En Sıcak Konular

TÜİK, 5 Mart'ta "Uluslararası Hizmet Ticareti İstatistikleri"ni yayımlayacak

2 Mart 2020 17:14 tsi
TÜİK, 5 Mart'ta Türkiye İstatistik Kurumu, 5 Mart’ta “Uluslararası Hizmet Ticareti İstatistikleri”ne ilişkin yeni bir veri seti yayımlayacak.

TÜİK, 5 Mart'ta "Uluslararası Hizmet Ticareti İstatistikleri"ni yayımlayacak

DÜNYA 

Türkiye İstatistik Kurumu, 5 Mart’ta “Uluslararası Hizmet Ticareti İstatistikleri”ne ilişkin yeni bir veri seti yayımlayacak.

TÜİK, hizmet ithalat ve ihracatının izlendiği yıllık istatistikleri açıklamaya başlıyor. TÜİK Daire Başkanı Şenol Bozdağ düzenlediği basın toplantısı ile yeni istatistikleri tanıttı. Uluslararası standartlara göre hazırlanan hizmet dış ticareti istatistikleri, Merkez Bankası’nın ödemeler dengesinden hesaplanan hizmet gelirlerinden farklılıklar içeriyor. En büyük farklılık seyahat gelirlerinde oluşuyor. TÜİK istatistikleri turizm gelirlerini içermeyecek ancak seyahat gelirlerinin bir kısmını kavrayacak.

Şenol Bozdağ, bu istatistiklerin hesaplanabilmesinde TÜİK’in kapsamı genişleyen veri kaynaklarının etkili olduğunu temel kaynağın idari kayıtlar ile 1 ve 2 nolu KDV beyannameleri ile gümrük beyannameleri olduğunu belirtti.

Yurt dışı konserler, telif ödemeleri vb.

“Uluslararası Hizmet Ticareti İstatistikleri” (UHTİ) yılda bir kez açıklanacak. Bu yıl yeni kullanıma açılması nedeniyle 5 Mart günü yayımlanacak ancak normal dönemi Eylül ayı olacak. İlk açıklanan istatistik 2016-2018 yıllarını kapsayacak.

UHTİ’nin sektörel kapsamı; tamir ve bakım hizmetleri,taşımacılık, inşaat, sigorta-emeklilik hizmetleri,finansal hizmetler, fikri mülkiyetlerin kullanımı hizmetleri, haberleşme, bilgisayar ve bilgi hizmetleri, diğer iş hizmetleri, kişikel kültürel ve eğlence hizmetleri, devlet (resmi) hizmetler olarak sıralandı.

Türkiye’nin sıkça tartışılan yerli yazılım kullanmamaktan kaynaklı yurt dışına ödediği yıllık kullanım bedelleri (yazılım satın alma değil, düzenli olarak kullanım ücreti) patent için ödenen bedeller ile Türk sanatçıların ve filmlerin yurt dışı gelirleri ile aynı kapsamda Türkiye’nin yurt dışına ödediği bedeller ilk kez görülebilecek.

Şenol Bozdağ, turizm gelirlerinin kavranmama nedeneninin, turizm alanının ayrı bir istatistik konusu olmasından kaynaklandığını, uluslararası karşılaştırılabilir istatistiklerle TÜİK’in aynı kapsamı uyguladığını vurguladı.


Bu haber 1,070 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,365 µs