En Sıcak Konular

Hükümet asgari ücret için sahada: "Asgari ücret gündemden çıkacak"

6 Kasım 2021 06:56 tsi
Hükümet asgari ücret için sahada: Bakan Bilgin, asgari ücret ile ilgili kamuoyu beklenti ve temennilerini belirlemek için ülke çapında derin bir araştırma yaptıklarını söyledi. Bilgin, “Hesaplamamızı yaparken işçileri koruyan, asgari ücreti Türkiye gündeminden çıkaracak rahatlama sağlayac

Hükümet asgari ücret için sahada: "Asgari ücret gündemden çıkacak"

DÜNYA

Canan SAKARYA

ANKARA - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, asgari ücrette kamuoyu beklentisini ölçmek amacıyla çeşitli sektörlerden 2 bin 500 kişiyi kapsayan bir çalışma yaptıklarını açıkladı. Bakan Bilgin, “İşçilerimizi koruyan, asgari ücret meselesini Türkiye’nin gündeminden çıkaracak bazı düzenlemelerle bir rahatlama sağlayacağını şimdiden söyleyebilirim” dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın 2022 Yılı Bütçesi TBMM Plan Bütçe Komisyonunda görüşüldü. Bütçe sunumundan önce CHP ve HDP milletvekilleri “1 ton kömür 3200, asgari ücret 2825, asgari ücretli ya aç kalacak ya donacak”,  “Asgari ücret vergiden muaf net 5 bin TL olsun” yazılı pankartlarla Bakan Bilgin’i karşıladılar. Bakan Bilgin, komisyon üyesi milletvekillerinin asgari ücretle ilgili çağrılarının çok değerli olduğunu, kendileri için de ciddi bir sorumlulukla karşı karşıya bulundukları anlamına geldiğini belirtti.

Değişik sektörlerden 2 bin 500 kişiyle temasa geçildi

Bakan Bilgin, Komisyona yaptığı sunumda asgari ücret konusunda, “Hepimizin yaptığı hesaplar, bizim de yaptığımız değerlendirmeler var. Enflasyon karşısında emeği koruyacak bir asgari ücret seviyesinin belirlenmesi gerektiği düşüncesiyle hareket ediyoruz” dedi. Bunun için Türkiye çapında bir araştırma yaptırdığını açıklayan Bakan Bilgin, şunları söyledi:

“Yaklaşık 2 bin 500 muhtelif sektörlerde çalışan, farklı düzeylerde yani küçük, orta ve büyük işletmelerde çalışan işçileri, işverenleri, profesyonel yöneticileri bir de konuyla doğrudan doğruya alakası olmayan esnaf gibi başka mesleklerden insanları kapsayan bir araştırmayla toplumun beklentilerini, temennilerini ve mümkün olabileni ortaya koymaya çalışan bir araştırma yapıyoruz. Bu sadece bir anket çalışması değil. Daha derinlemesine bir çalışmayla bunu ortaya koyacağız. Bu bizim için kamuoyu beklentisini, algısını gösterme şeklinde bir çalışma olacak. İşçilerimizi koruyan, asgari ücret meselesini Türkiye’nin gündeminden çıkaracak bazı düzenlemelerle bir rahatlama sağlayacağını şimdiden söyleyebilirim.”

3600 konusunda detaylı çalışma yapılıyor

Bakan Bilgin,  3600 ek gösterge meselesini bir temenni ve arzudan öte toplu sözleşme maddesi haline getirdiklerini hatırlatan Bilgin, “Şu anda Bakanlık bünyesinde çalışmaları yapıyoruz. Kapsamı ne kadardır, hangi grupları ne kadar kapsayabiliriz, bunun maliyeti ne olur, bununla ilgili detaylı bir çalışma yapıyoruz. Arkasından farklı kamu kuruluşlarımızı ve sendikalarımızı toplayıp birlikte çalışacağız. O zaman kamuoyuna bu süreci nasıl yönettiğimizi açıkça ifade edeceğiz” dedi.

Sendikalaşma oranı düşük

Düzgün ve düzenli iş kurumunun oluşması açısından sendikal örgütlenmenin önemine dikkat çeken Bakan Bilgin, kayıt dışılığı önlemek için de sendikal mücadelenin ve örgütlenmenin önünün açılması gerektiğini belirtti. Bilgin, “Sendikalaşma oranında bir miktar artış var. 2013’te yüzde 9,2 imiş şimdi yüzde 14,13. Türkiye’de 17 milyon işçinin olduğunu düşünürsek bu oran oldukça düşük” dedi.

Beyaz bayrak uygulamasına geçiliyor

Sendikalaşmayla ilgili kasım ayı sonunda veya aralık ayının başında ‘Beyaz Bayrak’ uygulamasına geçmeyi planladıklarını anlatan Bilgin,  bir iş yerinin sigorta ve vergi borcu yoksa, o iş yerinde sendika varsa o işletmeye ‘Beyaz Bayrak’ vereceklerini belirtti.

“Asgari ücrette gerekli hassasiyet gösterilecek”

Bu arada Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan da dün Türkiye 2023 Zirvesi’nde yaptığı konuşmada, “Cumhurbaşkanımızın en hassas olduğu hususlardan birisi, vatandaşlarımızın enflasyona ezdirilmemesidir. İlgili bakanlıklarımızla güçlü bir iş birliği içinde çalışıyoruz, asgari ücret başta olmak üzere bu konuda gerekli hassasiyeti göstereceğiz” dedi. 



Bu haber 1,171 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    10,217 µs