En Sıcak Konular

Şok etkisi yaratan görev değişimine piyasalar nasıl tepki verecek?

20 Mart 2021 15:11 tsi
Şok etkisi yaratan görev değişimine piyasalar nasıl tepki verecek? Uzmanlar, Merkez Bankası'ndaki görev değişiminin piyasalara yansımasını DÜNYA'ya değerlendirdi. Haftanın ilk işlem gününde piyasalarda oynaklık yaşanacağı belirtilirken, "TCMB'nin yeni Başkanı Kavcıoğlu'nun vereceği ilk mesajlar önemli" görüşü paylaşıldı.

Şok etkisi yaratan görev değişimine piyasalar nasıl tepki verecek?

DÜNYA-Hüseyin KOYUNCUOĞLU

Merkez Bankasındaki görev değişimi sonrası gözler piyasaların vereceği tepkilere çevrildi. Süpriz atama kararının Türk Lirası başta olmak üzere Türkiye varlıklarında nasıl bir etki göstereceği merak ediliyor.

ABD tahvil faizlerindeki yükselişin gelişmekte olan piyasalara baskısına rağmen Merkez Bankası'nın politika faizinde 200 baz puanlık artışa gitmesinin destek verdiği TL, pozitif ayrışarak dikkat çekiyordu. Cuma günü akşam saatlerinde 7,18'e kadar çekilen dolar/TL haftayı 7,2131'den kapatmıştı. Euro'TL de 8,60'ın hemen altında kapanış yaptı. 

Sürpriz atamanın pazartesi günü piyasalarda oynaklık yaşatacağı görüşü hakim. Uzmanlar, görev değişimini ve piyasaların nasıl bir tepki vereceğini DÜNYA'ya değerlendirdi.

Dünya Gazetesi Yazarı Tuğrul Belli:
Bir an önce piyasayı yatıştırıcı mesajlar verilmeli

Merkez Bankası’ndaki beklenmedik görev değişimi konusunda yabancı yatırımcı ve kurumların şu an şaşkınlık yaşadığını kaydeden Dünya Gazetesi Yazarı Tuğrul Belli, dolar/TL'nin ilk tepki olarak 7,80'i görebileceğini aktardı. Yeni başkanın zaman kaybetmeden piyasaları yatıştırıcı mesajlar vermesi gerektiğine vurgu yapan Tuğrul Belli, şu değerlendirmede bulundu: “Faiz artırımının bir parça piyasa baskısı nedeniyle olduğunu fakat sonuçta Naci Ağbal'ın çok fazla yapabileceği bir şey olmadığına geçen yazımda değinmiştim. Rezervlerin yeterli olmadığı noktada faiz artırımından başka bir seçenek söz konusu değildi. Enflasyon artışı beklentileri çok yüksek değilken ‘acaba faizde çok büyük bir artışa gerek olmayabilir miydi’ sorusu geliyor akıllara, ancak küresel piyasaların geldiği noktada bu soru da önemini yitiriyordu.

“7,80’leri görebiliriz”

Görev değişikliğinin piyasalar üzerindeki etkilerine gelecek olursak, yabancı analistler ve yorumcular son derece negatif şu anda. Türkiye ile biraz daha ilgili olan analistler, faiz artırımını olumlu değerlendirirken, TL güçlenmişken bu olanlar şok etkisi yarattı. Dolar/TL’nin ilk başta 7.80’i görebileceğini düşünüyorum. Sonuç olarak yüzde 19'luk faiz gerçeği varken ne kadar satış gelir, nerede bir dengelenme olur izleyip göreceğiz. Yukarı yönlü hareketin devamı tarihi zirve olan 8.5'ler civarında gerçekleşebilir. Piyasaları yatıştırıcı ve güven verici mesajlar verdiği takdirde TL üzerindeki olası baskı azalacaktır. Yeni gelen Merkez Bankası Başkanının demeçleri takip edilecek. Bir an önce piyasaları yatıştırıcı mesajlar vermesi gerekiyor.”

Marbaş Genel Müdür Yardımcısı Soner Kuru:
Hafta açılışında yukarı hareket yaşanır

Marbaş Menkul Değerler Genel Müdür Yardımcısı Soner Kuru, haftanın ilk işlem günüde kurda yükseliş yaşanacağını belirterek, şu değerlendirmeyi yaptı: "Naci Ağbal'ın göreve henüz çok yeni gelmiş olması ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın uzun yıllardır çeşitli kademelerde görev verdiği bir isim olması sebebiyle, bu beklenmedik görevden alma piyasada şok etkisi yarattı. Henüz kararın alınma gerekçesiyle ilgili bir açıklama yok. Ancak bunun yeni yönetimin sıkı para politikaları noktasındaki şahin duruşu nedeni ile olabileceğini düşünüyoruz. Kararla ilgili bir açıklama gelirse oluşan belirsizlik bir parça dağılabilir. Tüm bu çerçevede hafta açılışında kurda yukarı yönlü ve dalgalı bir hareket beklemekteyiz. Önümüzdeki hafta verilecek olası mesajlardan sonra daha net bir resim ortaya çıkabilir. Ama şimdilik yeni yönetimin eski yönetim kadar ‘sıkı duruş’ sergilemeyeceğini düşünüyoruz. Bunun kurda orta uzun vadede yukarı yönlü etki yaratması muhtemel.”

Dolar, 25 Şubat'tan bu yana en düşük seviyeyi görmüştü

Dolar/TL yaklaşık bir haftadır 7,5 etrafında dalgalı bir seyir izledikten sonra bu hafta HDP'ye kapatma davası açılması sonrası 7,64'e kadar yükselmişti. Bu yükseliş ABD Merkez Bankası'nın (Fed) açıklamaları ve TCMB kararıyla kıs sürdü. TCMB kararı öncesi 7,56 civarında işlem gören kur, 25 Şubat'tan beri ilk kez görülen 7,1897'e kadar geriledi.

 



Bu haber 6,738 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,199 µs