En Sıcak Konular

Çalışma hayatını olumlu yönde etkileyecek kanun teklifi kabul edildi

19 Ocak 2024 19:54 tsi
Çalışma hayatını olumlu yönde etkileyecek kanun teklifi kabul edildi Resul Kurt ve Zeynep Yıldız tarafından verilen "İşsizlik Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi" TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülerek kabul edildi.

Çalışma hayatını olumlu yönde etkileyecek kanun teklifi kabul edildi

HABER7.COM 

Adıyaman Milletvekili ve Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Doç.Dr. Resul Kurt ve Ankara Milletvekili Zeynep Yıldız tarafından verilen ve çalışma hayatıyla ilgili düzenlemeler içeren  "İşsizlik Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi" TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülerek kabul edildi.

Teklife göre, kısa çalışma gerekçelerine "genel salgın" da eklenecek ve ayrıca sigortalının kısa çalışma ödeneğinden yararlanabilmesi için gereken koşullar kolaylaştırılacak.

Buna göre sigortalının kısa çalışma ödeneğine hak kazanabilmesi için kısa çalışma başlama tarihinden önceki son 120 gün hizmet akdine tabi çalışmasının bulunması ve son 3 yılda en az 450 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olması gerekecek. Kısa çalışma ödeneği, damga vergisi hariç herhangi bir vergi ve kesintiye tabi tutulmayacak, nafaka borçları dışında onda birinden fazlası haczedilemeyecek veya başkasına devir ve temlik edilemeyecek.

Ayrıca kısa çalışma ödeneği olarak ödenen süreler, kısa çalışma başlama tarihinden itibaren 3 yıl içerisindeki hizmet akdi fesihlerine istinaden yapılacak işsizlik ödeneği ödemelerine ilişkin hak sahipliği sürelerinden düşürülecek.

Kısa Çalışma kapsamındaki sigortalının istirahat raporlu olduğunu işverene haber vermemesi nedeniyle hem kısa çalışmadan hem de istirahat döneminde geçici iş göremezlik ödeneği alması veya kısa çalışma yaparken başka bir işyerinde çalışması gibi işçinin kusurundan kaynaklanan fazla ödemeler, yasal faiziyle sigortalıdan tahsil edilecek, ölen sigortalılara ait fazla ödemeler geri tahsil edilmeyecek.

ASGARİ ÜCRET DESTEĞİ ARTTI

Yine Kanun teklifi ile 2016 yılından bu yana uygulanmakta olan asgari ücret desteği 2024 yılında da 700 lira olarak devam edecek. Böylece 2023 yılında 500 lira olan asgari ücret desteği 700 liraya yükseltilmiş olacak.

İlave istihdamın sağlanması ve özel politika gerektiren kadın, genç ve mesleki yeterlilik belgesi sahibi olan işsizlerin istihdamının desteklenmesi için verilen teşvik, 31 Aralık 2025'e kadar devam edecek ve uygulamanın 31 Aralık 2026'ya kadar uzatılabilmesi için Cumhurbaşkanına yetki verilecek.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, İş Güvenliği Uzmanı ve İşyeri Hekimliği eğitimi veren eğitim kurumları, ortak sağlık ve güvenlik birimleri, ekipman muayene kuruluşları, iş hijyeni ölçüm, test ve analiz laboratuvarlarında inceleme, yetkilendirme, kontrol ve denetim yapmaya yetkili olacak. İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğünde görevli çalışma uzman ve uzman yardımcısı, mühendis, fizikçi, kimyager, biyolog ve tabip unvanlı personel tarafından yerine getirilecek.

Plan ve Bütçe Komisyonunda ihdas edilen iki madde ile emeklilere ilişkin düzenlemeler de kabul edildi. Buna göre en düşük SSK ve Bağ-Kur emekli aylığı 10 bin lira olacak.

SSK ve Bağkur emekli maaşlarındaki artış oranına, ocak ayı ödeme döneminden geçerli olmak üzere yüzde 5  ilave artış yapılacak. Böylece artış oranı yüzde 42,57 olarak uygulanacak.

 



Bu haber 258 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,998 µs