En Sıcak Konular

Yerli maske makinesi üretimi başladı

7 Mayıs 2020 09:29 tsi
Yerli maske makinesi üretimi başladı Maske üretimi için yerli makinede yatırım başladı. Daha önce Çin’den değerinin 3 katına ithal edilen ve termin süresi 1 yıla kadar uzayan makineler için Türkiye’den 12 şirket üretime soyundu.

Yerli maske makinesi üretimi başladı

DÜNYA

 Yener KARADENİZ

İSTANBUL - COVID-19 salgınıyla birlikte tüm dünyada en stratejik ürünlerden biri haline gelen maskelerin üretimi için kritik öneme sahip maske makinelerinin üretimine başlandı. Daha önce Çin’den 3 katı fiyatla temin edilen ve bugünlerde termin süresi aşırı talep nedeni ile 1 yıla kadar çıkan makine üretimi için 12 şirket üretime başladı.

Türkiye’den maske makinesi için dünyanın birçok ülkesinden talep geldiğini belirten sektör temsilcileri, bu alanda ithalatın son bulacağını ve yakın zamanda da ihracata başlanacağı görüşünü paylaştı. Bu kapsamda Tekstil Makine ve Aksesuar Sanayicileri Derneği (TEMSAD), Cumhurbaşkanlığı’nın isteği üzerine Türkiye İhracatçılar Meclisi’ne konuyla ilgili bir rapor sundu. TEMSAD Başkanı Adil Nalbant, koronavirüs salgınının yeni üretim alanlarına kapı araladığını ve bu süreçte Türkiye’nin de güçlü bir adaptasyon sağladığına dikkat çekti.

6 şirket tam otomatik makine üretecek

Nalbant, bu alanda yıllardır üretim yapan firmaların yanı sıra birç ok yeni firmanın da maske üretimine başladığını ve Çin’den normal değ erlerinin ç ok ü zerinde (30-40 bin dolarlık makineler 100 bin dolarlara ithal edildi) fiyatlar ile ithal edildiğine dikkat çekti. Bu nedenle TEMSAD ü yelerinin de içerisinde bulunduğu şirketler ile iletişime geçildiğini anlatan Adil Nalbant, “12 firma ile birebirde görüşme sağlandı. Bu firmaların 6’sı tam otomatik maske makinelerini yüksek kapasitelerde üretebildiklerini ifade ettiler. Her firma ayda ortalama 30 makine üretilebilecek” diye konuştu.

Şirketlere çok yoğun sipariş geldiği bilgisini veren Nalbant, “Siparişler yetiştirilmeye ç alış ılıyor. Full otomatik maske makineleri üretimi haricinde gövde makinesi, lastik makineleri, paketleme makinesi üreten şirketler de var” dedi.

İŞTE MASKE MAKİNESİ YAPAN ŞİRKETLER

Ledmak Makine, Robotech Makine, Özbilim Makine, Baysonic Makine, Uygurlar Makine, Akay Makine, Sonic Makine, Sonimak Makine, Sonicsan Ultrasonic Sistemler, Uygur Makine, Demirbilek Makine ve Ride Teknoloji

"İhracatın önünün açılması gerekir"

Maske fiyatları ocak ayında 70 kuruş civarında iken hali hazırda 5 TL’ye kadar çıkmış vaziyette. TEMSAD Başkanı Adil Nalbant, fiyatların Almanya’da 15 Euro’ya kadar çıktığını söyledi. Bu nedenle yerli üretimin önemli olduğuna dikkat çeken Nalbant, “Maskede en büyük şansımız üretimde kullanılan kumaşları Türkiye’de üretilebiliyor olmamız. Hammaddede sıkıntımız yok, dışarı bağımlı değiliz. Üretim kapasitesinin artışı ile birlikte iç piyasanın ihtiyacı karşılanacak. Kalanı için de ihracatın önünün açılması gerekir. Bu işten geçinen bir sürü insan var. Bunların iyi düşünülmesi ve planlanması gerekir” diye konuştu.

Makine başına günde 150 bin adetten fazla üretim

Daha önce yurt dışından hazır makina ithalatı gerçekleştiren Has Grup Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Hasbay, maske makinelerinin daha önce Türkiye’de üretimi olmadığı için Çin’den getirildiğini ancak tüm dünyada artan talepler nedeniyle Çin’de termin süresinin 9 ay 1 yıla kadar çıktığı bilgisini verdi. Hasbay, “Daha önce termin süresi bu kadar uzun değildi. Bu dönemde Türkiye’de maske üretimi çok fazla arttı. Çoğu şirket, okullar ve askeriyede maskeler tesktil makinelerinde yapıldı, el yordamı ile dikildi. Kapasiteler o nedenle düşük. Otomatik makineler ile makine başına günlük 100-150 bin adet maske üretilebilecek. Birden fazla hat koyduğunuzda günlük üretim 1-2 milyona çıkabilecek. Halihazırda maske makinelerine talep katlanmış vaziyette. Herkes nasıl temin edebiliriz diye bu işin peşinde” şeklinde konuştu.

Maske kumaşı üretiminde yeterliyiz

Maske makinesinde artık dışa bağımlılık yerli üretim ile sona eriyor. Peki hammaddede durum ne? Konuyla ilgili daha önce Bakanlık için rapor hazırladıklarını dile getiren Makine İhracatçıları Birliği (MAİB) Başkanı Kutlu Karavelioğlu, hammadde ile ilgili Türkiye’nin kendine yeter durumda olduğunu anlattı. Bakanlığa sunulan raporda yer alan bilgilere göre maske üretiminde spunbond, meltblown, SMS gibi nonwoven kumaşlar kullanılıyor. Bu kumaşlar, Hassan Tekstil, Uskan, Teknomelt ve Mogul gibi pek çok şirket tarafından üretiliyor.



Bu haber 840 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,061 µs