En Sıcak Konular

Memur "Eşit işe eşit ücret" mağduru

4 Aralık 2011 13:40 tsi
Memur "Eşit işe eşit ücret" önce memuru sevindirirken ayrıntılar çıktıkça tepkilerin hedefi oldu. Güçlü kurumlar işin kaymağını yerken mağdur yüzbinler var...

Memur "Eşit işe eşit ücret" mağduru
Hakan GÖKSEL - Haber 7

Bir tanıdığım telefonla aradı. Ses tonundan sinirli olduğu anlaşılıyordu. Bana 'eşit işe eşit ücret uygulaması ile ilgili' birtakım sorular yöneltti.
 
Belli ki bir hayli kızgındı. Gazetelerde, televizyonlar yazılan söylenenleri okumuş, duymuş ve haksızlığa uğradığını düşünüyordu. Ne olacak diye sordu?
 
Uygulamanın eksilerini artılarını paylaştım... Mağdur olan tarafta olduğu için olumlu gelişmeler doğal olarak onu ilgilendirmiyor, kendi mağduriyetlerinin çözülmesini istiyordu.
 
Çünkü ortada bir haksızlık vardı. Olayın temeli 666 sayılı kanun hükmünde kararnameye dayanıyordu.
 
6 Nisan 2011 tarihinde çıkarılan 6223 sayılı kanun ile Hükümete, bazı konularda Kanun Hükmünde Kararname (KHK) çıkarma yetkisi verildi.
 
Bakanlar Kurulu da 'Kamu görevlilerinin bazı mali haklarına ilişkin düzenleme yapılması' ile ilgili 11 Ekim 2011 tarihinde 666 sayılı KHK'yı çıkardı. Kararname kamuda önce büyük bir sevinç yarattı.
 
Kanun kapsamına gireceğini düşünen ve ücretlerin düşüklüğünden yakınan milyonlarca memur kararnamenin 'reel sonucu'nu yani maaşlara yansımasını bekliyordu.
 
Çünkü yapılan düzenlenmenin ne olduğu o zaman ortaya çıkacaktı. (Kararnamenin ayrıntısını merak edenler Resmi Gazete'den bulup inceleyebilir fakat mevcut şekliyle kararnameden konunun uzmanı dışında birilerinin bir şey anlaması neredeyse imkansız!)
 
Kanun hükmünde kararnamenin ilk çıktığı zamanlarda bazı meslek grupları (Maliye Bakanlığı personeli gibi) konuya vakıf oldukları için 'kendi gemilerini kurtarmanın telaşı'na düşmüşlerdi.
 
Haklılardı da aynı bünye içerisinde mesai arkadaşlarının ya da aynı işi yapanların ücretleri ek ödemelerle artarken onlar yerinde saymışlardı. Kendi sorunları dururken diğerlerini düşünecek vakitleri yoktu.
 
Ne zaman ki tablo net olarak ortaya çıkmaya başladı, memurlar tarafında kıyamet o zaman koptu. Sendikalar birbiri ardına kamuoyu açıklamaları yaptı, basın toplantıları ve protesto gösterileri düzenledi.
 
Kamudaki memurların küçük bir kısmı (güçlü kurumlar ki, bunlar işin kaymak tabakası idi) KHK'yı sevinçle karşıladı ama diğer büyük bir kesim mağdur oldu. Bazı görevlerdeki memurlardan maaşları düşünler bile oldu.
 
KHK'nın bazı maddeleri 15 Kasım'da yürürlüğe girdi, diğeri ise 31 Aralık 2011, 1 Ocak 2012 ve 15 Ocak 2012 tarihlerinde yürürlüğe girecek! İşte asıl kıyamet de 15 Ocak 2012'den sonra kopacak...
 
Çünkü kamu görevlilerinin büyük çoğunluğunu oluşturan öğretmen, din görevlisi, hekim dışı sağlık personeli, polis, subay, astsubay, profesör, doçent, yardımcı doçent, araştırma görevlisi, Maliye Bakanlığı, Gelir İdaresi Başkanlığı, Sosyal Güvenlik Kurumu, Gümrük Teşkilatı çalışanları,kaymakam, vali yardımcıları, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu, Enerji Piyasası Denetleme Kurulu, Sermaye Piyasası Kurulu, Rekabet Kurumu ve Büyükşehir Belediye Müfettişleri vb kariyer meslek ve üst düzey yönetici grup arasında sayılmayan memurların maaşlarında cüzzi bir miktar arttı, bazılarının maaşları ise düşecek.
 
Kısaca yeni gelen KHK'ya göre kamuda 'muadili olmayan memurlar' eşit işe eşit ücret konusunda deyim yerinde ise 'havasını aldı' diğer yandan güçlü kurumlarda çalışan memurlar pastadan en büyük payı alırken makam tazminatları da yükseldi. (Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği, Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Sekreterliği ve Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği, müsteşarlar, şube müdürleri gibi...) 13 bini yönetici konumundaki 405 bin memurun maaşı artacak... (Hizmetli ile şube müdürleri arasındaki memurlara, normal artışların yanı sıra en az 43 lira, en çok 341 lira artış yapılması da gündemde... )
 
Hal böyle olunca kamudaki birçok bürokratın da istifayı seçerek özel sektöre geçmeyi planladığı konuşuluyor. Sorunlardan bir diğeri ise 30 Ekim 2008'den önce memur olanların ek ödemelerin emekliliğe yansıtılmayacak olması...
 
Kısacası ilk başta memurların lehine gibi görünen 666 sayılı KHK'nın ayrıntıları somut olarak ortaya çıktıkça daha çok tartışılacağa benziyor.
 
Görünen o ki KHK'nin daha üzerinde çok çalışılması gerekiyor. Gerek Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın gerekse Maliye Bakanlığı'nın KHK konusunda sıkı bir çalışma yapıp revize etmesi gerekiyor.
 
Kamudaki çalışma barışının sağlanabilmesi için bu şart!
 
Son olarak gelelim yakınımın serzenişte bulunduğu bir diğer konuya... Diyordu ki 'ben 4 yıllık mezunuyum ve bu görevdeyim. Önceden, gerek kadro boşluğu, gerekse siyasi nüfuz sonucu amir pozisyonuna getirilmiş, donanımı ve eğitimi benden daha düşük kişinin maaşına şu anda bile bir hayli uzakken KHK sonrası arada uçurum oluştu! Bunun neresi eşit işe eşit ücret?..'
 
Özetle kamuda benzer durumda olan, geçmiş dönemlerde ya da önceki hükümetler dönemlerinde belirli makamlara getirilmiş kimseler var!
 
Bu göreve getirilenlerle, onlardan daha donanımlı diğerleri arasındaki adaletsizliğin nasıl önüne geçileceği ise bir muamma...
 
Hükümetin başını bir hayli ağrıtacak olan ve muhalefete de büyük koz veren 666 no'lu KHK'nın çıkış noktasını desteklemekle beraber, iptalinin değil daha da geliştirilerek adaletsizliklerinin giderilmesi gerektiğine inanıyorum...
 
Yoksa bu hamur daha çok su götürür...
 



Bu haber 2,198 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,634 µs