En Sıcak Konular

Et ithalatını bitirecek ‘vizyon paketi’ yolda

13 Kasım 2017 10:10 tsi
Et ithalatını bitirecek ‘vizyon paketi’ yolda Kırmızı etteki talebi karşılamak için başlatılacak ‘Hayvancılık Vizyon Paketi’ kapsamında 2018’de 285 bin 500 büyükbaş hayvan ile 107 bin ton da karkas et ithal edilecek. Ayrıca 40 ilde en az 500 hayvan kapasiteli damızlık merkezleri kurulacak.

Et ithalatını bitirecek ‘vizyon paketi’ yolda

Star 

Kırmızı etteki talebi karşılamak için başlatılacak ‘Hayvancılık Vizyon Paketi’ kapsamında 2018’de 285 bin 500 büyükbaş hayvan ile 107 bin ton da karkas et ithal edilecek. Ayrıca 40 ilde en az 500 hayvan kapasiteli damızlık merkezleri kurulacak.

Kırmızı ette yaşanan arz açığı ile ilgili bakanlık harekete geçti. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, ‘Hayvancılık Vizyon Paketi’ adı altında yeni bir projeye imza atıyor. Bu kapsamda kısa süreli et ithalatı yapılarak, talebin karşılanması sağlanacak. Aynı dönemde ise yerli üretici desteklenecek. 20 Temmuz 31 Ekim 2017 arasında, 150 bin büyükbaş hayvan ve 33 bin ton karkas et ithal eden Türkiye, Kasım-Aralık aylarında da 177 bin canlı hayvan ile 32 bin 900 ton da karkas et ithal edecek. 2018 yılında da toplam 285 bin 500 besilik büyükbaş, 107 bin ton karkas et ithalatı planlanıyor. Bu süreçte aynı zamanda yerli hayvancılığı geliştirecek tedbirler de alınmaya başlanacak. İthalatla birlikte kısa vadede dar gelirli vatandaşların ucuz et alabilmeleri sağlanacak. Yerli besiciliği korumak için de Et ve Süt Kurumu (ESK) tarafından üretim maliyetleri takip edilerek piyasa şartlarından alım garantisi sağlanacak. 

TEŞVİKLER GELİYOR

Besilik hayvan ithalinin yanı sıra küçük aile işletmeleri rehabilite edilerek teşvik kapsamına alınacak. Bu işletmelerin gelir düzeylerinin arttırılması sağlanacak. Bu teşvik, 41 kalkınma bölgesi illerinde halen hayvancılık yapan ve işletmesini büyütmeyi talep eden ahır ve ağılı boş olan küçük aile işletmelerine uygulanacak. Damızlık hayvan üretim merkezleri kurulacak. Bu kapsamda 40 İlde en az 500 baş kapasiteli damızlık merkezleri kurdurulacak. 4-12 aylık yaşta düve ve alet-ekipman alımına ayrı ayrı yüzde 50 hibe verilecek. İnşaat yapımına yüzde 50 hibe verilecek. Yetiştiriciler, damızlık ihtiyaçlarını bu merkezlerden aracısız ve uygun fiyatla karşılayacak.

Ekipman alımında % 50 hibe desteği

15 ilde damızlık ‘manda üretim merkezi’ kurulacak. En az 150 baş kapasiteli damızlık merkezleri kurdurulacak. Burada da,  12-24 aylık manda düvesi alımına yüzde 50 hibe verilecek. Alet-ekipman alımı ve inşaat yapımına da yüzde 50 hibe verilecek. 40 İlde en az 500 baş kapasiteli damızlık koç-teke merkezleri kurulacak. Burada da hayvan, alet-ekipman alımı ve inşaat yapımına yüzde 50 hibe desteği verilecek. Bununla beraber meraların rasyonel kullanımın sağlamak için hayvan yapacak olanlara meralar uzun vadeli olarak tahsis edilecek. Uzun vadede de bölgelere uygun hayvan ırkları geliştirilecek ve yaygınlaştırılacak. Bu önlemlerle hayvancılıkta kendine yeten ve ihracat yapabilen bir ülke haline gelinmesi hedefleniyor.




Bu haber 998 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    9,944 µs