En Sıcak Konular

Piyasalarda korona virüsü etkisi artıyor

27 Ocak 2020 09:46 tsi
Piyasalarda korona virüsü etkisi artıyor Asya borsaları Çin’deki virüs nedeniyle haftaya aşağı yönlü başlangıç yaparken, ABD vadeli endeks kontratlarında da benzer seyir hâkim. Petrol fiyatlarında sert düşüş sürüyor, altında yükseliş devam ediyor. Yurtiçinde satıcılı bir seyir bekleniyor.

Piyasalarda korona virüsü etkisi artıyor

DÜNYA 

Asya borsaları Çin’deki virüs nedeniyle haftaya aşağı yönlü başlangıç yaparken, ABD vadeli endeks kontratlarında da benzer seyir hâkim. Petrol fiyatlarında sert düşüş sürüyor, altında yükseliş devam ediyor. Yurtiçinde satıcılı bir seyir bekleniyor.

Çin’de korona virüsün yayılmaya devam etmesiyle birlikte yeni yıl tatili 2 Şubat’a kadar uzatılırken, virüsün Japonya ekonomisini de olumsuz etkileyebileceğine yönelik haberlerle Asya piyasaları bu sabah satıcılı bir seyir izliyor. Benzer şekilde ABD vadeli endeks kontratları da ekside. Türkiye piyasalarının da yurt dışı görünüme paralel bugün zayıf bir seyirle destek seviyelerine doğru gerileyeceğini tahmin ediyor.

Virüs salgınının global ekonomiye yönelik olumsuz etkisine yönelik endişelerle petrol fiyatları sert değer kaybına uğradı. Brent petrolün varil fiyatı bu sabah yüzde 2'yi aşan değer kaybı ile 60 doların hemen üzerinde bulunuyor.

Altın ons fiyatları ise güvenli liman algılamaları ile destek bulurken, 1580 doların üzerine çıktı.

ABD 10 yıllık tahvil faizleri de güvenli liman algılamalarına bağlı olarak %1,64 ile son 3 ayın en düşük seviyelerine geri çekildi.

Yurtiçi piyasalar
BIST 100 endeksinin yurtdışı borsalara paralel haftaya satıcılı bir başlangıç yapması bekleniyor. Teknik olarak endekste 122.500 direnç konumunda iken, bu seviyenin altında 120.600 desteği öne çıkıyor.

Tahvil-bono faizlerinde ise TL’nin seyri önemli olacak. Ancak yurtdışı piyasalardaki zayıflığa paralel faizlerde yükseliş yaşanması muhtemel.

Para piyasalarına baktığımızda ise, genel itibariyle gelişmekte olan ülke para birimleri dolar karşısında değer kaybı yaşarken, dolar/TL kuru haftaya 5.95 seviyesine yakın başladı.

Veri gündemi
Bugün, yurtiçinde reel kesim güven endeksi veri olarak takip edilecek. Dışarıda ise, Almanya’da IFO endeksleri ile ABD’de yeni konut satışları verileri açıklanacak.

Ayrıca, Hazine 2 yıl vadeli sabit kuponlu tahvilin yeniden ihracını gerçekleştirecek.

Haftanın gündemi yoğun
Yeni haftada jeopolitik gelişmeler ve yoğun veri gündeminin yanı sıra ABD Merkez Bankası (Fed) faiz kararı ile Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Enflasyon Raporu takip edilecek. Fed'in 28-29 Ocak'ta gerçekleştireceği para politikası toplantısının yanı sıra ABD'de büyüme, dayanıklı tüketim malı siparişleri ve dış ticaret başta yoğun veri gündemi izlenecek.

ABD'de Başkan Donald Trump'a yönelik başlatılan azil sürecinin Senato'daki duruşmaları kapsamındaki haber akışı da piyasalarda yakından izlenmeye devam ediyor. Risk algısına negatif yansıyan bu süreçte, Trump'ın İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile Beyaz Saray'da yarın yapacağı görüşmeden önce "Yüzyılın Anlaşması" planını açıklayacağını duyurması gündemin odağını değiştirdi.

Uluslararası basında yer alan haberlere göre, Trump'ın İsrail-Filistin meselesine "çözüm bulmak" amacıyla hazırladığı öne sürülen "Yüzyılın Anlaşması" planı, Kudüs'ün tamamının İsrail'e bırakılması ve Batı Şeria'daki yasa dışı Yahudi yerleşim birimlerinin büyük bölümünün varlığını sürdürmesi gibi Filistinlilerin aleyhine maddeler içeriyor.

Netanyahu, anlaşmayı "tarihte bir kez ele geçecek fırsat" olarak nitelendirirken, Filistinli gruplar söz konusu planı reddetti. Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın da Trump'ın telefonla görüşme isteğini reddettiği bildirildi.

Öte yandan Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi'nin, Yeşil Bölge'ye atılan bazı füzelerin ABD'nin Bağdat Büyükelçiliğine isabet ettiğini açıklamasının ardından konuya ilişkin gelişmeler de takip edilecek.


Bu haber 964 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,717 µs