En Sıcak Konular

Dolar/TL, tarihi zirveyi yeniledi

21 Kasım 2017 09:34 tsi
Dolar/TL, tarihi zirveyi yeniledi Dün sert değer kaybeden Türk Lirası yeni güne kayıplarını sürdürerek başladı. Dolar, euro ve sterlin TL karşısında yeni rekor seviyelerine ulaştı.

Dolar/TL, tarihi zirveyi yeniledi

Dünya 

Dün sert değer kaybeden Türk Lirası yeni güne kayıplarını sürdürerek başladı. Dolar, euro ve sterlin TL karşısında yeni rekor seviyelerine ulaştı.

Türk Lirası üzerindeki baskı artarak devam ediyor. 

Dün son zamanların en kötü performansını gösteren ve gelişmekte olan ülke para birimleri arasında en çok değer kaybeden para birimi olan TL'de bugün de aynı seyir devam ediyor. 

Dün 3.93 seviyesine kadar çıkan kur, bu sabah 3.9513'e çıkarak rekor kırdı. Dolar en son bu sene başında (12 Ocak) 3.9422 ile rekor kırmıştı. 

Doların yanı sıra euro da 4.6436 TL'ye çıkarak rekor yolculuğunu sürdürdü. Diğer taraftan bir rekor da 5.2388 ile sterlinde görüldü. 

TL neden düşüyor?

dunya.com'a açıklamalarda bulunan Kapital FX Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan, "ABD ile arada sorun yaratan mahkeme anlaşmazlığı, NATO ile artan tansiyon ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın faizlerin düşürülmesi çağrısını yinelemiş olması TL üzerinde baskı yaratan temel etmenlerdir. Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ'ın dün Merkez Bankası'nın ezberden attığı adımların olumlu sonuç doğurmadığı ve Zarrab davasının Türkiye'ye yönelik kumpas olduğuna ilişkin açıklamaları sonrasında da kurdaki yükseliş hız kazanmıştır" ifadelerini kullandı.

"Algılamalar bozuldu"

İntegral Yatırım Menkul Değerler Araştırma Direktörü Tuncay Turşucu ise, eylül sonundan bu yana gelişmekte olan ülke piyasalarından bir çıkış yaşandığını belirterek, "Bu süreçte TL'deki görünüm bozulurken aynı zamanda G. Afrika Randı, Brezilya Reali, Rus Rublesi gibi para birimlerinde de bozulmalar oluştu. Diğer yandan risk algısını ölçen CDS oranlarında eylül ayında 160 seviyelerinden bugün geldiğimiz nokta 217 seviyesi. Diğer gelişen ülkeler CDS'lerinde de aynı görünüm mevcut. Sonuç olarak algılamaların bozulduğunu görmekteyiz. Bu kurlarda yukarı hareketi beraberinde getiriyor" dedi.

Öte yandan yabancı fonların tahvillerde satışa geçtiğini ve bunun da faizi yukarı ittiğini kaydeden Turşucu, "Çıkışları da kurları yukarı taşıyor olabilir. Bunun dışında içeride enflasyonda yükselişin sürmesi, ABD-Türkiye ilişkilerindeki belirsizlikler, Türkiye-NATO ilişkilerindeki huzursuzluklar TL için negatif ayrışma yaratan diğer bir faktör olmaya devam ediyor. Piyasa algılamalarındaki bu bozulma devam ettiği sürece kurdaki oynaklık da devam edecek görünüyor" diye konuştu.




Bu haber 1,232 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,506 µs