En Sıcak Konular

Enflasyon 9 ay sonra düşüşe geçti

4 Haziran 2010 09:42 tsi
Enflasyon 9 ay sonra düşüşe geçti Enflasyon mayısta piyasanın beklentilerinin tam tersine 9 ay aranın ardından ilk defa yüzde 0,36 düşerek yüzde 9,1'e geriledi. Enflasyonda en son gerileme 2009'un Ağustos ayında yüzde 0,30 ile olmuştu. Piyasa aktörleri mayısta yüzde 0,2 ile yüzde 1,5 ar

Enflasyon 9 ay sonra düşüşe geçti
04.06.2010 | Referans

 Enflasyon mayısta piyasanın beklentilerinin tam tersine 9 ay aranın ardından ilk defa yüzde 0,36 düşerek yüzde 9,1'e geriledi. Enflasyonda en son gerileme 2009'un Ağustos ayında yüzde 0,30 ile olmuştu. Piyasa aktörleri mayısta yüzde 0,2 ile yüzde 1,5 artış öngörüyordu. Bu tahminleri terse yatıran şey gıda fiyatlarındaki yüzde 4,38'lik düşüş oldu. Hem mevsimlik tarım ürünlerinin pazara çıkması hem de ithalat kararı ile inen et fiyatı enflasyonu da aşağı çekti. Gıda engel olmasaydı iç talepteki canlanma ile ortalama yüzde 11'lik bir zam dalgasının yaşandığı hazırgiyim, enflasyonu daha da artıracaktı. Nitekim giyim harcamaları enflasyonu 1.13 puan artırırken, gıda 1.67 puan düşürdü.
Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK), dün açıkladığı enflasyon verilerine göre, mayıs ayında tüketici fiyatları endeksi (TÜFE) yüzde 0,36, üretici fiyatları endeksi (ÜFE) ise yüzde 1,15 geriledi. Mayısta yıllık enflasyon TÜFE'de yüzde 9,10, ÜFE'de ise yüzde 9,21 olarak gerçekleşti. Beş aylık enflasyona bakıldığında ise TÜFE yüzde 4,17 düzeyinde kaldı.
 
Ulaştırmada da düşüş yaşandı
Mayısta piyasa aktörleri enflasyon oranında bir artış bekliyordu. Ancak son bir kaç aydır enflasyonu artıran gıda fiyatları bu kez sürpriz yaparak büyük düşüş gösterdi. İşlenmiş gıda fiyatlarının yüzde 5'e yakın bir oranda inmesi, tüketici enflasyonunu 1,67 puan aşağı çekti. Ayrıca ulaştırma ve haberleşme hizmetlerinin fiyatlarındaki kısmi gerileme de enflasyonun düşüşüne pozitif katkı sundu. Enflasyonun daha fazla düşmesini ise fiyatların yüzde 11,16 arttığı giyim harcamaları engelledi. Giyim harcamaları enflasyonu 1.13 puan yükseltti. Bu artışta yaz sezonunun başlaması ile canlanan iç talebin etkisi büyük.
Yıllık bazda incelendiğinde mayıs enflasyonu yüzde 9,1'e inerek bir ay aradan sonra yeniden tek haneye geriledi. Nisanda yıllık enflasyon yüzde 10,19'du. Bir önceki yılın aynı ayına göre TÜFE'de en fazla artış yüzde 42,96 ile alkollü içecekler ve tütün grubunda gerçekleşti. Aynı dönem ulaştırma yüzde 13,79, çeşitli mal ve hizmetler yüzde 10,84, lokanta ve otel fiyatları yüzde 10,16 yükseldi. Mayısta mal ve hizmetler içinde en yüksek fiyat artışı yüzde 26,36 ile yurtiçi bir hafta ve daha fazla süreli turlar olurken, fiyatı en fazla düşen ürün yüzde 52,44'le sivri biber oldu.
 
Çekirdek enflasyon da geriledi
Mayısta son aylarda hızlı bir artış trendine giren ÜFE'de de gerileme görülüyor. Aylık yüzde 1,15 düşen ÜFE yıllık olarak yüzde 9,21'e indi. ÜFE'nin gerilemesinde özellikle tarım ürünlerinin rolü büyük. Aylık değişime bakıldığında tarım sektöründe yüzde -5,66, sanayide ise yüzde 0,08'lik bir gerileme dikkat çekiyor. Ancak her iki grupta yıllık artış yine de devam ediyor. Tarım fiyatlarıönceki yılın aynı ayına kıyasla yüzde 18,17, sanayi sektöründeki fiyatlarda ise yüzde 7,34 yükseliş oldu.
Mayısta özel kapsamlı tüketici fiyatları endeksi göstergelerine bakıldığında, "çekirdek enflasyon" yerine açıklanan TÜFE göstergeleri geçen ay, mevsimlik ürünler hariç yüzde 0,26 gerilerken, işlenmemiş gıda ürünleri hariç ise yüzde 1,01 arttı.
Fiyatlar, enerji hariç yüzde 0,70, işlenmemiş gıda ürünleri ve enerji hariç yüzde 0,43 azalırken, enerji hariç ve alkollü içkiler ile tütün ürünleri hariç yüzde 1,20 yükseldi. Enerji hariç ve alkollü içkiler ile tütün ürünleri hariç ve fiyatları yönetilen/yönlendirilen diğer ürünler, dolaylı vergiler hariç enflasyonda da yüzde 0,47 geriledi.



Bu haber 1,844 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,912 µs