En Sıcak Konular

Büyüme rakamları için ne dediler?

2 Nisan 2012 15:41 tsi
Büyüme rakamları için ne dediler? Türkiye İhracatçılar Meclisi, İstanbul Sanayi Odası, Ankara Sanayi Odası, Konya Ticaret Odası, Müsiad büyüme rakamlarını değerlendirdi.

Büyüme rakamları için ne dediler?

Haber 7

Türkiye İhracatçılar Meclisi, İstanbul Sanayi Odası, Ankara Sanayi Odası, Konya Ticaret Odası, Müsiad büyüme rakamlarını değerlendirdi.

TİM Başkanı Büyükekşi: İhracat, Türkiye ekonomisinin dinamik motoru haline gelmiştir

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Türkiye'nin 2011 yılında ulaştığı yüzde 8,5 büyüme rakamının son derece çarpıcı bir başarıyı ortaya koyduğunu bildirdi.

Büyükekşi, TÜİK'in açıkladığı 2011 yılı 4. çeyrek büyüme rakamlarıyla ilgili yaptığı açıklamada, Türkiye ekonomisinin yılın dördüncü çeyreğinde 5,2 büyüdüğünü vurgulayarak, şunları kaydetti:

''Türkiye'nin 2011 yılında ulaştığı yüzde 8,5 büyüme rakamı son derece çarpıcı bir başarıyı ortaya koymaktadır. Türkiye'nin ihracatı yılın 4. çeyreğinde yüzde 11 oranında artış kaydetmiştir. Bu rakam ihracatımızın büyümeyle çok yakın bir korelasyon ortaya koyduğunu göstermektedir.

İhracat, Türkiye ekonomisinin dinamik motoru haline gelmiştir. İhracatçılarımız, Türkiye'nin büyüme temposunun nabzını yakından tutmaktadır.

Kasım ayında açıkladığımız İhracatçı Eğilim Anketi'nin üçüncü çeyrek sonuçlarına göre ihracatçı firmalarımız Ekim-Aralık dönemi büyümesini yüzde 5,61, 2011 yıl sonu büyümesini yüzde 8,45 olarak tahmin etmişlerdi.

Yılın dördüncü çeyreğinde 5,2, 2011 yılı sonunda yüzde 8,5 olarak gerçekleşen büyüme rakamları ihracatçılarımızın ülkemizin büyümesini ne kadar doğru okuduklarını gösteriyor. Oysa bu rakamları açıkladığımızda, ihracatçılarımıza kimse inanmamıştı.''

Büyükekşi, 2012 yılına ihracat açısından iyi bir başlangıç yaparak, ilk çeyrekte yüzde 10,57 ihracat artışı yakaladıklarını, dolayısıyla ihracatın Türkiye ekonomisinin büyüme temposuna katkı vermeyi sürdürdüğünü vurguladı.

İhracatçıların Türkiye'nin istikrarı, istihdamı ve sürdürülebilir ihracatı için çalıştıklarını dile getiren Büyükekşi, Türkiye'nin yakaladığı büyüme ve ihracat rakamlarının ülkeye olan güveni tazelediğini ve daha fazla yatırım çektiğini kaydetti.

Büyükekşi, Türkiye'nin, bundan sonraki süreçte ihracat sayesinde daha hızlı büyüyeceğini vurgulayarak, ''Bu süreçte, sanayimizin teknolojik dönüşümünü sağlamak için ileri teknolojili ve katma değer yaratan ürünlere ağırlık vermek, her geçen gün daha da önem kazanmaktadır.

Bu şekilde hem ihracatta elde ettiğimiz katma değeri artıracağız hem de ara ve mamul maddelerin ithalatından kaynaklanan cari açığı giderek azaltacağız.

Yeni çıkacak yatırım teşvikleri ile ihracata dayalı büyüme sayesinde Türkiye 2023 hedeflerine çok daha yakın olacaktır. Türkiye ekonomisi, büyüme dostu ihracatına daha fazla önem vererek gücüne güç katacaktır'' değerlendirmesinde bulundu.

İSO Yönetim Kurulu Başkanı Küçük: Büyümede lokomotiflik görevini sanayimiz üstlendi

İstanbul Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tanıl Küçük, 2011'deki yüzde 8,5'lik büyümeye en fazla katkının 2,3 puanla imalat sanayi sektöründen geldiğini belirterek, ''Dolayısıyla büyümede lokomotiflik görevini, her zaman olduğu gibi yine sanayimiz üstlenmiştir'' dedi.

Küçük, 2011 yılı son çeyreği büyüme rakamlarıyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, büyümenin beklendiği şekilde nispi bir yavaşlama ile yüzde 5,2 olarak gerçekleştiğini ve bu sonuçla Türkiye'nin 2011'i yüzde 8,5'lik büyüme oranı ile kapattığını kaydetti.

ASO Başkanı Özdebir: 2011 yılındaki büyümeye imalat sanayisinin önemli bir katkısı oldu

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, imalat sanayisinin 2011 yılı büyüme rakamlarına önemli katkı sağladığını belirterek, buna karşın ''sanayideki büyümenin hız kestiği'' uyarısında bulundu.

Özdebir, Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) açıkladığı, 2011 yılı büyüme rakamlarına ilişkin yazılı açıklamasında, ''yüksek petrol fiyatları ve özel tüketim harcamalarındaki hızlı yavaşlamanın, ekonomi yönetiminin 'yumuşak iniş' senaryosu için risk oluşturmaya başladığını'' da ifade etti.

2011 yılının son çeyreğinde yüzde 6, yılın tamamında ise yüzde 8,7'lik büyüme oranı beklediklerini ifade eden Özdebir, ''Gerçekleşen yüzde 8,5'lik büyüme beklentimizden çok uzak değil, ancak yılın son çeyreğinde özel tüketim harcamalarının artış hızındaki yavaşlama, enflasyon üzerindeki talep baskısının hızla azaldığını gösteriyor'' değerlendirmesinde bulundu.

2011 yılında imalat sanayisinin yüzde 9,4 büyüdüğünü belirten Özdebir, şunları kaydetti:

''2011 yılındaki büyümeye imalat sanayisinin önemli bir katkısı olmuştur. Ancak sanayideki büyüme hız kesmektedir. Sanayi üretimindeki yavaşlamanın çok sert olmaması için sanayideki büyümeyi destekleyici tedbirlerin alınması gerekir. Bu nedenle önümüzdeki günlerde açıklanmasını beklediğimiz yeni teşvikleri önemsiyoruz.''

Geçen yılın son iki çeyreğinde dış ticaretin ekonomik büyümeye pozitif katkı yaptığına işaret eden Özdebir, ''İhracatımızın yaklaşık yarısını yaptığımız AB'nin resesyona girdiği bir ortamda ihracat artışını sürdürebilmemiz çok önemli'' görüşünü dile getirdi.

Ekonomi yönetimi ve Merkez Bankası'nın cari işlemler açığını azaltmak için ekonomiyi kontrollü bir biçimde yavaşlatmak istediklerini belirten Özdebir, buna karşın ''yüksek petrol fiyatları ve özel tüketim harcamalarındaki hızlı yavaşlamanın ekonomi yönetiminin 'yumuşak iniş' senaryosu için risk oluşturmaya başladığını'' ifade etti.

KTO Başkanı Öztürk: İtici gücü özel sektör oluşturdu

Konya Ticaret Odası (KTO) Başkanı Selçuk Öztürk, Türkiye'nin G-20 ülkeleri arasında 2011 yılı 3. çeyrek verilerine göre büyümede yüzde 8,5 büyüme göstermesinin özel sektörün başarısı olduğunu, özel sektörü destekleyecek politikalara ağırlık verilmesi gerektiğini bildirdi.

Öztürk, yaptığı yazılı açıklamada, ithalatın büyümede artan etkisinin, yurt içi yatırımların desteklenmesiyle dengelenmesi gerektiğini belirtti.

Açıklanan 8,5'lik büyümenin iş dünyasınca beklenen bir gelişme olduğunu, Hükümet'in öngördüğü şekilde büyümenin dengeli seviyeye getirilmeye çalışıldığını vurgulayan Öztürk, şunları kaydetti:

''2011'in son çeyreği itibariyle yüzde 5,2'lik büyüme bunu göstermektedir. Yurt içi yatırımların düşük katkı sağladığı büyümeye, son iki çeyrek itibariyle ithalatın katkısı fazla olmuştur. Bu dönemde yurt içi üretimin ve dış ticaretin büyümeye dengeli katkısı sağlanmalıdır. Cari açığı tetikleyen, üretim kaynaklı olmayan bu durumun düzelmesi için ihracatın büyümeye ithalattan daha fazla katkı sağlaması gerekmektedir.''

Devlet ve özel sektör işbirliği ile ülke ekonomisinin verimliliğinin artırılması gerektiğinin altını çizen Öztürk, şöyle devam etti:

''Yurt içi yatırımlar teşvik edilerek ithalatı azaltıcı ekonomi modelinin fiilen hayata geçirilmesine yönelik çalışmalara önem verilmesi gerekmektedir. Kriz döneminin ardından büyümenin itici gücünü özel sektörümüz oluşturmuştur. Özel sektörümüzü destekleyecek, rekabet gücünü artıracak politikalara ağırlık vermeliyiz.''

Tanıl Küçük, 2010'daki yüzde 9,2'lik büyümenin üzerine, 2011'de de yüzde 8,5'lik büyüme elde edilmesinin Türkiye ekonomisi adına önemli bir başarı olduğunu dile getirerek, şu görüşlere yer verdi:

''Türkiye 2011'de de dünyanın en hızlı büyüyen ülkelerinden biri olmuştur. Ancak, aynı yılda, GSYİH'da cari açık payının yüzde 10'a ulaşması elde edilen başarıyı bir miktar gölgelemektedir. 2011'deki yüzde 8,5'lik büyümeye en fazla katkı 2,3 puanla imalat sanayi sektöründen gelmiştir.

Dolayısıyla büyümede lokomotiflik görevini, her zaman olduğu gibi yine sanayimiz üstlenmiştir. Son çeyrekte tüketim ve yatırım harcamalarının artış hızında belirgin bir yavaşlama olması dikkati çekicidir. Ayrıca, tasarruf oranımız yüzde 13,8 ile 2011'de de olması gereken düzeyin çok altında kalmıştır.''

MÜSİAD Başkanı Vardan: Özel sektör yatırımları, milli gelir artışında büyük bir rol oynadı

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Ömer Cihad Vardan, yüzde 22,8 oranında büyüme gösteren özel sektör yatırımlarının, milli gelir artışında büyük rol oynadığını bildirdi.

Vardan, büyüme rakamlarına ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, 2011 yılı son çeyreğinde GSYH'nın yüzde 5,2 oranında büyüdüğünü ve bu doğrultuda, yüzde 8,5 olarak gerçekleşen yıllık büyüme hızının MÜSİAD'ın 2011 yılına yönelik daha önceki beklentilerini doğruladığını kaydetti.

Vardan açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

''Böylelikle, Türkiye, 2011'de de güçlü büyümesini sürdürülebilir kılarak, 2010 yılında olduğu gibi, bir kez daha dünyanın en hızlı büyüyen ekonomileri arasına girmeyi başarmıştır. Kişi başına düşen milli gelir ise 2010 yılındaki 10.079 dolar seviyesinden 10.444 dolara yükselmiştir.

2011 yılında büyümeyi tetikleyen faktörlerin başında tüketim gelmekle beraber, bunu yatırımlar takip etmiştir. Özellikle yüzde 22,8 oranında büyüme gösteren özel sektör yatırımları, milli gelir artışında büyük bir rol oynamıştır.

En dikkat çekici unsur ise, dış talep kaleminin bir önceki yıla göre milli gelire daha olumlu bir etki yapmış olmasıdır. Bu da son iki çeyrek itibariyle ihracat artış hızının ithalat artış hızını ciddi şekilde geçmesiyle sağlanmıştır.

İç taleple dış talebin dengelenmeye başladığını gösteren bu durum, son çeyrekte güçlenerek, milli gelire artı katkı dahi sağlamıştır. Bir de bunun civar ülkelerdeki sıcak gelişmelerin yaşandığı bir ortamda gerçekleştiği düşünülürse, başarının kıymeti bir kez daha ortaya çıkmaktadır.

Son çeyrek göz önüne alındığında ise, gerek tüketim gerekse yatırımlarda bir ivme kaybı gözlenmekle beraber, krizden toparlanmış ve dünyada ayrışmış bir ekonomi olarak, şimdi doğal büyüme hızımızda bir süre yola devam edip, yeniden hızlanmak için gerekli stratejik reformları yapmaya devam etmeliyiz.

Tabiri caiz ise hızlı sürdüğümüz arabayla yola devam etmek için, biraz yavaşlayıp bakım yapmak, önümüzdeki uzun yolu hızla aşmak için gerekli olacaktır.''

Bu haber 1,331 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    9,571 µs