En Sıcak Konular

Piyasalarda virüs tedirginliği sürüyor

30 Ocak 2020 09:24 tsi
Piyasalarda virüs tedirginliği sürüyor Global piyasalarda korona virüsünün yarattığı tedirginlikle satış baskısı devam ediyor. Genel risk iştahında görülen düşüşle birlikte TL varlıklarda da kayıplar yaşanıyor. Dolar kuru dün akşam 5.97'yi test ettikten sonra bu sabah 5.9650 civarında. Borsanı

Piyasalarda virüs tedirginliği sürüyor

DÜNYA 

Global piyasalarda korona virüsünün yarattığı tedirginlikle satış baskısı devam ediyor. Genel risk iştahında görülen düşüşle birlikte TL varlıklarda da kayıplar yaşanıyor. Dolar kuru dün akşam 5.97'yi test ettikten sonra bu sabah 5.9650 civarında. Borsanın güne ekside başlaması bekleniyor.

Fed faiz kararı beklenildiği gibi piyasalarda oldukça sınırlı değişiklik yarattı. Korona virüsünün yarattığı tedirginlik etkili olmaya devam ediyor. Bu sabah itibariyle bakıldığında, Asya piyasalarında yaşanan kâr satışlarının ABD vadeli endeks kontratlarında da kendini gösterdiği görülüyor.

Genel risk iştahında görülen düşüş ile birlikte TL varlıklarda da kayıplar dikkat çekiyor. Haftaya 5.94’ün üzerinde başlayan dolar, dolar endeksinin de güçlenmesiyle birlikte dün akşam saatlerinde 5.97 seviyesinin üzerine çıktı. Bu sabah ise ilk işlemler 5.9650 seviyesinden geçiyor. Gelişmekte olan ülke para birimlerinde de benzer kayıplar var.

Analistler, kurda teknik olarak yukarıda 5.9780 - 5.9860 direnç seviyelerini takip ediyor. Bu seviye üzerinde atakların hızlanabileceği uyarısı yapılıyor. Olası kâr satışlarında ise ilk etapta 5.94 seviyesi öne çıkıyor.

Bu sabah ilk işlemlerde 6.5740 seviyesinde olan euro kurunda da 6.55 üzerinde 6.60 direnci izlenecek.

Euro/dolar paritesi ise, 1.10 seviyesinde. Bu seviye altına kırılım uzun soluklu olmadı, ancak Fed sonrasında da anlamlı bir tepki gelmedi.

Borsada kâr satışları sürebilir
Borsa İstanbul'un yurtdışı piyasaların etkisiyle kısmi satıcılı bir başlangıç yapması bekleniyor. Analistlere göre; teknik olarak endekste 120.600 direnç konumunda iken, 118.500 ve 117.750 destek seviyeleri olarak takip edilebilir.

BIST 100 endeksi, dün yüzde 0,09 değer kaybıyla 119.689,48 puandan kapanmıştı.

Diğer taraftan, bugün Garanti Bankası ile bilanço dönemi başlıyor. Şirket bazlı hareketlilik yaşanabileceği kaydediliyor.

Güvenli limanlara ilgi sürüyor
ABD 10 yıllık tahvil faizleri Fed sonrasında %1,56 düzeyinde, esas itibariyle korona virüsü kaynaklı güvenli liman arayışı etkili oluyor. TL tahvillerde 2-10 yıl vade için %10 bileşik faiz seviyesi direnç olarak izlenecek.

Altın fiyatlarında da Fed sonrası toparlanma eğilimi olduğu görülüyor. Bu sabah ilk işlemlerde ons fiyatı 1578.62 seviyesinde. Gram altın ise 302 TL'nin üzerine.

Öte yandan, Brent petrolün varil fiyatı Asya’da enerji talebinin düşmesi ile birlikte 60 dolar seviyesinden geri döndü, 58,30 dolarda bulunuyor.

Yılın ilk "Enflasyon Raporu" açıklanacak
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), yılın ilk enflasyon raporunu bugün açıklayacak.

Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal, basın mensupları ve ekonomistlerin karşısına çıkarak önce sunumu yapacak, ardından soruları yanıtlayacak. Petrol ve gıda fiyatları ile çıktı açığı tahminlerinde bir güncelleme yapılıp yapılamayacağı izlenecek. Uysal'ın enflasyon konusundaki mesajları ve para politikası duruşu çerçevesinde detaylar toplanmaya çalışılacak.

Bir önceki raporda enflasyon beklentisi 2020 yıl sonunda yüzde 8,2, 2021 yıl sonunda yüzde 5,4 olarak belirlenmişti. Orta vadede yüzde 5 düzeyinde istikrar kazanacağı tahmini devam ettirilmişti.

TCMB beklenti anketinde yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 10,01, 12 ay sonrası enflasyon beklentisi yüzde 9,54, 24 ay sonrası enflasyon beklentisi yüzde 8,51 olarak belirlenmişti.

Türkiye İstatistik Kurumu(TÜİK) Aralık ayında yıllık enflasyonu yüzde 11,84 olarak açıklamıştı.

"Enflasyon Raporu" sunumu saat 10.30'da başlayacak.


Bu haber 855 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,707 µs