En Sıcak Konular

E-ticaret için vergi harekâtı başlıyor

4 Mart 2013 12:18 tsi
E-ticaret için vergi harekâtı başlıyor 2012 yılı sonunda yaklaşık 31 milyar liraya ulaşan ve 2015’te 62 milyar liralık hacime çıkması beklenen internet üzerinden ticaret (e-ticaret) alanında yaşanan vergi kaybı için Maliye Bakanlığı düğmeye bastı.

E-ticaret için vergi harekâtı başlıyor

 

Hürriyet 

2012 yılı sonunda yaklaşık 31 milyar liraya ulaşan ve 2015’te 62 milyar liralık hacime çıkması beklenen internet üzerinden ticaret (e-ticaret) alanında yaşanan vergi kaybı için Maliye Bakanlığı düğmeye bastı.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, önümüzdeki günlerde e-ticarete yönelik vergi incelemelerinin başlatılacağını bildirdi. “Devlet kaybediyor ama vatandaş da kaybediyor” diyen Bakan Şimşek, ilgili kamu kurumlarından yapılması talep edilen düzenlemeler ve Vergi Denetim Kurulu (VDK) tarafından başlatılan vergi incelemeleriyle, sektör üzerinde etkin bir denetim ve gözetim sisteminin kurulmasının planlandığını söyledi.

CAYDIRICILIK ARTIRILACAK

Şimşek’in talimatıyla yaklaşık 6 ay önce harekete geçen Vergi Denetim Kurulu’nun (VDK), e-ticaret alanında oluşan vergi kayıp kaçağının tespiti ve önlenmesine yönelik çalışmaların ilk etabını tamamladı. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, VDK’nın yaptığı incelemeye göre e-ticaret alanında ciddi vergi kayıplarının olduğunun tespit edildiğini belirterek, “Raporda yer alan tespitler doğrultusunda, sektörde faaliyet gösteren mükellefler nezdinde, vergi kaybına neden olup olmadıkları yönünde vergi incelemeleri başlatılacak. Sektördeki faaliyetlerin kayıt altına alınması ve suistimale sebebiyet veren mükellefler üzerindeki caydırıcılığının artırılması hedefleniyor” açıklamasını yaptı.  

SANAL POS YÖNTEMİ

Raporda, en çarpıcı ifade ise e-platform siteleri üzerinden güvenli ticaret yöntemi kullanılarak yapılan işlemlerde, tahsilatın e-platformun ‘sanal pos’ aracılığı ile gerçekleştirilmesi durumunda, kimlerin ne kadar satış gerçekleştirdiğinin etkin bir şekilde tespit edilemediği ve bu durumun da mükellefler tarafından vergi kaçırma yöntemi olarak kullanılabildiği tespitinin yer alması oldu.

Tahsilatın takibi zor

ANKARA Organize Vergi Kaçakçılığıyla Mücadele Grup Başkanlığı tarafından hazırlanan raporda ikkat çeken bilgiler şunlar oldu: 
·  Yapılan satışların tahsilatında, banka dışı aracılara ait sanal posların kullanılması halinde, yapılan satışların izlenmesi açısından zorluklar yaşanıyor.
·  Banka havalesi, EFT veya posta çeki yoluyla yapılan tahsilatlarda, hesabın özel/kişisel amaçlarla da kullanılabilmesi nedeniyle, e-ticaretten elde edilen hasılatın takibi zorlaşıyor.
·  Bazı e-ticaret sitelerinde unvan, adres ve iletişim bilgileri yok. Bu hem mükelleflerin tespitinde hem de vatandaşların haklarını takip etmelerinde zorluklara neden oluyor.


Bu haber 1,463 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    9,305 µs