En Sıcak Konular

Uygulama indirene şok!

4 Ekim 2012 10:44 tsi
Uygulama indirene şok! Uygulama indirene şok!

Uygulama indirene şok!

Habertürk

Dikkat vergi kaçakçısı olabilirsiniz!

Nisan ayında yapılan düzenlemeye göre akıllı telefon ve tablete sanal mağazadan uygulama indiren yaklaşık 10 milyon Türk satın aldığı hizmetin KDV’sini vergi dairesine bildirip ödemek zorunda. Bildirmeyen 10 milyon Türk vergi kaçakçısı oldu!

Başta akıllı telefon ve tablet bilgisayarlar olmak üzere yurtdışındaki bir sanal dükkândan uygulama indirenler 1 dolarlık uygulama dahi indirseler yasa gereği vergi dairesine gidip Katma Değer Vergisi (KDV) beyannamesi vermek zorunda. Aksi halde KDV kaçakçısı konumuna düşecek. İşin ilginç yanı şimdiye kadar akıllı telefon ve tablet kullanan ve bu cihazlardan yurtdışı orijinli, ücretli bir uygulama indiren yaklaşık 10 milyon kişinin çoktan vergi kaçakçısı durumuna düşmüş olması. Çünkü nisan ayında yapılan düzenlemeye göre yasa, katma değerli servis veya akıllı cihaz uygulaması ile uygulama indirenlere ertesi ay sorumlu sıfatıyla katma değer vergisi beyannamesi vermeyi zorunlu kılıyor. KDV Kanunu’nun 1. maddesine göre bir hizmetin KDV’nin konusuna girebilmesi için Türkiye’de yerine getirilmesi gerekiyor. Aynı Kanunun, (6/b) maddesinde ise Türkiye’de yapılan veya faydalanılan hizmetlerin Türkiye’de gerçekleştirilmiş sayılacağı belirtiliyor. YASA: KULLANICI BEYAN EDİP ÖDER Buna göre, ikametgâhı, işyeri, kanuni merkezi ve iş merkezi Türkiye’de bulunmayanların Türkiye’de yaptığı hizmetler ile bunların yurtdışında yaptığı ancak Türkiye’de faydalanılan hizmetler KDV’ye tabi oluyor. Vergialgı.net adlı internet sitesinde akıllı telefon kullanıcılarına uyarılarda bulunan vergi uzmanı Atilla Budak “Bu gibi hizmet ifalarında mükellef, esas olarak hizmeti gerçekleştiren olmakla birlikte, Türkiye’de ikametgâhı, işyeri, kanuni merkezi ve iş merkezi bulunmadığından, KDV’nin tamamı, 117 Seri No’lu KDV Genel Tebliğine göre hizmetten faydalanan yurtiçindeki muhatap tarafından sorumlu sıfatıyla beyan edilip ödenecektir” diyor. Hizmetten faydalanan yurtiçindeki muhatap ise bu durumda uygulamayı mobil telefonuna indiren kullanıcı oluyor.

YASA NİSANDA YENİ DEĞİŞTİ
Yurtdışından satın alınıp Türkiye’de yararlanılan hizmetlerden sorumlu sıfatıyla KDV kesilip beyan edilmesi zorunluluğu vergi teorisyenleri ve uygulayıcılarının bildiği bir konuydu. Ancak bu uygulama hizmet alımını yapan kişi KDV mükellefi ise uygulanabilmekteydi. 14 Nisan 2012 tarihinde yayınlanan 117 seri no.lu Genel Tebliğ’de bu konu açık bir şekilde yazılmış ve hizmeti satın alan kişi KDV mükellefi olmasa bile yani sıradan bir kişi olsa bile sorumlu sıfatıyla beyanname vermesi gerektiği belirtilmiş. Eğer tebliğdeki hüküm dikkate alınacak olursa örneğin 10 ABD Doları tutarında bir uygulamayı cep telefonunuza indirdiyseniz, ertesi ay vergi dairesine gidip bunu beyan etmeniz ve üzerinden %18 oranında KDV ödemeniz gerekecek. Bu arada beyannameler üzerinden 19.90 TL damga vergisi ödemek de şart.

‘200 MİLYON DOLAR İNDİRİLDİ’ ‘200 MİLYON DOLAR İNDİRİLDİ’
Mobil Servis Sağlayıcı İş Adamları Derneği (MOBİLSAD) Başkanı Prof. Dr. Kerem Alkin, yaptığı açıklamada, son dört yılda Türkiye pazarından, yurtdışı uygulama dükkânlarında 200 milyon dolarlık bir satın almanın olduğunu belirterek, bunun yurtdışına vergisiz kaçan 200 milyon dolar anlamına geldiğini söyledi. Vergi kaçağının önlenmesi için uygulama pazarı olan şirketlerin Türkiye’de şirket kurmaları gerektiğini belirten Alkin, “Türkiye merkezli muhatabının olması ortaya çıkan verginin Türkiye merkezli ödenmesini gerektiriyor” dedi. Türkiye’de Mart 2012 rakamlarına göre yaklaşık 65.8 milyon mobil abone bulunduğunu belirten Alkin, 3G hizmetiyle mobil bilgisayardan ve cepten internet hizmeti alan abone sayısı 2011’in birinci çeyreğinde 1 milyon 862 bin iken, bu rakamın 2012 yılının aynı döneminde 8 milyon 941 bine ulaştığına dikkati çekti.

 



Bu haber 1,374 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,011 µs