En Sıcak Konular

Gayrimenkulde 10 bin kişiye istihdam

16 Nisan 2012 09:44 tsi
Gayrimenkulde 10 bin kişiye istihdam Son 10 yılda yüz kat büyüyen gayrimenkul değerleme sektörü yeni elemanlara ihtiyaç duyuyor. 10 bin yeni kişi alınacak olan sektörde en çok aranan kişiler kim olacak?

Gayrimenkulde 10 bin kişiye istihdam

Haber 7

Son 10 yılda yüz kat büyüyen gayrimenkul değerleme sektörü yeni elemanlara ihtiyaç duyuyor. 10 bin yeni kişi alınacak olan sektörde en çok aranan kişiler kim olacak?

Önümüzdeki günlerde 10 bin yeni kişi alınacak olan sektörde değerleme uzmanları en çok aranan kişiler olacak.

Günümüzde beş bin kişiye istihdam sağlayan gayrimenkul değerleme sektörü günden güne hızlı bir şekilde büyüyor. Öyle ki sektör, 10 yılda yüz kat büyüme göstermiş. Bundan 10 yıl önce uzman sayısı yüzlü rakamların altında bulunan ve yılda en fazla birkaç yüz bin dolar ciro elde edilen sektörün bugünkü yıllık cirosu hemen hemen 150 milyon doları buluyor. Önümüzdeki kısa süreç içinde ise gelişen ekonomi ve gayrimenkul sektörüyle birlikte artan potansiyel sonucu, istihdamın on bin kişi seviyesine çıkması bekleniyor. Bankacılık, sermaye piyasası ve gayrimenkul sektörünün kesişiminde yer alan disiplinlerarası önemli bir alan olan değerleme sektörü, gayrimenkul değerleme uzmanı lisansına sahip değerleme uzmanlarına ihtiyaç duyuyor. Mortgage olarak bilinen "İpotekli Konut Finansmanı" kanunundan gelen yetkiyle Bakanlar Kurulu tarafından statüsü belirlenen Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği'nde (TDUB) görev alan değerleme uzmanları da konut kredisi talepleri için ekspertiz yapılmasından gayrimenkullerin en iyi şekilde kullanımına, makine ekspertizlerinden fizibilite çalışmalarıyla gayrimenkul yatırım ortaklıklarının ve halka açık şirketlerin varlık değerlemelerine dek çok geniş bir yelpazede değerleme işi yapıyor.

Riski azaltıyor

Değerleme sektörü ve faaliyetleri Türkiye'nin gelişime en açık, potansiyeli en güçlü olan sektörlerinden biri şeklinde ifade edilirken, dünyada iyi çalışan değerleme sektörünün gayrimenkule olduğu kadar, bankacılık ve sermaye piyasası faaliyetlerine ve vergi kaybının önlenmesine de çok ciddi katkılar sağladığı belirtiliyor. Ülkemizde konut kredi sistemiyle halka açık şirketlerin gayrimenkul değerleri, bu uzmanlar ve şirketlerce belirleniyor. Uzmanlara göre tarafsız ve bilimsel değerleme hem bankaların riskini azaltıyor hem de halka açık şirketlere olan güveni pekiştiriyor.

"Önemi artacak"

Bugün Türkiye'de Sermaye Piyasası Kurulu (SPK)'dan gerekli onayları almış 2 bin 600 lisanslı değerleme uzmanı bulunuyor. Ayrıca sektörde lisans almadan faaliyet gösteren ve tecrübe süresini tamamlamaya çalışan 2 binin üzerinde kişi mevcut. Yardımcı elemanlarla birlikte 5 bin kişiye yakın nitelikli istihdam sağlayan sektörün, bu sene 150 milyon dolar ciro elde ettiği tahmin ediliyor. Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği, 2011 yılında, 700 binin üzerinde değerleme raporu yapıldığını ifade ediyor. Türkiye'de artan konut ihtiyacı nedeniyle konut kredilerinin sürekli gündemde olması sonucu, bu rakamın daha da artacağı öngörülüyor. Bu duruma, 2B ve kentsel dönüşüm gibi değer tespiti gerektiren her yeni düzenlemeyle değerleme sektörüne verilen yeni görev ve yetkiler eklendiğinde, sektörün ciddi bir potansiyele sahip olduğu ortaya çıkıyor. TDUB Başkanı Bekir Yener Yıldırım, sadece teminata yönelik değerlemelerde değil, halka açık olan şirketlerin varlıklarının değerlemelerinde de değerleme uzmanlarının rol aldığını belirterek, önümüzdeki yıllarda bu mesleğin öneminin daha da artacağını vurguluyor.

En gözde mesleklerden biri

Dört yıllık üniversite mezunu olmayı, zor bir sınavı geçmeyi ve üç yıllık mesleki tecrübeyi gerektiren değerleme uzmanlığının geleceğin en gözde mesleklerinden birinin değerleme uzmanlığı olduğunu söyleyen Yener Yıldırım, "Ülkemizde değerleme faaliyetleri şu anda çoğunlukla zorunlu nedenlerle yapılıyor olsa da, yakın bir gelecekte hem isteğe bağlı olarak hem de yasal anlamda çok önemli atılımlar yaşanacağına inanıyoruz. Mevcuttaki yasal düzenlemeler de zaten bunu doğruluyor" diyor.

Bu haber 1,138 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    12,866 µs