En Sıcak Konular

Gümrükteki eşyaya yakın takip

27 Ekim 2017 13:46 tsi
Gümrükteki eşyaya yakın takip Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Eşya Takip ve Performans Değerlendirme Programı'nı kapsamında, ilk kez bir ithalatçı ve ihracatçının, gümrük işlemlerine tabi tutulan eşyasını baştan sona kadar takip edebileceğini söyledi.

Gümrükteki eşyaya yakın takip

Dünya 

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Eşya Takip ve Performans Değerlendirme Programı'nı kapsamında, ilk kez bir ithalatçı ve ihracatçının, gümrük işlemlerine tabi tutulan eşyasını baştan sona kadar takip edebileceğini söyledi.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Eşya Takip ve Performans Değerlendirme Programı'nı kasımın ikinci haftasında uygulamaya başlayacaklarını belirterek, uluslararası rekabette öne çıkabilmek için gümrük iş ve işlemlerini hızlandırmak, ihracatçının işini kolaylaştırmak istediklerini söyledi.

Ticarette hızın önemine dikkati çeken Bakan Tüfenkci, program ile gümrükteki eşyanın nerede bulunduğu, işlemlerin hangi aşamada olduğu ve ortalama işlem sürelerinin anlık takip edilebildiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Gümrük idarelerimizin, oradaki memurlarımızın, işletme sahiplerimizin, müşavir ve müdürlerimizin performansını da bu programla saniye saniye ölçmüş olacağız. İhracatçı ve ithalatçımız eşyasının gümrükte nerede olduğunu, işlemlerin hangi aşamada bulunduğunu, ortalama işlem sürelerini anlık izleyebilecek. İlk kez bir ithalatçı ve ihracatçı, gümrük işlemlerine tabi tutulan eşyasını baştan sona kadar takip edebilecek. Bunun için de bir internet bağlantısı ve bir kullanıcı kodu yeterli olacak. Programı, ithalatla ve ihracatla bağlantılı süreçler üzerine tasarladık. Böylece dış ticaret erbabımız, eşya hareketlerini ve işlem aşamalarını kolay ve maliyetsiz, bilgi kirliliği ve kötü niyetli insanların suistimallerini engelleyecek şekilde doğrudan izleyebilecek."

"Gümrükte zaman kaybı ve maliyetler azalacak"

Bakan Tüfenkci, ihracat beyanname numarasını bilen bir ihracatçının programa girerek, beyannamesinin aşamaları yanında, varsa bu beyannameye bağlı Yeni Bilgisayarlı Transit Sistemi ve TIR hareketlerini, limanlarda verilen çıkış bildirimini veya kara sınır kapısı işlemlerini görebileceğini anlattı.

Bu noktada suistimallerin de önüne geçilmiş olacağına işaret eden Bakan Tüfenkci, "Kasımın ikinci haftasında inşallah sistemi uygulamaya geçirmiş olacağız. Arkadaşlarımızı o şekilde teşvik ediyoruz, uzamasını istemiyoruz." diye konuştu.

Bakan Tüfenkci, programın ticaret erbabının dış ticarette karşı karşıya kaldığı zaman kaybını ve maliyetlerini azaltacağını belirterek, sistem hayata geçirildiğinde, gümrük işlem süresinde önemli düşüş sağlanacağını dile getirdi.

Güney Kore'nin bu sistemle gümrük işlemlerini 6 kat hızlandırdığına ve yıllık 2,7 milyar dolar maliyet avantajı sağladığına dikkati çeken Bakan Tüfenkci, Türkiye'de bu yansımanın daha fazla olacağı öngörüsünde bulundu.



Bu haber 1,070 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,986 µs