En Sıcak Konular

Dolar haftaya hareketli başladı

1 Şubat 2016 12:07 tsi
Dolar haftaya hareketli başladı Zayıf Çin verisi ve Rus uçağının sınır ihlali TL'ye olumsuz yansıdı.

Dolar haftaya hareketli başladı

 

 

Dolar 

 

Zayıf Çin verisi ve Rus uçağının sınır ihlali TL'ye olumsuz yansıdı.

Çin PMI verisinin küresel risk iştahını olumsuz etkilemesi ve Rus savaş uçağının tekrar sınır ihlali gerçekleştirmesi TL'ye olumsuz yansırken, dolar/TL güne 2.96'nın üzerinde başladı.

Cuma günü 2.96 civarında haftayı tamamlayan dolar/TL, bu sabah güne 2.9617/2.9630 seviyesinden başladı. Sonrasında 2,97 seviyesini de geçen dolar, saat 11:40 itibariyle 2,9740 TL'den işlem görüyor.

Jeopolitik risklerin tekrar gündeme gelmesi, Çin verisi ve petrol fiyatlarındaki düşüşün etkisiyle kurda yukarı hareketin bugün de devam edebileceği belirtiliyor.

Çin'de bugün açıklanan verilere göre imalat sektörü Ocak ayında neredeyse son üç buçuk yılın en hızlı daralmasını yaşadı. 

Jeopolitik riskler yine gündemde

TEB Stratejisti Erkin Işık, ana merkez bankalarının aksiyonlarının risk iştahını artırmasıyla enerji ihracatçısı ülkelerin para birimlerinin emtia ve enerji fiyatlarında geçen hafta görülen toparlanma ardından daha güçlü performans gösterdiğini söyleyerek, "Risk iştahı veri odaklı kalmaya devam edecek ve zayıf Çin verisi global büyüme görünümüne yönelik endişeleri artırdı. Ayrıca Rus savaş uçağının sınır ihlali ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Rusya'yı terörist gurupları desteklemekle suçlaması ile jeopolitik riskler tekrar gündeme geliyor. Dolar/TL bu sabah 2.96'nın üzerinde açıldı ve zayıflayan küresel risk iştahı ile daha da yükselebilir. Tahvil faizlerinde de kura bağlı hafif yükselişle güne başlayabilir" dedi.

Öte yandan Dışişleri Bakanlığı bir Rus savaş uçağının Cuma günü Türk hava sahasını ihlal ettiğini, Rus büyükelçinin konuyla ilgili olarak bakanlığa çağrıldığını duyururken, Ankara Moskova yönetimini bir kez daha en üst düzeyde hava sahası ihlalleri konusunda uyardı.

Rusya daha önce de Suriye sınırında Türk hava sahasını ihlal etmiş, angajman kurallarının hatırlatılmasına rağmen ihlallerin devam etmesi üzerine 24 Kasım 2015'te hava sahası ihlali yaptığı belirtilen bir Rus savaş uçağı Türk savaş uçaklarınca düşürülmüştü. Bu olay Türkiye ve Rusya arasında ciddi bir krize neden olmuş ve Rusya Türkiye'ye bir dizi ekonomik yaptırım açıklamıştı.

Petrol fiyatlarındaki düşüş, Türkiye'nin en büyük ithalat kalemi olan enerji maliyetini düşürdüğünden, ekonomileri petrole bağlı olan benzer gelişmekte olan ülke para birimlerine göre TL'yi daha sınırlı etkiliyor. Petroldeki düşüşün gelişmekte olan ülkelerde riskten kaçışı tetiklemesi dolar/TL'ye de yükseliş olarak yansıyor. petrol fiyatlarındaki yükseliş ise risk iştahının artması nedeniyle ilk etapta olumlu etki yaratsa da TL'nin yine daha sınırlı tepki vermesine neden oluyor.


Bu haber 1,290 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,713 µs