En Sıcak Konular

Taylandlı ve Türk şirketlerden 11 memoranduma imza

18 Kasım 2019 09:28 tsi
Taylandlı ve Türk şirketlerden 11 memoranduma imza Türk ve Taylandlı özel şirketler arasında önemli bir kısmı kauçuk sektöründe olmak üzere toplam 11 memorandum anlaşmasıyla 450 milyon doların üzerinde ticarete imza atıldı. Türkiye ile Tayland arasında 2020’de imzalanması öngörülen STA’nın ikili ticareti

Taylandlı ve Türk şirketlerden 11 memoranduma imza

DÜNYA 

Türk ve Taylandlı özel şirketler arasında önemli bir kısmı kauçuk sektöründe olmak üzere toplam 11 memorandum anlaşmasıyla 450 milyon doların üzerinde ticarete imza atıldı. Türkiye ile Tayland arasında 2020’de imzalanması öngörülen STA’nın ikili ticareti 2 milyar dolara yükseltmesi bekleniyor.

Tayland Dışişleri Bakanlığı’nın hafta sonu İstanbul’da düzenlediği Memorandum Anlaşması İmza Töreni’ne katılan Tayland Başbakan Yardımcısı ve Ticaret Bakanı Jurin Laksanawisit, iki ülke arasında müzakereleri bir süredir devam eden serbest ticaret anlaşmasının (STA) 2020’de imzalanacağını öngördüklerini belirtti. İkili ticarette önemli bir adım olarak değerlendirilen törende konuşan Laksanawisit, “Tayland ve Türkiye arasında serbest ticaret anlaşması müzakerelerinin 2020’de sonuçlanacağını öngörüyorum. Anlaşma iki ülkenin ekonomisine de fayda sağlayacak. Şu anda 1.4 milyar dolar olan ikili ticaretimiz anlaşma ile 2 milyar dolara yükselecek” diye konuştu.

Türk şirketler 60 bin ton kauçuk alımı yaptı

11 memorandum anlaşması imzalanan etkinlikte iki ülkenin özel sektörleri arasında 450 milyon dolarlık ticarete imza atıldı. Bakan Laksanawisit, ağırlıklı olarak kauçuk ürünlerine ilişkin yapılan anlaşmalar kapsamında Türk şirketlerinin Taylandlı üreticilerin farklı kauçuk ürünlerinden toplam 60 bin ton sipariş ettiğini belirtti ve “Bugün burada imzalanan memorandum anlaşmaları iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin genişletilmesini daha somut bir tablo olarak ortaya çıkaracaktır” dedi.

‘Ticari ilişkiler rekabetçi değil destekleyici’

Çok benzer ürünler üretiyor olsa da iki ülkenin ticari ilişkilerinin rekabetçi değil işbirlikçi olduğunu vurgulayan Laksanawisit, “Türkiye, Tayland’ın Ortadoğu, Afrika ve Avrupa gibi pazarlara köprüsü olabilir. Keza Tayland da Türkiye menşeli ürünlerin Çin ve Hindistan gibi Asya pazarlarına ve bölgedeki ülkelere açılması için bir köprü görevi görebilir. Tayland ve Türkiye arasındaki ticari ilişkiler rekabetçi değil destekleyicidir” diye konuştu. Tayland’ın dünyanın en büyük lastik ve kauçuk üreticilerinden biri olduğuna vurgu yapan bakan Laksanawisit şöyle devam etti: “Türkiye ise kauçuk ve kauçuktan üretilen ürünleri ithal eden ülkeler arasında ilk sırada. Bu nedenle Tayland ve Türkiye kauçuk endüstrisinin ticaret ve yatırımlarını daha da geliştirmek için iş birliği yapacaktır.”

‘Anlaşmalar lastik sektörümüze rekabetçi gücün altyapısı’

Türk ve Taylandlı şirketler arasında ikili görüşmelerin yapıldığı etkinlikte en fazla alım yapan şirketlerden biri de REP Kauçuk oldu. Türk Tayland İş Konseyi’nde de görev yapan REP Kauçuk Türkiye Genel Müdürü Ertuğrul Aydemir Türkiye’de kauçuk üretimi olmadığına işaret ederek “Dünyada yaklaşık 13 milyon ton doğal kauçuk üretimi olduğunu, bu üretimin yüzde 30-35’i (yaklaşık 5.5 milyon tonu) Tayland’da.

Sonrasında Endonezya, Vietnam, Malezya geliyor” diye konuştu. Türkiye’nin lastik sektöründe Tayland’dan sonra neredeyse ikinci büyüklükte olduğunu belirten ve anlaşmaların Türkiye lastik sektörünün rekabetçi gücünü artıracağına işaret etti ve şu değerlendirmeleri yaptı: “Türkiye’de Brisa Bridgestone, Goodyear, Pirelli-Prometeon, Sumitomo ve milli lastik fabrikamız Petlas gibi astik üreticileri var. Bu fabrikaların kauçuk ihtiyaçlarının neredeyse tamamı bu bölgeden geliyor. Türkiye’nin lastik üretiminin yüzde 60’ından fazlası ihraç ediliyor. Bugün burada kauçuk hammadde fiyatlarının nasıl düşürebileceği görüşülüyor. Bizim alışta sağladığımız avantajlar, üreticilerimizin maliyetine yansıyor. Bugün yapılan anlaşmalar için de lastik sektörümüzü Avrupa’da, son dönemde özellikle Amerika’da daha rekabetçi konuma getirmek için atılan altyapılar diyebiliriz.”



Bu haber 1,848 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,151 µs