En Sıcak Konular

Dövizdeki hareketlilik kısmen durdu

17 Kasım 2017 10:15 tsi
Dövizdeki hareketlilik kısmen durdu Dün bir miktar geri çekilen döviz piyasalarında bugün sakin bir seyir izleniyor. Dolar ve euro, Türk Lirası karşısında güne yatay başladı.

Dövizdeki hareketlilik kısmen durdu

Dünya 

Dün bir miktar geri çekilen döviz piyasalarında bugün sakin bir seyir izleniyor. Dolar ve euro, Türk Lirası karşısında güne yatay başladı.

Dolar/TL bir süredir sıkıştığı 3.83-3.89 bandındaki hareketini sürdürürken, euro/TL zirve seviyesinin altında; piyasalar yurtiçindeki gelişmeler ve dış veri gündemini izliyor.

Yurtiçinde bugün açıklanacak önemli bir veri bulunmazken, saat 1630'da ABD yeni konut inşaatları ve ABD inşaat ruhsatları açıklanacak.

Dolar, ABD'deki 2016 başkanlık seçimlerine Rus müdahalesini soruşturan yetkililerin Başkan Donald Trump'ın seçim kampanyasını içerdiği belgelerden dolayı mahkemeye çağırdığı yönündeki Wall Street Journal haberinin ardından geriledi.

Wall Street Journal'da yer alan habere göre, ABD Adalet Bakanlığı Özel Danışmanı Robert Mueller'in ekibi, 12'den fazla yetkilinin belirlenmiş Rus anahtar kelimelerini kullandığını gösteren belgelerden dolayı Trump'ın kampanya ekibine mahkeme çağrısı gönderdi.

Öte yandan ABD Temsilciler Meclisi, Trump'ın istediği vergi oranlarının düşürülmesine yönelik kendi hazırladıkları geniş bir tasarıyı onayladı ve böylece küçük olsa da ilk engeli aşmış oldu. Bu adım, riskli varlıklarda yeni alımlar için katalizör etkisi oluşturdu.

Vergi kesintisi tasarısı şimdi ABD Senatosu'nda görüşülecek. Senato'nun vergi tasarısına bazı Cumhuriyetçiler şekilde karşı koymuştu. 23 Kasım'daki Şükran Günü tatili bitene kadar Senato'dan kesin bir adım beklenmiyor.

Kapital FX notunda doların vergi reformundaki gelişmeye pozitif tepki vermeyerek Wall Street Journal'da yer alan bir habere dayalı değer kaybı yaşandığı belirtilerek, "Haftalık bazda sepet bazında önemli derecede değer kaybeden TL'nin, TCMB'nin hafta içinde açıkladığı NDF forward işlemlerinin etki ve ayrıntılarının su yüzüne çıkmasının beklendiği bir ortamda biraz stabilleştiğini gördük. Teknik anlamda 3.83–3.89 bandına sıkışan kurda 3.89'u üst bant olarak kırılma noktası almaya devam ediyoruz. Kurda aşağıdaki önemli destek de 3.83'te bulunmaktadır. 3.89 üzeri risk teşkil etmeyi sürdürmektedir" denildi.

TCMB, reel sektörün kur riskinin yönetilmesi amacıyla önümüzdeki günlerde döviz kuru riski koruması sağlayacak TL uzlaşmalı vadeli döviz işlemlerine başlamayı planlarken, analistler şirketlerin ani döviz talebini engelleyecek olması nedeniyle bu adımı olumlu buluyor; ancak yabancı talebini engellemeyeceği için etkisinin sınırlı kalabileceği de belirtiliyor.

Önceki gün tarihi zirve olan 4.6107'ye kadar yükselen dün saat 1636'da 4.5450/4.5466 seviyesinde olan euro/TL, bu sabah saat 0842'de 4.5550/4.5595 seviyesinde işlem görüyor.

Dün aynı saatte 4.2031/4.2041 seviyesinde olan sepet bazında TL bu sabah 4.2063/4.2102 seviyesinde.

Dün aynı saatte 3.8611/3.8619 seviyesinde olan dolar/TL bu sabah 3.8586/3.8615 seviyesinde bulunuyor.

Bankacılar TL varlıklarda dış gelişmelerin yanı sıra iç risklerin baskısının da sürdüğüne işaret ediyor. Dolardaki küresel değerlenme, enflasyonda devam eden yükseliş, Hazine'nin artan borç çevirme oranlarının TL varlıklarda yarattığı baskı, ABD ve Avrupa ülkeleriyle gerilen ilişkiler, devam eden jeopolitik endişeler ve son dönemdeki olumsuz haber akışı TL varlıklarda değer kayıplarına neden oluyordu.

ABD ve Türkiye arasındaki gerilimin unsurlarından biri de İran'a yönelik ABD yaptırımlarını ihlal etmekle suçlanan altın tüccarı Reza Zarrab davasına ilişkin gelişmeler. Zarrab'ın 27 Kasım'da duruşması başlayacak.

Öte yandan Rusya, Kuveyt ve Katar ziyaretlerinin ardından uçakta gazetecilerin sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, faiz lobisinin üzerine gitme ve faizlerle ilgili adım atma konusunda çok kararlı olduklarını belirterek; önümüzdeki hafta Başbakan, ilgili bakanlar ve bazı devlet bankaları ile biraraya gelerek faiz konusunu müzakere edebileceklerini söyledi.




Bu haber 1,116 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,416 µs