En Sıcak Konular

Kadınlar çalışmazsa 25 bin dolar zor

8 Mart 2013 11:29 tsi
Kadınlar çalışmazsa 25 bin dolar zor 1990'da yüzde 34.1 olan işgücüne katılan kadın oranı, 2004'te yüzde 23.3'e düştü. Geçen yıl yüzde 29.5olarak gerçekleşen kadınların işgücüne katılım oranı yüzde 60'ı bulan OECD ortalamasının çok gerisinde.

Kadınlar çalışmazsa 25 bin dolar zor

 

Dünya 

1990'da yüzde 34.1 olan işgücüne katılan kadın oranı, 2004'te yüzde 23.3'e düştü. Geçen yıl yüzde 29.5olarak gerçekleşen kadınların işgücüne katılım oranı yüzde 60'ı bulan OECD ortalamasının çok gerisinde.
Bugün 8 Mart Dünya Çalışan Kadınlar Günü... Ancak genç nüfusu, pazar avantajları ve yatırım fırsatlarıyla pek çok ülkenin imrendiği Türkiye, kadın istihdamı konusunda oldukça ağır ilerliyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Kasım 2011'de yüzde 28.3 olan kadınların işgücüne katılım oranı Kasım 2012'de yüzde 30.2'ye çıktı. 2012 sonu itibariyle ise bu oran yüzde 29.5 oldu. Ancak 1990 yılından günümüze gelindiğinde kadınların işgücüne katılım oranında bir artış değil, aksine bir düşüş gözleniyor. Şöyle ki; 1990 yılında kadınlar işgücüne katılım oranı yüzde 34.1 düzeyinde bulunuyordu. Bu rakam her geçen yıl geriledi ve 2004'te yüzde 23.3'le en düşük seviyesine indi. Ardından kadınların işgücüne katılımında küçük çaplı iyileşmeler gözlendi. 2012 yılına gelindiğinde kadınların işgücüne katılımı ancak yüzde 29.5'e çıkabildi. OECD ortalaması ise yüzde 60.1 düzeyinde. 
 
1 - 27.8 milyon kadının sadece 7.3 milyonu çalışıyor
Türkiye'de 15 yaşın üzerinde olan ve çalışmak için bir engeli bulunmayan 27.8 milyon kadın var. Çalışan kadın sayısının yalnızca 7.3 milyon kişi olması, "yapılanlar yeterli değil" yorumlarına neden oluyor. Çalışan kadın oranını artırmak için; kamu teşvik, özel sektör sosyal sorumluluk projelerine destek veriyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in geçtiğimiz günlerde açıkladığı, kadın istihdamını artırmak adına yapılan teşvik çalışması ise kadın istihdamını yüzde 38 seviyesine çıkarmayı hedefliyor. Paketin içinde doğum izni, çocuk yardımı, kamu kurumlarında kreş, çocuk sayısına göre emeklilik yaşı gibi düzenlemeler yer alıyor. 
 
2 - Katılım oranı % 61 olursa, kişi başı gelir 21 bin $ oluyor
Türkiye Ekonomik Politikaları Araştırma Vakfı'nın (TEPAV) şubat ayında açıkladığı "Türkiye'yi Kadınlar Büyütebilir mi?" araştırması da kadın istihdamını 2023 vizyonuyla değerlendiriyor. 2023 yılında kişi başına Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'nın (GSYH) 25 bin dolara ulaşması bekleniyor. Ancak TEPAV'ın araştırmasına göre bu çok da mümkün değil. Çünkü kadınların işgücüne katılımı yüzde 38'e yükseldiğinde, milli gelirin 19 bin dolar; yüzde 61'e yükselmesi durumunda ise 21 bin dolarlara gelmesinin ancak mümkün olacağı ifade ediliyor. TEPAV raporu, 2023 hedefi olan 25 bin dolarlık milli gelir hedefi için kadının işgücüne katılımının yüzde 60'ları çok geçmesi gerektiğini ortaya koyuyor. Kadınların işgücüne katılımında son dönemde 'girişimcilik' de büyük bir rol oynuyor. Pek çok kadın, özel ve kamu desteklerini kullanarak iş kuruyor, hem çalışıyor hem de birçok kadına iş imkanı sağlıyor.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) verilerine göre, 2011'de yüzde 6 olan kadın girişimci oranı, 2012'de yüzde 6.5'e yükseldi.  Ancak Türkiye'de 1 milyon 420 bin işletmenin sadece 90 bini kadınlara ait.
 
3 - Erkekler yüzde 100 istihdam edilse bile zor 
TÜFE bazlı reel kur endeksinin sabit kalacağı ve kadınların işgücüne katılımının 2013-2023 döneminde yüzde 28 oranında seyredeceği varsayıldığında ise kişi başına Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'nın (GSYH) 18 bin dolar civarında olacağı hesaplanıyor. Buradan yola çıkılarak, "Erkekler yüzde 100 istihdam edilse bile hedefleri yakalamak mümkün değil. Dünyada hiçbir ülkede yüzde 100 oranında işgücüne katılım yok. Erkeklerden çok kadın işgücüne katılımını artırmaya odaklanılmalı" yorumu yapılıyor. 
 
4 - İşgücüne katılımın yanında kadın işsizliği de artıyor
Suteks Yönetim Kurulu Başkanı Nur Ger, geçtiğimiz 10 yılda kadın istihdamı oranı her ne kadar artsa da kadın işsizliğinin de arttığını hatırlattı. Kadınların iş dünyasına kazandırılmasına yönelik attığı adımlarla Birleşmiş Milletler Kadını Güçlendirme Prensipleri (WEPs) yarışmasında Suteks adına onur ödülü alan Ger, DÜNYA'ya yaptığı açıklamada, "İstihdamın sürdürülebilir ve kalıcı bir biçimde artışı için kadınların iş-aile yaşamı dengesinin sağlandığı uygulamalar şart. Bunun başında esnek çalışma saatleri, kreş desteği, finansmana erişimin kolaylaştırılması gibi uygulamalar geliyor. 2023 hedefi, kadın istihdam oranını yüzde 38'e çıkarmak. 2023 hedefine ulaşmanın yolu kadın istihdamını yüzde 75'e çıkarmakla mümkün. Yüzde 38 hedefinin yetersiz olduğunu ama yüzde 75'in de gerçekçi olmadığını görüyoruz" dedi. 
 
5 - Türkiye cinsiyet eşitsizliğinde sondan 11'inci
Dünya nüfusunun yarısını oluşturan ve iş saatlerinin yüzde 66'sını dolduran kadınlar, dünya gelirlerinin yüzde 10'una, mülkiyetin ise ancak yüzde 1'ine sahip. Dünya Ekonomik Forumu'nun yayınladığı, Küresel Cinsiyet Uçurumu Raporu da ülkeleri cinsiyet eşitsizliğine göre sıralıyor. Sıralamaya göre Türkiye 2012 yılında kadın-erkek eşitliği açısından 135 ülke arasında 124'üncü sırada yer alıyor. Ekonomik katılım, eğitim, siyaset ve sağlık gibi pek çok kriterleri bulunan araştırmada; Türkiye ekonomi alanında, 129'uncu, eğitimde 108'inci, siyasal güçlenmede 98'inci ve sağlıkta 62'nci sırada. Türkiye'nin altında yer alan ülkeler arasında Umman, Mısır, İran, Mali, Fas, Fildişi Sahilleri, Suudi-Arabistan, Suriye, Çad, Pakistan ve Yemen olması dikkat çekiyor. 
 
6 - En çok iş arayan kadın Şanlıurfa'da
Türkiye'de son bir yılda kadınlar en çok bankacılık sektörüne iş başvurusu yaparken; en çok iş başvurusu yapan il ise Şanlıurfa ve Edirne oldu. Kariyer.net’in Dünya Kadınlar Günü için hazırladığı istihdam verileri, Türkiye'de iş arayan kadınların resmini çıkardı. Son bir yılda kadınların yüzde 8'lik artışla bankacılık sektörüne iş başvurusunda bulunmasının ardından, tekstil sektörü yüzde 16'lık artışla ikinci sırada yer aldı. Kadınların en çok başvurduğu diğer sektörler ise gıda, eğitim, inşaat, otomotiv, turizm, sağlık, telekomünikasyon ve ilaç sanayi olarak sıralandı. 


Bu haber 1,635 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    13,703 µs