En Sıcak Konular

İşgücü maliyetleri yüzde 10,3 arttı

10 Eylül 2012 13:55 tsi
İşgücü maliyetleri yüzde 10,3 arttı Saatlik işgücü maliyeti endeksi, bu yılın ikinci döneminde 2011 yılının aynı dönemine göre yüzde 10,3 arttı.

İşgücü maliyetleri yüzde 10,3 arttı

Haber 7

Saatlik işgücü maliyeti endeksi, bu yılın ikinci döneminde 2011 yılının aynı dönemine göre yüzde 10,3 arttı.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK), Avrupa Birliği'ne uyum çalışmaları kapsamında, üçer aylık dönemler itibariyle yayımladığı 2008 temel yıllı, ''İşgücü Maliyeti Endeksi''nin ikinci dönem (Nisan, Mayıs, Haziran) verileri açıklandı.

Buna göre, kazanç ve kazanç dışı işgücü maliyeti kalemlerinin tümündeki saatlik değişimi gösteren 2008 temel yıllı saatlik işgücü maliyeti endeksi, 2012 yılı 2. döneminde kapsanan tüm sektörlerde, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 10,3 arttı.

Sektörel ayrıma göre incelendiğinde, endeks değerindeki yıllık artış oranı, sanayi sektöründe yüzde 10,8, inşaat sektöründe yüzde 5,7 ve hizmet sektöründe yüzde 10,8 oldu.

Saatlik işgücü maliyeti endeksinde 2012 yılı 2. döneminde geçen yılın aynı dönemine göre en yüksek artış yüzde 21 ile mesleki, bilimsel ve teknik faaliyetler sektöründe gerçekleşti.

Saatlik kazanç endeksi

Ücretli çalışana yapılan düzenli ve düzensiz ödemelerdeki saatlik değişimin göstergesi olan saatlik kazanç endeksi, 2012 yılı 2. döneminde kapsanan tüm sektörlerde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 10,6 arttı.

Sektörel ayrıma bakıldığında, endeks değerlerindeki yıllık artış oranları; sanayi sektöründe yüzde 10,7, inşaat sektöründe yüzde 5,6 ve hizmet sektöründe ise yüzde 12,2 oldu.

Saatlik kazanç endeksinde 2012 yılı 2. döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre en yüksek artış yüzde 22,3 ile mesleki, bilimsel ve teknik faaliyetler sektöründe görüldü.

Saatlik kazanç dışı işgücü maliyeti endeksi

İşverenin yaptığı sosyal güvenlik, ihbar ve kıdem tazminatı ödemelerinde saat başı değişimin göstergesi olan saatlik kazanç dışı işgücü maliyeti endeksi bu yılın 2. döneminde kapsanan tüm sektörlerde, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 8,8 artış gösterdi.

Endeks değeri sektörel ayrımda incelendiğinde; sanayi sektöründe yüzde 11,6, inşaat sektöründe yüzde 6,2 ve hizmet sektöründe yüzde 4,4 oranlarında yıllık artış gözlendi.

Saatlik kazanç dışı işgücü maliyeti endeksinde, bu yılın ikinci 2. döneminde 2011'in aynı dönemine göre en yüksek artış yüzde 35,3 ile madencilik ve taşocakçılığı sektöründe oldu.

TÜİK'in üçer aylık dönemler itibariyle yayımladığı 2008 temel yıllı ''İşgücü Maliyeti Endeksi'' ile ücretli çalışan istihdam etmenin işverene saat başına maliyetindeki değişim nominal olarak ölçülüyor. İşgücü maliyetinin temel bileşenleri, kazanç ve kazanç dışı (işverenin yaptığı sosyal güvenlik, ihbar ve kıdem tazminatı ödemeleri) işgücü maliyetinden oluşuyor.



Bu haber 1,139 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,815 µs