En Sıcak Konular

İŞte heyecan!

6 Nisan 2012 10:24 tsi
İŞte heyecan! Başbakan açıkladı, iş dünyası yorumladı

İŞte heyecan!

Habertürk

Başbakan açıkladı, iş dünyası yorumladı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı dördüncü yeni teşvik paketiyle ilgili iş dünyasından yorumlar geliyor.

İşte teşviğe gelen yorumlar;

GSO YÖNETİM KURULU BAŞKANI KONUKOĞLU: CARİ AÇIĞI VE İTHALATI ÖNLEMEDE BAŞARILI OLACAK
Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Yönetim Kurulu Başkanı Adil Konukoğlu, yeni teşvik sistemini olumlu bulduğunu belirterek, ''Yalnız Gaziantep'in 3. bölgede değil daha üst bir bölgede olmasını bekliyordum. Gaziantep olarak bütün stratejik yatırımları yaparak 5. bölge desteklerinden, organize sanayi bölgelerini genişleterek bir üst bölge desteklerinden yararlanmak için elimizden geleni yapacağız'' dedi.

Konukoğlu,  yeni teşvik sisteminin hayırlı olmasını diledi.

Genel olarak teşvik sisteminin yapısını iyi bulduğunu, özellikle stratejik yatırımların hangi ilde yapılırsa yapılsın 5. bölge desteklerinden yararlanması, organize sanayi bölgelerinde yapılan yatırımların bir üst kademeye geçmesinin önemli olduğunu vurgulayan Konukoğlu, Gaziantep'in yeni teşvik sisteminde 3. bölgede yer aldığını ifade ederek, şunları kaydetti:

''Etrafındaki şehirler ise 5. bölgede. Biz isterdik ki Gaziantep 5. bölge içinde değerlendirilsin. Gaziantep'in 3. bölgede olması beni biraz üzdü. Ama Gaziantep olarak bütün stratejik yatırımları yaparak 5. bölge desteklerinden, organize sanayi bölgelerini genişleterek bir üst bölge desteklerinden yararlanmak için elimizden geleni yapacağız. Bize düşen organize sanayi bölgelerini genişletmek, mümkün olduğu kadar kümelenmeler yapıp bu imkanlardan yararlanmak.''

Stratejik yatırımlarla, ithal etmek zorunda kaldığımız malların ülkemizde üretiminin teşvik edileceğini vurgulayan Konukoğlu, yeni teşvik sisteminin cari açık ve ithalatı önlemede başarılı olacağını söyledi. Konukoğlu, ''Cari açığı önleyecek sektörlere bu imkanlar sağlandıktan sonra bunu önlemek için sanayici elini kolunu çemreyip (kolunu sıvayıp) bu işe girecektir. Yatırımların önü açıldı'' dedi.

İl bazında bölgesel teşvikin ''daha objektif bir değerlendirme'' olduğunu ifade eden Adil Konukoğlu, bölgeler ve iller arasındaki gelişmişlik farkının önleneceğini kaydetti.

Gaziantep'in sadece 2009 yılında açıklanan teşvikten yararlandığına işaret eden Konukoğlu, ''Gaziantepli sanayiciler olarak bugüne kadar hep kendi bölgemize yatırım yaptık. Herkes kendi bölgesine, kendi doğduğu şehre bir çivi çakarsa daha hızlı gelişecektir'' diye konuştu.

Adil Konukoğlu, vergi indirimi desteğini de olumlu bulduklarını sözlerine ekledi.

MÜSİAD GENEL BAŞKANI VARDAN: REEL SEKTÖRE GÜVEN VE HIZ GETİRECEK
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Ömer Cihad Vardan, sanayinin desteklenmesine yönelik teşviklerin, reel sektöre bir güven ve hız getireceğini belirterek, ''Özellikle stratejik sektörlerin üretimine yönelik desteklerle beraber, yatırım-üretim-istihdam-ihracat hedeflerini kapsayan teşvik mantığı reel ekonomi ile kurumsal bir eşgüdüm sağlayacaktır'' dedi.

Vardan, yeni teşvik sistemine ilişkin yazılı açıklamasında, özellikle AB ülkeleri ve ABD, küresel krizin etkilerinden kurtulamamışken, Türkiye adına önemli bir atak ve yeni bir ivme olacağını düşündükleri bu desteklerin zamanlamasını yerinde bulduğunu ifade etti.

Öncelikle, cari açığın azaltılması amacıyla ithalat bağımlılığı yüksek olan ara malı ve ürünlerin Türkiye'de yatırım ve üretiminin artırılmasını hedefleyen yeni teşvik sisteminin oldukça kapsamlı olması ve yerli üretime büyük destek vermesini olumlu bulan Vardan, yeni teşvik sisteminin bölgesel gelişmişlik farklılıklarını azaltmak amacının yanı sıra işbirliği, kümelenme ve ortaklık kültürünü desteklemesinin son derece yerinde olduğunu belirtti.

Vardan, şu görüşlere yer verdi:

''Bölgesel esneklik, il bazında mümkün olan değişkenlik, stratejik sektörlerin belirlenmesi, 2023 hedeflerine taşıyacak temel yatırım alanlarının desteklenmesi son derece anlamlıdır. Ancak, unutmamak gerekir ki teşvikler hiçbir zaman amaç değil, birer araçtır. Ayrıca, bu teşviklerin uygulanma süreci de en az teşvik modelinin ortaya konması kadar önemlidir.

Sanayinin desteklenmesine yönelik bu teşvikler, reel sektöre bir güven ve hız getirecektir. Bunun yanı sıra özellikle stratejik sektörlerin üretimine yönelik desteklerle beraber, yatırım-üretim-istihdam-ihracat hedeflerini kapsayan teşvik mantığı reel ekonomi ile kurumsal bir eşgüdüm sağlayacaktır. Özellikle stratejik yatırımların ciddi anlamda desteklenecek olması, ülkemizin ihtiyaç duyduğu alanların tamamlanması anlamında oldukça önemlidir.''

Vardan, getirilen teşvikler ve kapsamına bakıldığında Türkiye olarak 2023 vizyonuna ulaşmak adına bir seferberlik başlatıldığını belirtti.

BOYDAK HOLDİNG YÖNETİM KURULU BAŞKANI BOYDAK: USTALIK DÖNEMİNE YAKIŞIR BİR TEŞVİK SİSTEMİ OLMUŞ
Boydak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hacı Boydak, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı yeni teşvik sistemini çok olumlu bulduklarını belirterek, ''Ustalık dönemine yakışır bir teşvik sistemi olmuş'' dedi.

Boydak, yeni teşvik sisteminin iyi hazırlanılarak çıkartıldığını, bölgelerin derecelendirilmesinin de öncekilere göre daha özenle yapılmış olmasına sevindiklerini söyledi.

Bu teşvik sitemi sayesinde Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin tarihi bir sıçrama fırsatı yakalayacağını belirten Boydak, ''Ustalık dönemine yakışır bir teşvik sistemi olmuş. Bu teşvik sistemi ile Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin büyük bir değişime uğrayacağına inanıyorum. Bu bölgelerimiz tarihi bir sıçrama fırsatı elde edecekler. Bölgeler ve iller arasındaki derecelendirme öncekilere göre daha titizlikle yapılmış. Emeği geçenleri kutluyoruz. Yeni teşvik sisteminde ufak tefek bazı noksanlıklar olabilir. Onların da önümüzdeki günlerde izole edileceğine inanıyorum.''

TÜGİK BAŞKANI ERKAN GÜRAL: CARİ AÇIK ÜZERİNDE OLUMLU ETKİSİ OLACAK
Türkiye Genç İşadamları Konfederasyonu (TÜGİK) Genel Başkanı Erkan Güral, açıklanan yeni teşvik paketine ilişkin olarak değerlendirmelerde bulundu. Erkan Güral, yeni teşvik paketinin iş dünyasına önemli artı değer yaratacak bir içeriğe sahip olduğunu belirterek şunları söyledi: "Yeni teşvik paketinin cari açık üzerinde olumlu bir etkisi olacaktır. Piyasaların her zaman dikkat ettiği bir konu olan cari açığa çözüm getireceğine inandığımız yeni teşvik paketi sayesinde, iş dünyası güven kazanacak, rekabet konusunda güçlenecektir. Cari açığımızın iyileştirilmesinde elzem olan ithal malı ikamesinin önünü açacak stratejik yatırımlarda şehir gözetmeksizin geniş bir teşvik paketi öngörülmesi çok önemli. Böylece güçlü olduğumuz sektörlerde, rekabetin önündeki prangalar kalkacak." Yeni teşvik paketinin bölgesel değil, sektörel teşviği ön plana çıkardığını belirten Güral, "Bundan dolayı şehirler arasındaki rekabet de ortadan kalkmış olacak. Yeni teşvik paketinin en önemli unsurlarından birisi de iş dünyasının beklediği vergi indirimlerine yeşil ışık yakmasıdır. Ayrıca yer tahsisi konusundaki düzenlemeler, yatırımcılar için cazip olanaklar sunacaktır. Bütün bunları dikkate aldığımızda, sanayici ve işadamlarının önünü açacak, istihdama katkı sağlayacak bir teşvik paketi olduğunu gözlemliyor ve bu konudaki gelişmeleri son derece olumlu değerlendiriyoruz. Arazi tahsisi, faiz desteği, yer tahsisi, gelir vergisi stopaj indirimi, gümrük muafiyeti desteği, KDV istisnası, vergi indirimi, sigorta primi indirimi iş dünyasının beklentilerini karşılamaktadır"

TİM BAŞKANI BÜYÜKEKŞİ: YABANCI YATIRIMCIYA MIKNATIS ETKİSİ GÖSTERECEK
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, yeni teşvik sisteminin, yabancı yatırımların Türkiye'ye çekilmesinde ''mıknatıs'' etkisi göstereceğine inandıklarını belirterek, ''Yeni teşvik sistemi ülkemize yeni yabancı yatırımları çekerken, cari açığı itecektir. Yüksek istihdam, düşük cari açık ve ılımlı yatırım ortamı ile Türkiye rekabet gücünü artıracaktır'' dedi.

Büyükekşi, yazılı açıklamasında, olumlu buldukları yeni teşvik sisteminin, Türkiye sanayisinin ihtiyaç duyduğu teknolojik dönüşüm süreci için ateşleyici bir etki yapacağına, uygulamaya konulan il bazlı bölgesel sistemin, Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu sosyal barış ortamına da büyük katkı sağlayacağına, bölgeler arasındaki gelişmişlik farklarını hızlı bir şekilde azaltacağına inandıklarını ifade etti.

Yeni sistemin belli bölgelere değil tüm Türkiye'ye hitap edecek biçimde konumlandırıldığını ve yeni şartlara, yeni gelişmelere Türkiye'yi çok daha hızlı şekilde entegre edeceğini vurgulayan Büyükekşi, yeni sistem sayesinde, Türkiye ekonomisinin, ''daha güçlü, daha dinamik daha sağlam'' temele kavuşacağını kaydetti.

Büyükekşi, ''Yeni teşvik sisteminde uygulanmaya başlayan en önemli yenilik yeni bölgesel haritanın çıkarılması ile birlikte il bazlı bölgesel teşvik sistemi ne geçilmesi oldu. İllerimizin sosyo-ekonomik gelişmişlik düzeyine göre 6 bölgeye ayrılarak il bazlı bölgesel teşvik sistemine geçilmesini oldukça olumlu buluyoruz. Bu yeni sistem sayesinde bölgesel gelişmişlik farkının azaltılmasının, kümelenme faaliyetlerinin desteklenmesinin, orta ve yüksek teknolojik yatırımlara öncelik verilmesinin yolu açılacak'' dedi.

Yeni sistemde cari açığın azaltılması amacıyla ithalat bağımlılığı yüksek olan ara malı ve ürünlerin üretiminin, en az gelişmiş bölgelere sağlanan yatırım desteklerinin artırılmasının, bölgesel gelişmişlik farklılıklarının giderilmesinin, kümelenme faaliyetlerinin ve teknolojik dönüşümü sağlayacak yüksek ve orta-yüksek teknoloji içeren yatırımların desteklenmesinin hedeflendiğine değinen Büyükekşi, şu görüşlere yer verdi:

''Türkiye'nin uzun vadeli ve sürdürülebilir bir büyüme ortaya koyması, cari açık sıkıntısını bertaraf edebilmesi, 2023 Sektörel İhracat Hedeflerine ulaşabilmesi için yeni teşvik paketi son derece önemlidir. İthalatın yüzde 70′inin gerçekleştirildiği demir çelik, otomotiv, makine, tekstil, kimya, tarım ve gıda sektörlerinde uygulanacak olan stratejik teşvikler, 2023 İhracat Stratejimizle omuz omuza gidecektir. Stratejik teşviklerin büyük ölçekli yatırımları özendirmede büyük etken olacağını görüyoruz.

TİM olarak 2023 Stratejimizde Türkiye'nin ihracat vizyonunu 'Atılım-Yatırım-Liderlik' şeklinde dönemselleştirdik. Bu dönemselleştirme yeni teşvik paketi ile de uyumludur. TİM olarak, yeni teşvik sisteminin yabancı yatırımları ülkemize çekilmesinde 'mıknatıs' etkisi göstereceğine inanıyoruz. Yeni teşvik sistemi ülkemize yeni yabancı yatırımları çekerken, cari açığı itecektir. Yüksek istihdam, düşük cari açık ve ılımlı yatırım ortamı ile Türkiye rekabet gücünü artıracaktır. Türkiye'ye hakim olan güven ve istikrarın yeni teşvik sistemiyle artacağını düşünüyoruz. Türkiye yeni teşvik sistemi ile artık cari açığı giderek azaltacak,ithalatın yüzde 70'inin gerçekleştirildiği sektörler teşvik sayesinde ülkemizde üretilen ürünleri girdi olarak kullanacak. Ekonomimiz kaynaklarını rekabetçi olduğu alanlara yönlendirecek, sağlıklı bir büyüme gerçekleşecek.

Türkiye, 74 milyonluk dinamik nüfusundan ve 50 bini aşkın ihracatçısından aldığı güce bugün yeni teşvik sisteminden alacağı gücü katarak 2023 hedeflerine bir adım daha yakın olacak.''

ASO BAŞKANI ÖZDEMİR: EN MOTİVE EDİCİ KISIM YATIRIM İNDİRİMİNİN GERİ GELMESİ
ASO Başkanı Nurettin Özdebir, yeni açıklanan teşvik sisteminin genel olarak iyi düşünülmüş ve çalışılmış bir niteliğe sahip olduğunu ifade ederek, ''Paketin en motive edici kısmı yatırım indiriminin geri gelmesi'' dedi.

ASO Başkanı Özdebir, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan Yeni Teşvik Sistemi ile ilgili olarak, sadece teşvikle ayakta kalan firmaların iyi yönetilmediğini belirterek, teşvikin işletmelerin faaliyetlerine devam etmelerini sağlayan değil mevcut üretimlerini arttıran niteliğe sahip olması gerektiğini söyledi.

Açıklanan teşvik paketinin yeni yatırımları kolaylaştıracak bir içeriğe sahip olduğunu ifade eden Özdebir, ''Bu paketin tam anlamıyla uygulanabilmesi için devletin kurumlarının birbirleriyle uyumlu çalışması gerekir. Teşvik kapsamında eğitime verilen destek ile turizm ve kültürel yatırımlara indirim özellikle belli bölgelerimizin gelişmesine katkı sağlayacak. Genel olarak iyi düşünülmüş ve çalışılmış bir teşvik. Burada en motive edici kısım yatırım indiriminin geri gelmesi'' diye konuştu.

OSTİM BAŞKANI AYDIN: DAHA FAZLA İSTİHDAM YARATMALIYIZ
Ostim Başkanı Orhan Aydın da teşvik uygulamasının yeni düzenlemelerle devam etmesini olumlu bulduklarını ifade ederek, hangi bölgede olursa olsun OSB'lere yatırımların teşvik edilmesini memnuniyetle karşıladıklarını söyledi.

Stratejik sektörlerin, şirketler arası işbirliklerinin ve kümelenmelerin de teşvik edilmesinin isabetli olduğunu dile getiren Aydın, şunları kaydetti:

''OSTİM olarak açıklama bölgemize ayrıca moral verdi. Teşvik uygulaması aynı zamanda ülkenin toplumsal sorunlarını çözmek için sosyal politika aracı olarak da kullanılıyor. Bizce de gerekli ve doğru bir enstrüman. Türkiye'nin teknolojik zenginliğe, daha çok patente, daha etkin ve yaygın Ar-Ge'ye ihtiyacı var. Daha çok ihracat yapmaya, cari açığını düşürmeye, yerli üretimini artırmaya, ithalatını ise azaltmaya ihtiyacı var. Ülke olarak daha fazla istihdam yaratmalıyız. Bu teşvikle kalkınmada geri kalmış bölgelere pozitif ayrımcılık yapılmasını uygun buluyoruz.''

TESK BAŞKANI PALANDÖKEN: TEŞVİK ESNAFA DA SAĞLANMALI
TESK Başkanı Bendevi Palandöken ise büyüyen Türkiye ekonomisinin önündeki en büyük sorunun cari açık olduğunu belirterek, hükümetin cari açığın azaltılması için attığı kararlı adımları olumlu bulduklarını söyledi.

Yeni teşvik paketinin cari açığın azaltılmasında önemli bir kilometre taşı olacağına inandığını ifade eden Palandöken, ''Yeni olduğu için detaylarını tam olarak bilmemekle birlikte genel olarak olumlu bir içeriğe sahip. Sanayicimiz bu teşvikle biraz rahatlayacak. Darısı esnafımızın başına. Bizim isteğimiz sanayicimize sağlanan bu teşvikin ekonominin temel taşı esnafımıza da sağlanması'' dedi.

OSTİM YÖNETİM KURULU BAŞKANI KESKİN: ÖNEMLİ YENİLİKLER!
Ostim Sanayici ve İşadamları Derneği (OSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Keskin de, yeni teşvik paketinde otomotiv, savunma sanayi, havacılık, uzay sanayi gibi konularda yatırım yapılması halinde yatırım nerede yapılırsa yapılsın 5'nci bölgede yapılmış gibi desteklenmesinin paketin getirdiği önemli yenilikler arasında olduğunu söyledi.

Yatırım ara malları için gümrük vergisi ve sanayi yatırımlarında KDV iadesi gibi unsurların da yeni teşvik paketinin önemli maddeleri arasında yer aldığını kaydeden Keskin, ''Bu teşvik sistemi, çok ciddi yatırımları beraberinde getirecek. Önceki teşvik paketleri açıklandığında 'Dağ fare doğurdu' diyorduk. Ama bu sefer dağ fare doğurmadı'' diye konuştu.

Keskin, yatırımcıların yatırım yaptığı bir ilin dışındaki başka bir ilde yatırım yapması halinde yatırıma katkı oranının yüzde 80'inin ilk yatırım yaptığı ildeki kazancın vergisinden düşürülmesini de yeni teşvik paketinin önemli maddelerinden olduğunu sözlerine ekledi.

İTO BAŞKANI YALÇINTAŞ: YERLİ VE YABANCI YATIRIMCIYI ÖZENDİREN BİR PAKET
İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Murat Yalçıntaş Yeni Teşvik Sisteminin önemli değişikler getirdiğine işaret ederek ''Daha önceki teşvik paketlerinin mantığı korunmuş, bununla beraber çok önemli olumlu değişiklikler yapılmış, yerli ve yabancı yatırımcıyı özendiren bir paket'' dedi.

Yeni teşvik sistemiyle ilgili açıklama yapan Yalçıntaş, pakette 4 önemli nokta gördüğünü ve bunlara önem verdiğini söyledi.

İlk olarak Türkiye'nin 4 yerine 6 bölgeye ayrılmasının olumlu olduğunu belirten Yalçıntaş, böylece yatırımların az gelişmiş bölgelere gitmesinin teşvik edildiğini bildirdi.

Yalçıntaş, organize sanayi bölgelerine yapılacak yatırımlarda aynı sektörde faaliyet gösteren en az 5 yatırımcının bir araya gelerek bir yatırım yapması halinde onlara teşvik geldiğini, bu durumun yeni bir önlem olduğunu işaret ederek, bunun daha büyük işletmeyi ve ortaklığı teşvik ettiğini dile getirdi.

Üçüncü olarak il bazlı bölgesel sisteme geçildiğini dile getiren Yalçıntaş şöyle devam etti:

''Bu, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından gerçekleştirilen ve sürekli güncellenen bir çalışma. Sistemde bu çalışma baz alınmış. Bu çalışmada iller sosyoekonomik kalkınmışlık düzeyine göre sıralanıyor ve çalışma devamlı güncelleniyor. Bu şu demektir; yeni teşvik sistemi dinamik bir yapıya kavuşacak. Bu çalışma TÜİK tarafından her güncellendiğinde teşvik sistemi de güncellenecek. Bunu çok akılcı bir yaklaşım olarak görüyorum.

Dördüncü söylemek istediğim nokta da bu sistemle beraber 'stratejik yatırımlar' diye bir konsept geldi ve bu çerçevede stratejik yatırımlara teşvik sağlanacak. Bunu hem ülkenin cari açığını azaltmada hem de yüksek katma değerli, yüksek teknolojik ürün üretmede çok etkileyici bir yaklaşım olarak görüyorum.

Daha önceki teşvik paketlerinin mantığı korunmuş, bununla beraber çok önemli olumlu değişiklikler yapılmış, yerli ve yabancı yatırımcıyı özendiren bir paket. Eğer özet olarak söylemek gerekirse, hem sanayi yapısındaki değişimi sağlayacak hem de ithal ettiğimiz ara malların ülkede üretimini sağlama ve de ileri teknolojik ürünlerin üretimine geçişi sağlayacak önemli bir adım. Cari açığı azaltacak ve istihdam yaratacak önlemler var. Uygulamalara geçtikten sonra daha iyi belli olacak.

Yatırımcıyı çekmek açısından büyük fırsatlar sunmasının yanı sıra çok iyi düşünülmüş ve içine stratejik elemanlar konulmuş bir paket.''

BUSİAD BAŞKAN YARDIMCISI BAYLAN: DAĞILIMIN EŞİT OLARAK YAPILDIĞINDAN YANA ŞÜPHEMİZ YOK
Bursa Sanayicileri ve İşadamları Derneği (BUSİAD) Başkan Yardımcısı Günal Baylan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı yeni teşvik sistemine ilişkin, ''Genel anlamında iş dünyasının beklentilerini karşıladığını, bizlerin önerilerinin değerlendirildiği gördük'' dedi.

Baylan, Başbakan Erdoğan'ın söylediklerine göre, yeni sistemin, ortak çalışma sonucunda yapıldığı, sivil toplum kuruluşlarının görüşlerinin dahil edildiği kapsamlı bir çalışma olduğunu gördüklerini bildirdi.

Yeni teşvik sisteminin ülkeye hayırlı olmasını dileyen Baylan, şunları kaydetti:

''Sistemin, genel, bölgesel, büyük ölçekli yatırımlar ve stratejik yatırımlar teşviki olmak üzere 4 bileşeni var. Bölgesel arası eşitsizliğin kaldırılması için isteklerimiz vardı. Bunların göz önüne alındığını gördük. 5. ve 6. bölgede uygulanan şehir bazlı teşviklerin yumuşatıldığı görülüyor. Asgari ücret dengesi, talep edildiği gibi bozulmadan ülke genelinde geçerli olacak.''

Baylan, ithalatı dengede tutabilmek, özellikle cari açığı önlemek amacıyla büyük ölçekli yatırımlara verilen teşvikleri olumlu bulduklarını belirterek, ''Ülkeye girişi yüzde 50'den fazla olan ithalat ürünlerinde yapacağımız yatırımlarla sistemin Bursa'ya avantaj yaratacağını düşünebiliriz. Genel anlamında iş dünyasının beklentilerini karşıladığını, bizlerin önerilerinin değerlendirildiği gördük. Dağılımın eşit olarak yapıldığından yana şüphemiz yok'' diye konuştu.

OİB BAŞKANI SABUNCU: OTOMOTİV ENDÜSTRİSİNİN STRATEJİK YATIRIMLAR BAŞLIĞI ALTINDA ELE ALINMASI EN ÖNEMLİ FARK
Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) Başkanı Orhan Sabuncu, yeni teşvik paketine ilişkin, ''Otomotiv endüstrisinin stratejik yatırımlar başlığı altında ele alınması bizim için en önemli fark'' dedi.

Sabuncu yeni teşvik sistemine ilişkin yazılı açıklamasında, özellikle otomotiv endüstrisinin stratejik yatırımlar başlığı altında ele alınmasının kendileri için en önemli fark olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

''Bunun yanı sıra yatırım indiriminin de şirketlere uygulanacak olması, yer tahsisi, test merkezlerinin desteklenmesi gibi detaylar bizim için önemli teşvikler. Diğer yandan bölgelerin 4'ten 6'ya ve teşvik gruplarının üçten dörde çıkarılmasıyla yatırımların daha çok teşvik edileceğini anlıyoruz.'' Otomotivin stratejik teşvikler grubunda yer almasıyla endüstrimiz adına olumlu buluyorum.''

TAYSAD YÖNETİM KURULU BAŞKANI DUDAROĞLU: STRATEJİK OLARAK UZUN VADELİ DESTEKLENMESİ BİZLER İÇİN ÖNEMLİ
Taşıt Araçları ve Yan Sanayicileri Derneği (TAYSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Dudaroğlu da 2023 vizyonu da dikkate alındığında, otomotiv sektörünün lokomotif sektörlerden biri olarak değerlendirilip, teşvik paketi kapsamında ele alınmasını olumlu karşıladıklarını bildirdi.

Dudaroğlu, ''Sektörümüzün stratejik olarak uzun vadeli desteklenmesi bizler için önemlidir. Pakete yönelik detaylı değerlendirmelerimizi önümüzdeki günlerde paylaşacağız'' dedi.

TUSKON YÖNETİM KURULUN BAŞKANI MERAL: BÖLGELER ARASINDAKİ GELİŞMİŞLİK SORUNUNUN ÇÖZÜMÜNE KATKI SAĞLAYACAK ÖNEMLİ BİR ADIM
Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) Yönetim Kurulu Başkanı Rızanur Meral, yeni teşvik sisteminde, teşvikleri belirlemede illerin gelir düzeyinin yanı sıra sosyal gelişmişlik düzeyinin ve unsurlarının da değerlendirmeye alınmasının, bölgeler arasındaki gelişmişlik sorununun çözümüne katkı sağlayacak önemli bir adım olacağını belirtti.

Meral, yazılı açıklamasında, dördüncü teşvik paketini olumlu bulduklarını ifade ederek, özellikle 6. bölgede yapılacak olan yatırımlara 7 yıl SGK prim desteği, gelir vergisi stopajı, faiz desteği, stratejik yatırımlara enerji desteğinin verilmesi gibi konuların, yeni yatırımları teşvik edecek nitelik taşıdığını kaydetti.

Özellikle hizmet sektörünün teşvik edilmesinin, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri için oldukça önemli bir gelişme olduğunun altını çizen Meral, ''Teşvikleri belirlemede illerin gelir düzeyinin yanı sıra sosyal gelişmişlik düzeyinin ve unsurlarının da değerlendirmeye alınması, bölgeler arasındaki gelişmişlik sorununun çözümüne katkı sağlayacak önemli bir adım olacaktır'' dedi.

AKİB BAŞKANI AYMEN: İHRACATÇI OLARAK UZUN SÜREDİR OLMASINI İSTEDİĞİMİZ TEŞVİK ARAÇLARI
Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) Başkanı Bülent Aymen, yeni teşvik sisteminde uygulanacak SSK, vergi istisnaları, faiz destekleri ve stratejik yatırımlarda yer tahsisi gibi unsurların, ihracatçıların uzun süredir olmasını istediğimiz teşvik araçları olduğunu kaydetti.

Yazılı açıklamasında, yeni teşvik sisteminin, bugüne kadar açıklanan sistemlerden daha kapsamlı ve hedefe ulaşmada daha başarılı olabilecek bir sistem olarak göründüğünü ifade eden Aymen, cari açık problemi ve bölgesel gelişmişlik farklılıklarının oradan kaldırılması yönünde uygulanacak SSK, vergi istisnaları, faiz destekleri ve stratejik yatırımlarda yer tahsisi gibi unsurların, ihracatçıların uzun süredir olmasını istediği teşvik araçları olduğunu vurguladı.

Aymen, ''Özellikle bölgesel teşviklerde, illerin gelişmişlik düzeyleri ile ilgili bölgesel geçişlerinin her an sağlanabilmesi, ekonomik anlamda gelişmiş ve gelişmekte olan sektörlere öncelikli olarak teşviklerin verilmesi, ithalata bağımlı stratejik sektörlere verilecek teşviklerle ülke ekonomimizin yukarı doğru ivmesi önemli ölçüde artacaktır'' dedi.

ÇİB BAŞKANI EKİNCİ: DUYMAK İSTEDİKLERİMİZİN BÜYÜK ÇOĞUNLUĞUNU DUYDUK
Çelik İhracatçıları Birliği (ÇİB) Başkanı Namık Ekinci de yeni teşvik sistemini olumlu karşıladıklarını ifade ederek, ''Duymak istediklerimizin büyük çoğunluğunu duyduk'' dedi.

Pakette sektörlerinde maliyetleri düşürücü kısımlar bulunduğuna değinen Ekinci, ''ihracattaki kabiliyetlerini kısıtlayıcı'', ''çevre katkı payı'', ''enerji üzerindeki TRT, BTV, ETV kesintileri'' ve ''ithalattaki KKDF'' gibi konuları duymayı umduklarını belirtti.

ORKA GROUP YÖNETİM KURULU BAŞKANI ORAKÇIOĞLU: BU PAKETİN İÇİNDE AKIL VAR
Orka Group Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Orakçıoğlu da, ''Daha önce, 'Neden büyük yatırımlar, stratejik yatırımlar ülkemize çekilmiyor?' diyorduk. Yeni paketle bunlar içinde farklı teşvikler planlanmış. Aynı şekilde OSB'ler ve birden fazla yatırımcının ortak yapacağı yatırımlara da değişik teşvikler sunulmuş. Özetle, bu paketin içinde akıl var. Çok yönlü bakış açısı var, üç dört ayrı perspektif var. Umarız uygulamada da büyük başarılar sağlanır'' değerlendirmesinde bulundu.

ADASO BAŞKANI SÜRENKÖK: ESKİYE GÖRE DAHA İYİ BİR SİSTEM OLACAK
Adana Sanayi Odası (ADASO) Başkanı Sadi Sürenkök, Başbakan Recep Tayip Erdoğan'ın açıkladığı yeni teşvik sistemiyle ilgili, ''Eskiye göre daha iyi bir sistem olacak diye düşünüyoruz'' dedi.

Sürenkök, yeni sistemde, eski sistemde 4 olan bölge sayısının 6'ya çıkarıldığını, asıl amacın ise cari açığın ve ithalat bağımlığının azaltılması, bölgesel farklılıkların ortadan kaldırılması, yüksek teknolojili ve katma değeri yüksek ürünlerin üretilmesinin sağlanması olduğunu gözlemlediklerini belirtti.

Yeni sistemle yapılmak istenenin doğru olduğunu vurgulayan Sürenkök, ''Yapılacak detaylı açıklamayı görünce, Adana için neler geliyor daha iyi anlayacağız. Ancak, haritada Adana'nın yine ikinci bölgede kaldığını, komşularımız Mersin'in üçüncü, Hatay'ın dördüncü ve Osmaniye'nin beşinci bölgeye alındığını gördük. Adana neredeyse kalkınmasını tamamlamış gibi değerlendirilmiş. Biz bu dönem, Adana'da işsizliğin çok yüksek olması, yıllardır ihmal edilmiş olması gibi nedenlerle üçüncü bölgeye çıkarız diye bakıyorduk. 2004'ten bu yana uygulanan teşvik yasalarıyla Adana'da işsizliğin arttığı, üretimin azaldığı kanaatindeydik. Ancak yeni sistemde bu durum çok da göz önüne alınmamış gibi görünüyor'' dedi.

Yeni sistemde bölgeler bazında ürünlere teşvikler verileceğini ifade eden Sürenkök, ''Bunun yanı sıra, organize sanayi bölgelerinde 5 ya da fazlası yatırımcı bir araya gelip, o bölgede bulunmayan yeni bir ürün üretiyorsa, Ar-Ge yapıyorsa, onlar bir alt bölgeden sayılacak. Bu güzel bir uygulama. Özellikle dışarıya bağımlı olduğumuz, yüzde 50'sinden fazlasını ithal ettiğim ürünler var. Bunlar geçmiş dönemde düzeltilmesini istediğimiz konulardı. Eskiye göre daha iyi bir sistem olacak diye düşünüyoruz'' diye konuştu.

Geçmişe göre sistemdeki hataların önemli ölçüde giderildiğini gözlemlediklerini belirten Sürenkök, ''Başbakan şöyle bir açık kapı da bıraktı. İllerin sosyo ekonomik durumlarıyla ilgili raporlar açıklandıkça, bölgeleri değiştirilebilecek. Bunlar olumlu gelişmeler ve genel olarak yeni sisteme olumlu bakıyoruz. Adana'nın komşusu Osmaniye'nin beşinci bölge olması, buraya yapılacak tüm yeni yatırımların Osmaniye'ye gitmesi demek. Bu ise bir olumsuzluk'' dedi.

İTHİB - İDDMİB - İMİB: YENİ PAKET ÇOK OLUMLU
İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB), İstanbul Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) ve İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) Yeni Teşvik Sistemi'ni olumlu buldu.

Konuyla ilgili yazılı açıklama yapan İTHİB Başkanı İsmail Gülle, sektör olarak yatırımların içinde isimlerinin görünmemesini sektörün teşvik edilmeyeceği yönünde algılamadıklarını, özellikle 5. bölgedeki bir yatırımcının 6. bölgedeki bir yatırımcının imkanlarından yararlanmasını son derece olumlu bulduğunu bildirdi.

Bu sayede ilave yatırımların da o bölgeye yapılacağı anlamına geldiğini kaydeden Gülle, paketle ilgili ''Teşvik paketinin içeriği son derece dolu. Sadece enerji yönünde teşvikin olmamasını eksiklik olarak gördük. Ama genel olarak oldukça doyurucu bir teşvik olduğunu düşünüyoruz. Kısa vadede yatırım planı olmayan biz bile bu koşullarda yatırıma sıcak bakıyoruz artık'' ifadelerini kullandı.

İDDMİB BAŞKANI ÖZTİRYAKİ: AR-GE SONUCU ÜRETİLEN ÜRÜNLERİN DESTEKLENMESİ POZİTİF BİR GELİŞME
İstanbul Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) Başkanı Tahsin Öztiryaki ise özellikle ithal ikame edecek hammadde yatırımlarının üretilmesine yönelik stratejik yatırımların yeri neresi olursa olsun desteklenmesinin önemli gelişme olduğunu kaydetti.

Üretim ve yatırımda KDV istisnası ve iadesinin ve üretim üzerinde istihdamın işveren üzerindeki yükünün azaltılmasının yatırımları artıracağını ifade eden Öztiryaki, Ar-Ge sonucu ortaya çıkarılan-üretilen ürünlere yönelik yatırımların desteklenmesinin pozitif bir gelişme sağlayacağını aktardı.

İMİB BAŞKANI ÖZER: MADENCİLİK SEKTÖRÜNÜN 5. BÖLGEYE SOKULMUŞ OLMASI ŞANS
İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) Başkanı Mehmet Özer de madencilik sektörü yatırımlarının 5. bölge teşvikine sokulmuş olmasının, sektör açısından çok doğru bir karar ve büyük bir şans olduğunu ifade etti.

Daha önceki yıllarda bu durumu çok arzuladıklarını ve dile getirdiklerini belirten Özer, madenciliğin öncü bir sektör olduğunu, nerede olursa olsun yatırımın teşvik edilmesinin üretimi artıracağını, sanayinin hammadde temininin hızlanacağını ve ithalatın azalacağını dile getirdi.

GAOSB YÖNETİM KURULU BAŞKANI NAKIBOĞLU: ORGANİZE SANAYİ BÖLGELERİ GÖZDE OLACAK
aziantep Organize Sanayi Bölgesi (GAOSB) Yönetim Kurulu Başkanı Cahit Nakıboğlu, yeni teşvik sistemini çok güzel bulduklarını belirterek, ''Organize sanayi bölgeleri gözde olacak'' dedi.

Nakıboğlu,  yeni teşvik sisteminin cari açığın azaltılması, ithalat bağımlılığı yüksek olan ara malı ve ürünlerin ülkemizde yatırımının ve üretiminin artırılması, bölgesel gelişmişlik farkının ortadan kaldırılması, ekonomik büyüme ve istihdam açısından önemli olduğunu söyledi.

Yeni sistemde bütün teşviklerin çok güzel düşünüldüğünü ifade eden Nakıboğlu, özellikle aynı sektörde faaliyet gösteren 5 yatırımcının bir araya gelerek, Ar-Ge projeleri neticesinde geliştirilen ürünün üretimine yönelik bir yatırımını organize sanayi bölgesinde yapması durumunda yatırımcının teşvik sisteminde bir alt bölgede uygulanan oran ve sürelerden yararlanacağına dikkati çekti.

Nakıboğlu, ''Bu teşvik çok güzel. Bu sayede organize sanayi bölgelerinde yatırımlar artar. Organize sanayi bölgeleri gözde olacak'' dedi.

Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Aslan da yeni teşvik sistemini genel olarak olumlu bulduğunu söyledi.

Gaziantep'in birçok yatırımının 3., 4. ve 5. bölge imkanlarından yararlanabildiğini ifade eden Aslan, ''Gaziantep olarak çok ciddi yatırım potansiyeli olan bir il olarak teşviklerden azami derecede yararlanmak istiyoruz'' diye konuştu.

KMTSO YÖNETİM KURULU BAŞKANI KARAKÜÇÜK: PAKET AÇIKLANDI, ŞİMDİ YATIRIM ZAMANI
Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Karaküçük, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan yeni teşvik paketinin, cari açığın dizginlenmesi açısından çok olumlu bulduklarını bildirdi.

Karaküçük, yeni teşvik paketi ile Türkiye'nin bütün bölgelerinin sağlanan imkanlardan faydalanabileceğini belirti.

Özellikle stratejik ve büyük yatırımların desteklenmesinin Türkiye'nin cari açığının dizginlenmesi anlamasında çok olumlu bulduklarını belirten Karaküçük, ''Bunun yanında yurt dışı yatırımlarının da desteklendiğini görüyoruz. Bu anlamda Başta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere teşvik paketinin hazırlanmasında emeği geçenlere teşekkür ediyoruz'' diye konuştu.

Yeni teşvik modelinde Türkiye'nin 6 bölgeye ayrıldığını ve her bölgedeki yatırımların desteklendiğini vurgulayan Karaküçük, özellikle organize sanayi bölgelerine yapılacak yatırımların 6. bölgeden faydalanıyor olmasını çok önemsediklerini dile getirdi.

Karaküçük, organize sanayi bölgelerine yapılacak yatırımların böylece artacağını ve bunun da çarpık kentleşme açısından da önemli olduğuna işaret etti.

''Paket açıklandı, şimdi yatırım zamanı'' diyen Karaküçük şunları kaydetti:

''Üretime dönük, emek yoğun sektörlerin destekleniyor olması yatırımcıların önünün açık olduğunu değerlendiriyoruz. Firmalarımızın bu sistemden maksimum düzeyde yararlanacağını umuyoruz. Bunun yanında ülkemizin 2023 hedefi var ve bunun için çok büyük yatırımların gerçekleştirilmesi gerekiyor. Bu anlamda hazırlanan bu teşvik modelinin Türkiye'ye büyük katkı sağlayacağını düşünüyoruz.''

Karaküçük, yeni teşvik paketi ile yatırım düşüncesi olan herkesin bulunduğu yerde desteklendiğini sözlerine ekledi.

İZTO YÖNETİM KURULU BAŞKANI DEMİRTAŞ: ÜLKEMİZİ SÜPER LİG'E TAŞIYACAK
İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan yeni teşvik sisteminin Türkiye'nin büyük hedeflerine uygun bir paket olduğunu belirtti.

Demirtaş, yaptığı yazılı açıklamada, paket hakkında Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın açıklamalarından sonra daha detaylı bilgiye sahip olacaklarını ifade etti.

Yenilenen her teşvik paketiyle iş dünyasının beklentilerinin daha fazla karşılandığını gördüklerini ifade eden Demirtaş, yeni teşvik sistemini şöyle değerlendirdi:

''Yeni teşvik paketi, Türkiye'nin en büyük sorunu olan cari açığın önlenmesi, ara malı üretiminin, kümelenmenin desteklenmesi ve ileri teknoloji yatırımlarının desteklenmesi açısından son derece doğru. Bu paketi diğer teşvik paketlerinden ayıran en önemli özellik stratejik yatırımların desteklenmesi.

Biz İzmir olarak bölgesel teşviğe sahip değiliz gibi gözüksek de teknolojik ve stratejik yatırımlara yeni teşvik paketinde çok büyük destekler verildiğini görüyoruz. Biz de İzmir olarak daha büyük ölçekli, teknolojik ve stratejik yatırımlara odaklanmalıyız. İlk edindiğimiz bilgiler ve sayın Başbakan'ın açıklamaları, yeni teşvik paketinin Türkiye'nin önünü açacak, ülkemizi Süper Lig'e taşıyacak olan paket olduğunu gösteriyor.''

EBSO YÖNETİM KURULU BAŞKANI YORGANCILAR: CARİ AÇIĞI AZALTAN YATIRIMLAR
EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar ise yeni teşvik sisteminin yatırımları önemli ölçüde artıracağına inandığını kaydetti.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan yeni teşvik sisteminin ayrıntıları hakkında henüz bilgi sahibi olmadıklarını ancak sistemin genel hatlarıyla olumlu olduğunu kaydeden Yorgancılar, yeni sistemde özellikle cari açıkla mücadeleyi amaçlayan bir felsefenin ortaya konduğunu kaydetti.

Yoğun ithalatı bulunan sektörlere yönelik teşviklerin dikkat çektiğini bildiren Yorgancılar, ''Yeni teşvik sistemi sayesinde yapılacak yatırımlar cari açık sorunuyla mücadelede çok etkili olacak. İthalatı yapılan ürünlerin Türkiye'de üretiminin desteklenmesi gerektiğini yıllardır dile getiriyorduk. Bu yönde güzel bir adım atıldı'' dedi.

İSO YÖNETİM KURULU BAŞKANI KÜÇÜK: İL BAZLI BÖLGESEL TEŞVİK SİSTEMİNE GEÇİŞ VE STRATEJİK YATIRIM KAVRAMLARI ÖNEMLİ YENİLİKLER
İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Tanıl Küçük, Yeni Teşvik Paketine ilişkin, ''İl bazlı bölgesel teşvik sistemine geçiş ve stratejik yatırım kavramları önemli yenilikler olarak göze çarpıyor'' dedi.

Yeni teşvik paketine ilişkin yazılı açıklama yapan Küçük, paketin henüz ayrıntılarına hakim olmamakla birlikte, cari açığın makul seviyelere çekilmesi, bölgesel farklılıkların giderilmesi, teknolojik dönüşümün gerçekleştirilmesi gibi ekonomideki temel yapısal meselelere çözüm üretmeyi hedefleyen bir paket olarak göründüğünü bildirdi.

Tanıl Küçük açıklamasına şöyle devam etti:

''İl bazlı bölgesel teşvik sistemine geçiş ve stratejik yatırım kavramları önemli yenilikler olarak göze çarpıyor. Sigorta primi işveren payına uzun vadeli indirimler getirilmesi, vergi indiriminin yatırımcının tüm faaliyetlerinden elde ettiği kazançlara uygulanması dikkati çekici. Organize sanayi bölgelerine yapılacak yatırımların daha fazla desteklenmesini de önemli bulmaktayız.''

İKMİB YÖNETİM KURULU BAŞKANI AKYÜZ: YENİ SİSTEM, KİMYA SEKTÖRÜNE YENİ YATIRIMLARI GETİRİR
İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamülleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Akyüz, Yeni Teşvik Sisteminin kimya sektörüne çok olumlu yansıyacağını belirterek, sistemin, kimya sektörüne yeni yatırımlar getireceğini bildirdi.

Yeni teşvik paketine ilişkin yazılı açıklama yapan Akyüz, cari açığın azaltılması amacıyla ithalat oranı yüksek ara malların üretimine yönelik yatırımların ''stratejik yatırım'' olarak tanımlanması ve desteklenmesinin kimya sektörünü çok yakından ilgilendirdiğini kaydetti.

Kimya sektörünün ilaç başta olmak üzere, plastik, kauçuk, boya kozmetik gibi alt sektörlerinde yeni yatırımların önünün açılacağını belirten Akyüz, sistemin bölgesel farklılıkların giderilmesi, stratejik yatırımların, yüksek katma değer ve teknolojinin desteklenmesi, il bazlı bölgesel teşvik sistemine geçilmesi bakımından önemli yenilikler getirdiğini ifade etti.

Akyüz, paketin pek çok olumlu yönünün olduğunu dile getirerek, özellikle eczacılık ve onkoloji konusunda yapılacak yatırımların stratejik yatırım kapsamında değerlendirilmesinin, ilaçta uzun süredir ülkede yapılmayan yatırımları ve üretimi hiç olmayan kanser ilaçlarının üretilmesini sağlayacağını aktardı.

Murat Akyüz, açıklamasında şunları kaydetti:

''İlaç sanayi üretimine yönelik yatırımların 5. bölgeye sağlanan desteklerden yararlanacak. Kimya sektörü genelinde hammadde temininde yüzde 80 gibi yüksek bir oranda ithalat var. Bu oranın bazı ürünlerde yüzde 100'e çıkıyor. İhracatta yakaladığı başarıya rağmen kimya sektörü ne yazık ki yerli üretimin yeterli oranda olmaması nedeniyle ithalata bağımlı bir sektör. Bu yapının değişme zamanı geldi. Türkiye 2023'te dünyanın 10. büyük ekonomisi olmayı hedeflerken, kimya sektörü bu hedefin lokomotif sektörlerinden biridir. Yeni teşvik sisteminde, ithal oranı yüksek ara malların stratejik yatırım kapsamına alınması sektörümüz açısından çok önemli. Arz açığı yüzde 50'nin üzerinde olan ara malların üretimine destek verilecek. Sektörümüzdeki neredeyse tüm ara mallar stratejik yatırım kapsamında.''

ŞUTSO BAŞKANI ERTEKİN: AÇIKLANAN YENİ TEŞVİK SİSTEMİ MEMNUNİYET VERİCİ
Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Eyüp Sabri Ertekin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı yeni teşvik sistemine ilişkin, ''Açıklanan yeni teşvik sistemi memnuniyet verici... Şanlıurfa, en avantajlı bölgeler içerisinde'' dedi.

Ertekin, teşviklerde Şanlıurfa'nın 6. bölgede yer almasının sevindirici olduğunu belirterek, bu konuda hükümete ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a teşekkür ettiklerini dile getirdi.

Uygulamayla eski teşviklerin aynen devam edeceğini ve bölgelerin yeni teşviklerle destekleneceğini ifade eden Ertekin, şunları kaydetti:

''Tespit ettiğim önemli şeylerden bir tanesi, (6. bölgede) asgari ücretlilerden sigorta ve gelir vergisinin tamamını devletin ödeyecek olması. Ayrıca faiz desteğinde miktar biraz daha arttı. Başka yerlerde yatırım yapanlara, buraya yatırım yaptığı takdirde oradaki vergisini indirme avantajı geldi. Açıklanan yeni teşvik sistemi memnuniyet verici. Şanlıurfa, en avantajlı bölgeler içerisinde. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.''

Eyüp Sabri Ertekin, yeni teşvik sisteminde stratejik yatırımların da destekleneceğini hatırlatıp, bu konuda kendilerinin bazı çalışmalarının olduğunu kaydetti.

BUGIAD BAŞKANI ER: YENİ TEŞVİK PAKETİ BEKLENTİLERİMİZİN ÜZERİNDE
Bursa Girişimci İşadamları Derneği (BUGİAD) Başkanı Ali Fuat Er, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından bugün açıklanan teşvik sistemine ilişkin, ''Yeni teşvik paketi beklentilerimizin üzerinde'' dedi.

Er, yaptığı yazılı açıklamada, teşvik sisteminin Türk sanayisine çağ atlatacak olan teknolojik dönüşüme olanak sağlayacağını, ülkenin ihtiyacı olan yatırımların bu teşvik sisteminin uygulanmasıyla hızla gerçekleştirilebileceğini belirtti.

Teşvik sisteminin genel görünümüne bakıldığında bölgeler arasındaki gelişmişlik farkını azaltmaya dönük adımların atıldığını vurgulayan Er, şunları kaydetti:

''Yeni teşvik paketi beklentilerimizin üzerinde. Hazırlanan yeni teşvik paketinin reel ekonomiyi dikkate alan temel ihtiyaçlara cevap veren bir yapısı var. Özellikle bölgelere göre teşvik sisteminin getiriliyor olması kalkınmışlık açısından bölgeler arasındaki farkı azaltacaktır. Bunun toplumsal barışa, ülke genelindeki sosyal gelişmişliğe de mutlaka katkısı olacaktır.''

Er, teşvik paketinin bir diğer önemli içeriğinin de ithalat bağımlılığını ortadan kaldırmaya dönük yapılan düzenlemeler olduğunu vurgulayarak, ''Önemli oranda ihtiyaç duyduğumuz ara malı ve ürünlere yönelik teşvikler sayesinde ithalat bağımlılığımız ortadan kalkacaktır. Bu sayede ülke ekonomisini üzerinde cari açık baskısı da azalacaktır. Teşvikler sonucunda oluşacak üretim ortamının ihracata da olumlu yansımaları olacaktır'' değerlendirmesinde bulundu.

ASKON GENEL BAŞKANI KOCA: EKONOMİMİZE KARAKTER KAZANDIRACAK
Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Mustafa Koca, yeni teşvik paketinin gerçekten ülke için stratejik sektörlerin, ürünlerin tespit edilmiş olmasını umduklarını belirterek, ''Ekonomimize karakter kazandıracak, bize gerçekten rekabetçi üstünlük kazandıracak, ithalat bağımlılığımızı azaltacak hatta enerji yatırımlarımızı artıracak sonuçlar getirecekse gerçekten amacına ulaşmış olacaktır'' dedi.

ASKON Genel Başkanı Mustafa Koca, yeni teşvik sistemine ilişkin yazılı bir değerlendirmede bulundu. Açıklamasına, ''Her şeyden önce milletimize, ülkemize hayırlı olsun temennimi ifade etmem gerekir'' diye başlayan Mustafa Koca, paketin yüksek iyi niyetlerle, temennilerle hazırlandığından kuşku duyulmaması gerektiğini vurguladı.

Teşvik paketinde temel hedef olarak cari açığın azaltılması, istihdamın artırılması, teknoloji transferi ve ara mal üretiminin desteklenmesi gibi ana başlıkların bulunduğuna değinen Mustafa Koca, şöyle devam etti:

''Bu başlıklar ülkemizin müzmin sorunlarıdır. Biz ASKON olarak hazırladığımız tüm raporlarda bu hususlara dikkat çekmeye özen göstermiştik. Çünkü ülkemiz ekonomisinin gerçekten kalıcı bir sağlamlığa erişmesinin yolu bu müzmin sorunların üstesinden gelinmesine bağlı olduğunu biliyordu. İşlerin iyi gittiği, likiditenin bol olduğu ve bir kısım kamu tablolarının göreceli olarak iyileştiği dönemlerde insanlar bu tür arka plan sayılabilecek konulara çok fazla dikkat etmiyorlar. Ancak işler biraz sarsıldığında ve bazı alanlardaki açıklar iyice büyüdüğünde o zaman dikkatler o yönlere doğru çevriliyor. Ama bazen iş işten de geçmiş oluyor. Aslında şimdi düşünülen bu ithalat ihtiyacının kısıtlanması veya ara malda üretimin yerli olarak yapılması meselesi her zaman sorunumuzdu ve çözüm üretebilirdik. Konuya şimdi yine de çok geç olmadan sırayı getirmiş olmamızı önemli buluyor ve dikkatle uygulamayı öneriyoruz.''

Stratejik kelimesinin ön plana çıkan kavram olduğuna dikkati çeken Koca, ''Gerçekten ülkemiz için stratejik sektörlerin, ürünlerin tespit edilmiş olmasını umuyoruz. Ekonomimize karakter kazandıracak, bize gerçekten rekabetçi üstünlük kazandıracak, ithalat bağımlılığımızı azaltacak hatta enerji yatırımlarımızı artıracak sonuçlar getirecekse gerçekten amacına ulaşmış olacaktır. 2009 yılında oluşturulan teşvik sisteminin tam olarak yok sayılmamasını da doğru buluyoruz. Sistemlerin yapboz haline gelmemesi doğrudur. Birikim oluşturmak doğrudur'' dedi.

Detay açıklamalarında konu ile ilgili eksikliklerin giderileceğini umut ettiklerini söyleyen Mustafa Koca, sözlerine şöyle devam etti:

''Hiç şüphesiz hiçbir ekonomik program veya teşvik sistemi kendi başına hedeflere ulaşmak için yeterli olmaz. Onun siyaseten ciddi bir şekilde yönetilmesi ve toplumun genel olarak işin içine katılması son derece önemlidir. Ayrıca kayıt dışılığın artık devre dışı kalacağı bir şeffaflığa bizleri biraz daha taşıyacak çalışmalarla örtüşürse işte o zaman asıl hedefe ulaşılmış olur.''

ESO BAŞKANI ÖZAYDEMİR: ESKİŞEHİR'İN GÜÇLÜ OLDUĞU HAVACILIK SANAYİSİNİN, STRATEJİK SEKTÖRLER ARASINDA YER ALMASI ÇOK OLUMLU
Eskişehir Sanayi Odası (ESO) Başkanı Savaş Özaydemir, yeni teşvik paketine ilişkin, Eskişehir'in güçlü olduğu havacılık sanayisinin stratejik sektörler arasında yer almasını olumlu karşıladıklarını bildirdi.

Özaydemir, yaptığı yazılı açıklamada, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, iş dünyasının merakla beklediği yeni teşvik paketini açıkladığını hatırlatarak, bu sistemde 4 ana bileşen ve 6 bölgenin yer aldığını kaydetti.

Eskişehir'in yeni sistemde birinci bölgede yer aldığını belirten Özaydemir, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

''Başbakan'ımız tarafından açıklanan yeni teşvik sisteminde Eskişehir'in gelişmiş iller statüsünde, yani 1. bölgede yer aldığını gördük. Yeni sistemde sektörel stratejik konular gayet doğru bir şekilde belirlenmiş. Eskişehir'in güçlü olduğu havacılık sanayinin stratejik sektörler arasında yer alması çok olumludur. Stratejik sektörler arasında bulunan havacılık sanayi, yüksek teknolojili diğer yatırımlarla birlikte önemli yatırımların ilimize kazandırılmasına yardımcı olacaktır. Yeni sistemle katma değeri artıracak Ar-Ge yatırımlarına ve bizim 2 yıldır üzerinde titizlikle durduğumuz sektörel kümelenmelere verilen destekler gayet olumludur.

Yeni teşvik paketinde, sürpriz olmayan konu ise doğudaki illerimizin ekonomik kalkınmasına sağlanan desteklerdir. Açıklanan uzun süreli desteklerle, bu bölgelere özellikle tekstil, madencilik gibi emek-yoğun yeni yatırımların çekilmesine ciddi manada teşvik verildi. Bu uygulama bölgedeki terör sorunun çözülmesine pozitif manada katkı verecek.''

Özaydemir, yeni sistemde, Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi'ne yatırım yapan firmaların 1.


Bu haber 1,280 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    10,695 µs