En Sıcak Konular

Piyasalar kazanımlarını geri verdi

2 Mart 2020 17:13 tsi
Piyasalar kazanımlarını geri verdi Risk iştahındaki toparlanmaya paralel piyasalar haftaya güçlü bir başlangıç yapan Borsa İstanbul'da bir ara yüzde 3'ü geçen değer kazancı, öğleden sonra gelen satışlar sonrasında eridi.

Piyasalar kazanımlarını geri verdi

DÜNYA 

Risk iştahındaki toparlanmaya paralel piyasalar haftaya güçlü bir başlangıç yapan Borsa İstanbul'da bir ara yüzde 3'ü geçen değer kazancı, öğleden sonra gelen satışlar sonrasında eridi.

Fed başta olmak üzere diğer büyük merkez bankalarından faiz indirim sinyali gelmesi piyasalarda hızlı bir geri dönüş sebebi oldu.

Fed Başkanı Powell’in “ekonomiyi desteklemek için gereken adımları atacakları” açıklaması sonrası riskli varlıklarda tepki alışları yaşattı. Japonya Merkez Bankası’nın piyasaya verdiği likiditeyi artırması G10 merkez bankalarının eşanlı olarak parasal genişlemeye gidecekleri beklentisini güçlendiriyor ve risk iştahını destekliyor.

Artan risk iştahıyla birlikte, geçen haftayı yüzde 10 kayıpla tamamlayan Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, yeni haftanın açılışını yüzde 2,25 artışla 108.379,28 puandan gerçekleştirdi. Hızlı açılışın ardından yukarı yönlü tepkiyi sürdüren BİST 100, yüzde 3'ü aşan yükselişle 109.405 puana kadar çıktı. 

Öğleden sonra artan satış baskısıyla kazanımlarının büyük bir kısmını geri veren BİST 100 endeksi, 106.500 seviyesine geri çekildi. 

Geçen haftanın son işlem gününde 99.331,99 puanı görmesinin ardından etkisini artıran tepki alımlarıyla kayıplarının önemli bir kısmını telafi eden BIST 100 endeksi, günü bir önceki kapanışa göre yüzde 4,01 azalışla 105.993,60 puandan tamamlamıştı.

Dolar kuru 6.20'nin üzerinde
Gelişmekte olan ülke para birimleri haftaya dolar karşısında dalgalı bir seyir ile başladı. Geçen hafta borsada yaşanan sert kayıplara karşın görece daha sakin kalan dolar/TL kuru ise 6.25 direncine yakın açıldı. Bir ara 6.22 seviyelerine çekilen kur, tekrar 6.25 seviyesine geldi.

Analistlere göre; trend yukarı, ancak tansiyona bağlı olarak aşağıda 6.15’e kadar çekilme normal karşılanmalı.

Gösterge tahvilde bileşik faiz ise 25 baz puan düşüşle yüzde 12,16 oldu. 

Türkiye’nin 5 yıllık CDS risk primi ise 350 seviyesine yükselmiş durumda.

Altın 1600 doların üzerinde
Geçen haftayı 1600 doların altında kapatan değerli metal yeni haftaya 1600 doların üzerinde başladı.

Fed ne mesaj verdi? 
Analistler, koronavirüs salgını ile ilgili haber akışı ve ekonomiye olumsuz etkilerinin ilk tahminlerden güçlü olabileceğine ilişkin beklentilerin geçen hafta dünya borsalarında sert düşüşlere neden olduğunu belirterek, cuma akşamı ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell'ın açıklamalarının, faiz indirim beklentilerini artırarak piyasaları desteklediğini söyledi.

Fed Başkanı Powell, yaptığı yazılı açıklamada, "Fed, virüs konusundaki gelişmeleri ve etkilerini yakından takip ediyor. Gerekli olursa ekonomiyi desteklemek için uygun olan araçları kullanacağız." değerlendirmesini yaptı. Powell'ın açıklamaları sonrası Fed'in 17-18 Mart’taki toplantısında politika faizinin en az 25 baz puan indireceği tahminleri yüzde 90'ın üzerine çıktı.

Piyasaların gündemi
Analistler, Suriye'deki gelişmeler ve koronavirüs salgınına ilişkin haber akışının da gündemin odağındaki yerini koruduğunu söyledi.


Bu haber 1,358 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,838 µs