştı. Buna göre Garipoğlu, borcunu 12 yılda ödeyecek, TMSF de kamu alacağını tahsil edecekti. Aradan geçen zaman içinde Garipoğlu bazı taksitleri aksatınca TMSF ile yeniden müzakere masasına oturdu ve 2009’da 292 milyon dolarlık ek bir protokol daha devreye girdi.
Ödemelerde bir sorun yoktu
Bu ek protokol ile birlikte Garipoğlu’nun sahibi olduğu Burgaz Rakı da Sümerbank’a devredildi. Hatta bir süre sonra TMSF Burgaz Rakı için satış hazırlıklarına başladı geçtiğimiz günlerde de satış ihalesinin duyurusunu yaptı. Buna göre, 5 Ağustos’ta 82.5 milyon dolar muhammen bedelle satışa çıkarılacaktı. Buradan gelen para da Garipoğlu’nun borcuna sayılacaktı. Ancak TMSF bir yandan bu satışa hazırlanırken, bir yandan da Garipoğlu’nun diğer işlerini inceleme altına aldı. Elde edilen sonuçlar ise, TMSF uzmanlarının şüphelerini haklı çıkardı.
Adıyaman’da tekstil fabrikası
Yapılan araştırma ve incelemelerin sonunda, TMSF Garipoğlu’nun bazı yeni şirketlerini keşfetti. Garipoğlu, yurtiçinde ve yurtdışında pekçok yeni şirket kurmuştu, ancak bunları TMSF’ye bildirme gereği duymamıştı. Edindiğimiz bilgiye göre TMSF’nin ilk öğrendiği şirketlerden biri Adıyaman’da bir tekstil fabrikası oldu. TMSF yetkilileri bunu Hayyam Garipoğlu’na sorduğunda, bu fabrikanın ‘faaliyet göstermediği, boş olduğu’ yanıtını aldı. Ancak bir süre sonra TMSF öğrendi ki, Garipoğlu bu fabrikayı satışa çıkarmıştı. Üstelik bu durumu hâlâ TMSF’ye bildirmemişti.
Dolum tesislerinden kira geliri
TMSF’nin, gizlendiğini tespit ettiği tek şirket bu olmadı. Garipoğlu, sahibi olduğu Toros Petrol A.Ş’nin faaliyet göstermediğini bildirmiş olmasına karşın, bunun da doğru olmadığı ortaya çıktı. TMSF yetkililerinin tespitine göre, Garipoğlu Toros Petrol’ün dolum tesislerini kiraya vermişti ve buradan
kira geliri elde ediyordu.

İngiltere’de medya işine bile girmiş
HAYYAM Garipoğlu’nun yurtiçinde olduğu gibi, yurtdışında da gizli saklı işleri olduğundan şüphelenen TMSF yetkilileri, bunların peşine de düştü. Edindiğimiz bilgilere göre, Garipoğlu’nun Rusya, İngiltere, Amerika
gibi birçok değişik ülkede şirketi bulunduğu ortaya çıktı. Bu şirketlerin peşine düşen TMSF, Garipoğlu’nun İngiltere’de medya işine el attığını da gördü. TMSF, İngiltere’de yayın yapan Smart TV Broadcasting Limited’in Garipoğlu’na ait olduğunu tespit etti.

Faiziyle birlikte 313 milyon dolar borcu bulunuyor
 GARİPOĞLU Grubu’nun TMSF’ye olan 292 milyon 132.582 dolar nakit anapara, 75 milyon dolar ana protokol faiz borcu olmak üzere, ödeme planına bağlanmış 367 milyon 845 bin dolarlık borcu bulunuyor. Temmuz 2009 itibariyle TMSF, yapılan ek protokol kapsamında toplam 54 milyon 50 bin dolarlık bir tahsilat gerçekleştirdi. Bu durumda Garipoğlu’nun TMSF’ye halen 238 milyon 83 bin doları anapara, 75 milyon 712 bir lirası da ana protokol faizi olmak üzere toplam 313 milyon 795 bin dolarlık borcu var.

Sahtecilikten aranan Garipoğlu ifade verdi

ŞİRKETLERİNE el konulan Hayyam Garipoğlu hakkında bir de yakalama kararı çıktı. Özel belgede sahtecilik ve resmi belgenin düzenlenmesinde yalan beyan nedeniyle hakkında yakalama kararı çıkartılan Hayyam Garipoğlu, dün Mali Şube ekiplerince gözaltına alındı. Soruşturmanın yürütüldüğü Şişli Cumhuriyet Savcılığı’na götürülen Hayyam Garipoğlu, savcılık ifadesinin ardından serbest bırakıldı. 

40 kişilik ekiple, 7 ilde operasyon yapıldı
AHMET Ertürk başkanlığındaki TMSF, dün 40 kişilik bir ekiple Garipoğlu’nun İstanbul, İzmit, Bandırma, Lüleburgaz, Amasya, Adana ve Adıyaman’da bulunan fabrikalarında yönetimi devralırken, yapılan açıklamada bunun gerekçeleri şöyle anlatıldı:
TMSF’nin bilgisi dışında muhtelif aynı faaliyet konularında yeni firmalar kurmak ve yeni firmalara ortak olmak. Bazı firmalarda yapılan ortaklık değişikliklerinden ve varlık/şirket devirlerinden kurumu haberdar etmemek. Gayri faal durumda olduğu yönünde bilgi verilen bazı firmaların esasen gayri faal olmadıklarının anlaşılması. Çeşitli ticari faaliyetlerinin mevcut olduğunun ortaya çıkması.
Ayrıca kurumun bilgisinden saklanmak suretiyle yurtdışında ticari faaliyet gösteren şirketlerin tespit edilmesi.
Protokole aykırı olduğu tespit edilen bu gerekçeler yanında, TMSF tarafından satışa sunulan varlıkların satış süreçlerinin sağlıklı bir şekilde yönetilmesi bakımından ve borçlu grubun gelecekteki ödeme kabiliyetini azaltmaya yönelik girişimlerinin engellenmesi şirketlerin yönetim ve denetimleri devralındı.
Ayrıca Garipoğlu Grubu ile TMSF arasında imzalanan 12 Ağustos 2004’teki protokol ve 7 Ocak 2009’daki ek protokol hakkında temerrüt hükümlerinin uygulanmasına, Garipoğlu Grubu’ndan olan amme alacaklarının tahsili amacıyla yasal takip işlemlerine devam edilmesine karar verildi.
 



Bu haber 2,773 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,581 µs