En Sıcak Konular

İş kuracaklara 'kredi nasıl alınır' tarifi!

4 Ekim 2012 09:42 tsi
İş kuracaklara 'kredi nasıl alınır' tarifi! İş kuracaklara 'kredi nasıl alınır' tarifi!

İş kuracaklara 'kredi nasıl alınır' tarifi!

haber 7

Kredi kullanarak iş kurmak isteyen fakat nasıl bir yol izleyeceğini bilmeyenler nasıl bir yol haritası izlemeli, işte cevabı:


'Doğru kredi nasıl çekilir, bankalar kredi verecekleri kişinin ödeme performansına nasıl bakar?' ve en önemlisi hangi kredinin sizin için uygun olduğunu nasıl saptarsınız!

Yeni iş kurmak dediğimizde bunu ikiye ayırabiliriz: Birinci ihtimal, kişinin halihazırda faaliyet gösterdiği sektörde işini büyütmek istemesidir. Burada kredideğerlendirme sürecinde bankalar için en önemli kriter, işyeri veya KOBİ'nin ticari geçmişidir. Bugüne kadar ticari faaliyetlere nasıl devam ettiği, bankalarla daha önce girdiği kredi ilişkilerinde ödemelerini aksatıp aksatmadığı gibi kriterlere öncelikle dikkat edilir.

GERİ ÖDEME PERFORMANSINA NASIL BAKILIYOR?

Bir tüketici finansmanı sitesinde yer alan habere göre ikinci ihtimal, bugüne kadar hiç ticaretle uğraşmamış; yani üniversiteden yeni mezun, girişimci olmak isteyen, maaşlı işini bırakıp kendi işini kurarak ticarete atılmak isteyen kişilerin başvurularıdır.

Bu kişilerin ticari bir geçmişi olmadığı için bankalar bu durumda kişinin bireysel olarak almış olduğu ihtiyaç kredisi, konut kredisi veyakredi kartı gibi ürünlerdeki geri ödeme performansını dikkate alırlar.

PROJE BANKAYLA PAYLAŞILACAK

Bankaların bu değerlendirmeyi yapabilmesi için, kişinin kredi başvurusu yaparken sektörde faaliyet gösteren şirketin diğer kredilerde olduğu gibi gerekli belgeleri hazırlaması gerekir.

Başvuru yapan kişi, yapacakları projeyi veya işi anlatan, ya da işini büyütme niyetindeyse sektördeki geçmiş tecrübesini, başarısını ve firmasının mali verilerini gösteren belgeleri bankayla paylaşmak durumundadır. Buna ek olarak nüfus cüzdanı, vergi levhası, bundan önceki firmaların ticari sicil gazeteleri gibi belgeleri de ibraz etmek gerekir.

TAKSİTLİ KREDİ HANGİ DURUMLARDA AVANTAJLI

Sektörde uzun yıllardır çalışan ve işini büyütmek isteyen bir kişinin yeni bir işyerine ihtiyacı varsa, uzun vadeli bir işyeri (konut) kredisi kullanması uygun olacaktır, zira işyerinin değeri yüksek ve kendini amorti etme süresi daha uzundur.

Bunun dışında, kişinin kendi konutunu veya birinden aldığı konutu renove etme veya yapacağı iş için uygun hale getirmek için krediye ihtiyacı olabilir. Bunun için işyerini yenileme kredisi kullanılabilir.

Burada kişinin asıl ihtiyacı, yapacağı işin bu parayı ne kadar sürede, hangi vadelerde geri ödeyebileceğine karar vereceği taksitli bir kredidir. Belli dönemlerde blok ödemelerin ya da sadece faizin ödendiği, veya üç ayda bir anaparanın kapatılacağı krediler ise işletme sermayelerinde kullanılır. Bu yüzden kişinin işini yeni kurduğu veya büyüttüğü için taksitli bir kredi kullanması daha uygun olacaktır.

TEMİNATLAR NE OLABİLİR?

İşini büyütmek isteyen kişi bankayla bir kredi ilişkisine girmek istiyorsa, bundan önce yaptığı ticari faaliyetinden elde ettiği geliri veya bu gelirle elde etmiş olduğu konut veya taşıt gibi demirbaşları teminat olarak gösterebilir.

Tüm kredilerde ipotek veya taşıt rehni alınması gibi bir durum söz konusu değildir. Firmaların bu teminatları yaratabilme kapasitesi de önemlidir. Örneğin bir firma devam eden işinde mal veya hizmet sattığı bir şirketten ödemelerini çekle alıyor olabilir. Bunlar da bankalara teminat olarak gösterilebilir.

Kredi tutarına ve vadesine, firmanın bu krediyi geri ödeyebilmek kapasitesine ve süresine göre karar verilir. Bankalar, firmanın faaliyet gösterdiği veya göstereceği konunun hangi aralıklarla, hangi şekilde, ne kadar gelir yaratabileceğini göz önüne alarak kredi türü, tutarı ve vadesine dair bir değerlendirme yaparlar.

YAPTIĞINIZ İŞE GÖRE KREDİ TÜRÜ SEÇMENİZ GEREKİYOR

Örneğin üretim yapan bir firma yaptığı işten dolayı yılda bir kez ödeme alıyorsa, o zaman yılda bir ödemeli kredi alması uygun olacaktır. Ama hizmet veya perakende sektöründe çalışan bir firma hergün gelir yaratıyorsa, banka aylık ödemeli bir krediyi vermeyi seçecektir.

Firmanın sadece 3-4 günlük çek ödemeleri, vergi veya maaş ödemeleri için krediye ihtiyacı varsa, o zaman borçlu cari hesap kredisi (kredili mevduat hesabı şeklinde çalışan) tercih edilebilir.

Kredi kullanan kişi, bankadan aldığı krediyi vadesi geldiğinde bankaya geri ödemekle yükümlüdür. Vade tarihinde ödeme yapılmaması halinde banka önce firmalarla anlaşma yoluna gidebilir.

Örneğin 36 vadeli kredi kullanmış bir kişi, işlerinin bir süreliğine kötü gitmesi sebebiyle aylık taksit tutarınının tamamını ödeyemeyecek duruma gelebilir. Bu durumda banka daha düşük taksit tutarlı yeni bir ödeme planı önerebilir. Bu plana da uyulmaması halinde banka teminatları tahsil yoluna gidecektir.



Bu haber 1,316 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,095 µs